Americka filmska redateljica Maya Deren intenzivno se bavila proucavanjem tradicionalnih plesova. Kao suradnica americkog casopisa Life otputovala je 1947. godine na Haiti u namjeri da snimi obredne plesove kao središnje elemente mnogih vudu obreda te da kao neutralni promatrac prouci umjetnicka obilježja plesova, ne ulazeci u njihove vjerske osnove.

Opasne vradžbine
No nije uspjela ostati po strani. Obredi kojima je prisustvovala, toliko su je se dojmili da je odustala od uloge pukog promatraca i aktivno se ukljucila u vudu plesove. Nekoliko puta se našla u stanju nalik na trans, premda bez vlastite želje. Navodno ju je opsjela vudu božica Erculija (to ime potjece iz Afrike).

 LUTKE KOJE DONOSE NESRECU:
U svijetu se smatra da je voodoo crna magija jedna od najdjelotvornijih i najopakijih. No i voodoo bijela magija je jednako uspjesna i blagotvorna

U božici se ujedinjuju spolne i osjecajne osobine poganskih božica Venere i Afrodite sa samilosnom i tankocutnom osobnošcu kršcanske Djevice Marije. Kako s religijskog tako i s magijskog stajališta ta sinteza elemenata iz razlicitih izvora tipicna je za vudu. No magijske karakteristike vudua daleko su cuvenije od onih religijskih. Gotovo je svaki Evropljanin imao prilike slušati price o zombijima, jezivim leševima koji hodaju naokolo ili pak o crnomagijskim obredima kojima se neprijatelju može nanijeti bolest pa cak i uzrokovati smrt. Takvi postupci, pri kojima se koriste krv, sperma, biljke otrovnice ili pak dijelovi ljudskoga tijela zacijelo su najmracniji aspekti haicanskog vudua.

Smisao voodoo magije
Francois Duvalier - »Papa Doc« mracni diktator s Haitija, u jednom je razdoblju svoga života, još prije no što je postao omraženim vlastodršcem, napisao ozbiljan znanstveni prikaz antropoloških i psihijatrijskih pogleda na vudu. Kasnije je došao na glas kao covjek koji u borbi protiv neprijatelja primjenjuje crnu magiju. Nije nam poznato odgovaraju li takve glasine cinjenicama, no u svakom slucaju postoje dokazi da je crna magija korištena protiv njega.
Tako je jednom prilikom ukraden kostur njegova oca iz groba. Inace su kosti oca osobe kojoj se želi nanijeti zlo za vudu vraca izuzetno djelotvoran i dragocjen sastojak carobnih napitaka kojima ce se protivnika uništiti.
No magijski elementi tek su jedna strana vudua. Kao što je to slucaj s ostalim americkim religijama duhova srž vudu religije sadržana je u namjerno izazvanom stanju transa, pri cemu se normalna svijest iskljucuje i na njeno mjesto stupa loa, neko od vudu božanstava koje zaposjeda tijelo vjernika.


PLESNI CEREMONIJALI:
Tako zapocinju rituali na Haitiju u kojima voodoo plesaci padaju u misticni trans
 

Opsjednutost nije ogranicena samo na svecenike i svecenice vudua, inace vrlo iscrpno upucene u unutrašnje misterije ove religije. Pri mnogim vudu obredima (za razliku od onih koji se prireduju za turiste), jedan od plesaca u ritualnome plesu pada u trans dospijevajuci tako u stanje opsjednutosti.
Moguce je, naravno, da se sudionici obrednoga plesa katkada i pretvaraju da su pali u trans. Zabilježena su pouzdana izvješca o tome kako se »opsjednuti« vjernik iznenada pocne ponašati sasvim uobicajeno ako se dogodi kakva nesreca. Isto tako zabilježene su izjave nekog seljaka s Haitija kojeg je iznenada obuzela loa nakon što mu se zbilo nešto neocekivano ugledao je bijesnog psa i potom ga je obuzeo haicanski bog rata. Opcenito uzevši, slucajevi opsjednutosti u vudjuu nikako se ne smiju zvati glumom, buduci da ljudi uistinu padaju u stanje transa.
U knjizi Divine Horsemen: the Living Gods of Haiti objavljenoj 1953. godine Maya Deren na fascinantan nacin opisuje osjecaje koji su prethodili gubitku svijesti i obuzetosti njezina duha i tijela od strane božice Erculije. Plešuci je osjecala kako joj se uz noge penje neka neobicna obamrlost, što je za nju bio potpuno nov i nepoznat doživljaj.

 NAJCESCE ZRTVE VOODOO MAGIJE:
Krv kozlica ili pjetlova najcesce se koristi u spravljanju magicnih napitaka koji se koriste u voodoo magiji

Derenova je tu pojavu nazvala »bijelom tamom« bjelina je bila prekrasan doživljaj, a mrak užasan. Taj joj je osjecaj prožeo tijelo velikim intenzitetom. Toliko ju je to opteretilo da joj se cinilo kao da ce doci do pucanja kože i rasprsnuca glave.
Iskreno je molila silu koja se nalazila u njezinom unutrašnjem bicu da joj se smiluje. Umjesto odgovora, zacula je rezak i nezemaljski Erculijin pjev. Zatim je izgubila svijest i osvijestila se tek nakon dva-tri sata!...