Čak i moderna znanost priznaje da u prirodi postoji mnogo toga sto nas svakodnevno okruzuje, a sto u osnovi pripada svijetu nematerijalnih, tajanstvenih i neobjasnjivih sila. Pa ko se svakog proljeca ne divi obnavljanju zivota, listanju i cvjetanju? Kako spoznati i objasniti silu koja utice na razvitak djetetovog zivota u majcinoj utrobi? Ko jos nije osjetio cudesni uticaj punog Mjeseca u vedroj ljetnoj noci? Ko se nije osjetio nekako zacudenim, sicusnim i nesigurnim, posmatrajuci sjajni put komete na nebu?
Sadasnja znanost, nesumnjivo, moze odgonetnuti citav niz prirodnih pojava, moze ih detaljno analizirati i opisati, ali nespoznatljivost uzroka mnogih ovozemaljskih cuda, a prije svega, cuda nastanka zivota na Zemlji, zapravo je izvor svih nasih magijskih osjecanja.
Ali covjeku spoznaju o postojanju vanzemljaskog i natprirodnog ne daje samo pracenje neobjasnjivih prirodnih pojava. Covjek te cudne sile, koje prema drevnim ucenjima pripadaju duhovnom svijetu, osjeca i nerjetko prepoznaje u samom sebi, u svojim snovima, u neobicnim stanjima kao sto su nadahnuce, ekstaza, trans, predosjecaj, hipnoza..., u kojima dozivljava osjecaje koje nikako ne moze racionalno objasniti i uklopiti u svoj normalni zivot.

Komuniciranje sa duhovnima
Za mnoge je upravo magija – i crna i bijela - nacin i metoda pomocu koje se najlakse uci i shvata jezik dobrih i zlih bica iz duhovnog svijeta. Uz pomocu nje se s njima uspostavljaju kontakti i komunicira, kako bi im se saopstile zelje, izdale zapovijedi, ucvrstila nadanja, odagnali strahovi, a ponekad – dakako - uputila i stroga prijetnje, te kako bi se od duhovnih bica zatrazila pomoc i povratila harmonija, blagostanje, zdravlje i sreca.
Svakodnevni uticaj tajanstvenih i neobjasnjivih sila na ljudski zivot priznaju i sve religije svijeta i nije nikakvo cudo sto se tom temom bave s punom ozbiljnoscu. Ali bica iz duhovnog svijeta ne pripadaju samo Sotoninim pristalicama i bezbrojnim hordama zlih vrazijih ili sejtanskih druzina i plemena. Duhovnom svijetu pripadaju i dobri (pravovjerni duhovi) dzinni - andeli ili meleci. A oni su uvijek na nasoj strani!

Magija stara koliko i čovjek
Arheoloska otkrica u prastarim grobovima pokazuju da je cak i neandertalac izvodio magijske rituale kako bi odagnao strahove i postao hrabriji i vjestiji u lovu. Uostalom, gotovo se sa sigurnoscu moze tvrditi da je magija stara koliko i sam covjek.
Istrazivaci tvrde da su prva svjedocanstva o magiji stara 500.000 godina, a vjerovanja u magijske sile i magijske moci mogu se naci i u najstarijim civilizacijama. To i nije cudo, jer covjek do dana danasnjega svoje sumnje, osjecanja, potrebe, strah od zivota i strah od smrti, vezuje za nesto natprirodno, nesto sto ne moze zauzdati i podvrci svojoj volji. Prizivanje tih mocnih sila omogucava mu opstanak i umiruje ga.
Tajne vjestine i magijska ucenja su bezvremenski fenomen koji uz covjeka ide kao san i java. Oni su koristeni i primjenjivani (i bit ce primjenjivani) na svim podrucjima covjekovog zivota i u svim periodima njegovog postojanja, kao sredstvo kojima se olaksava i poboljsava svakodnevni zivot.

Korijeni tajnih učenja
Magija se ne moze objasniti racionalno i materijalisticki; ona ne podlijeze zakonima logike. Magijski cin je i kad neka zena nesvjesno stavlja na rever bros u obliku skarabeja ili "Fatiminu ruku", jer ona time u pomoc priziva sile koje jacaju njenu stvaralacku snagu.
Covjek je pravo cudo. Kad nesto ne moze logicki objasniti, on tome uvijek pridaje magijsku moc i snagu.
Ali, covjek nije samo obdareno razumom. On je u istoj mjeri obdaren i osjecanjima, drustvenim navikama, tradicijama, predanjima i svojim odnosima prema drugim ljudima. U svemu tome, on prepoznaje i utjecaj nekih nepoznatih, tesko objasnjivih sila.
Podrucje covjeka koji prevazilazi njegov svakidasnji zivot bilo je do sada objekat brojnih istrazivanja. Glasoviti osnivac psihoanalize, Zigmund Frojd (1856-1939), razlikuje dnevnu svijest o Nad-Ja i podsvijest, a Karl Gustav Jung (1875-1961) je strukture podsvijesti nazvao arhetipovima. Oni su nesvjesne slike i sile u covjeku koje vaze za sve ljude nezavisno i od pojedinacnih iskustava svakog pojedinca. Vecina simbola i mitova odrzavaju arhetipove.
Ako je to tacno, korijeni magije leze u samom covjeku, u njegovim cesto nesvjesnim snagama i mogucnostima, koje se na magican i njemu neshvatljivi nacin prenose na stvari i situacije njegovog vanjskog svijeta i koje stoje utjelovljene u njemu.

Znanje, vjerovanje i sujevjerje
Magija se i danas krece izmedu dva nivoa: vjerovanja i sujevjerja. Za neke, magija se ne moze znanstveno objasniti. Zbog toga, oni magiji i njenom djelovanju na covjekov svakodnevni zivot, pridaju prvorazredan znacaj. Vjerovanje u magijske sile i uticaje za njih ne predstavlja "drzati to za istinu", vec - to jeste istina! To je iskrena i duboka svjesnost da postoji druga (duhovna) stvarnost, koja utice na nas zivot, stvarnost koje se osjetilima do kraja ne moze spoznati.
Za druge magija je ostatak primitivnih vremena kroz koje je proslo covjecanstvo. Ona je isprazno vjerovanje - sujevjerje. Upuceni u ove stvari, medutim, tvrde da magija nema veze ni sa vjerom ni sa sujevjerjem. Ona jednostavno postoji, kao tajno znanje kojim se objasnjavaju neke neobjasnjive natprirodne pojave. Ili jos bolje - uticaj bica iz duhovnog svijeta na nas zivot!
Mnogi ugledni grcki filozofi i srednjovjekovni alhemicari smatrali su magiju - naukom nad naukama. U poredenju sa danasnjim egzaktnim znanostima, posebno sa prirodnim naukama koje sve mjere, premjeravaju i oslanjaju se jedino na razumijevanje mjera i pojmova, magija se poziva na sve ljude i njihovu povezanost sa prirodom i njenim silama, koje su najcesce nevidljive, neobjasnjive i nemjerljive. Sile koje su nadnaravne. Bozanske sile!
Magija dozivljava svijet kao jednu cjelinu. Svijet u kojem su sva zbivanja i sve stvari medusobno povezane na tajanstven nacin i u kome sve utjece jedno na drugo.
Za razliko od toga, danasnje prirodne nauke opisuju svijet u kojem zivimo kao mehanicko medusobno djelovanje (ne)zive materije. Je li to bas tako?
Danas posotoje i sasvim ozbiljni znanstveni radovi koji eksperimentalno potvrduju barem djelimicno postojanje magijskog svijeta. Provodljivost odredenih materijala kad je rijec o toploti i elektricitetu odgovara razlikama u provodljivosti planeta. Elektromagnetsko zracenje metala dade se time objasniti. Moze se utvrditi i smanjenje zivotne energije u covjeku. Cak i atomska fizika sve vise potvrduje postojanje - magijske stvarnosti.

Zaštite se od crne magije i stimulirajte svoju srecu: