Profesor Koh, cuverni strucnjak za bolesti srca, jednom je prilikom rekao da bi, kad bi trebalo da se nesto propise za covjekovo srce, vrlo rado propisao materijale koji se nalaze u medu.
Ipak, pri odredivanju lijekova jos se premalo vodi racuna i o tome da djelovanje nekog lijeka dolazi do punog izrazaja tek kad se primjenjuje i odgovarajuca dijeta. U toku bolesti organizam se bori za ozdravljenje i vazno je da mu se u tome sto vise pomogne. To se, izmedu ostalog, postize odredenim lijekovima, ali i najpogodnijom ishranom.
Kombinacija meda i jabuka, objedinjava oba ova blagotvorna faktora: i ljekovitost i hranjivost. Svakom terapeutu su poznati uspjesi pri lijecenju medom u slucajevima mnogih srcanih, bubreznih, stomacnih i crijevnih oboljenja. Medutim, i jabuke su jos od starih vremena bile veoma cijenjene kao odlicno ljekovito sredstvo.
Ne samo u stara vremena nego i sadasnja moderna medicina priznaje i vosoko cijeni hranjivu i ljekovitu vrijednost jabuka. Zbog toga se u nekim zemljama, u slucajevima zelucanog i crijevnog katara dojencadi daju naribane jabuke pomijesane sa medom i to kao jedina hrana koja djeluje antisepticno.
S obzirom na to da sadrze obilje ljekovitih materija, jabuke i pcelinji med blagotvorno djeluju na miran san i dobru probavu, sto je veoma vazno ne samo za bolesnike nego i za zdrave osobe. Kada bolesnik odbije svaku ponudenu hranu, dokazano je u nebrojnim slucajevima, vrlo rado ce uzeti kombinaciju jabuke i med. Ta mjesavina je pravi je eliksir zdravlja i energetska “bomba”, koja koristiti za jacanje bolesnog i iscrpljenog ljudskog organizma.
U svojoj zanimljivoj knjizi “Medena apoteka”, sarajevski publicista Nijaz Abadzic sakupio je nekoliko zanimljivih narodnih receptura, koje prenosimo u cijelosti:

HLADAN NAPITAK OD MEDA i JABUKA
Ocistiti jednu krupniju jabuku od sjemenki i sitno naribati. Dodati isto toliko svjeze iscijedenog soka narandze, dobro zasladiti medom i preko dana povremeno davati bolesniku po jednu kasiku.

SALATA OD JABUKA S MEDOM
Nekoliko vecih jabuka naribati i pomijesati sa sokom od narandzi i limuna, uz dodatak 3-4 kasike meda i od toga napraviti krem. Ako se tome dodaju i kriske banana bit ce jos blagotvornije i ukusnije. Po zelji moze se dodati i slag ili vrhnje.

JABUKE, MED i ZOBENE PAHULJICE
Mjesavina kuhanih jabuka, zobne kase, meda, vanilije i case jogurta. Sve se mijesa dok se ne dobije izgled slaga. Ovo je narocito bogata hrana za djecu, a moze se mazati i na kruh.

MED I JABUKOVO SIRĆE
Za lijecenje mnogih oboljenja koriste se napitci od meda i jabukovog sirceta. Obicno se koriste: dvije kasike jabukovog sirceta, dvije kasike meda i jedna casa mlake vode.
Ovaj napitak pomaze jacanje sluzokoze grla i nosno-usne skoljke, zatim kod otezane probave, olaksava razmjenu materija u bolesnom i iscrpljenom organizmu, harmonizira cirkulaciju krvi, pomaze u odstranjivanju otrova iz organizma i jaca organizam.
Kod neuredne probave, napitak se pije nataste; kod nesanice – pije se prije spavanja; kod promuklosti ovaj je napitak potrebno piti ali i grgljati u grlu.
Ljekari smatraju da se zahvaljujuci kombinaciji jabukovog sirceta i meda u ljudskom organizmu povecava sposobnost krvi da doprema kisik u vitalne organe ljudskog tijela.