Sljedbenici Zoroastrizma poštuju boga Ahura Mazdu ('Gospodara mudrosti') i etički dualizam suprotnosti Istine (Asha) i Laži, koji prožima cijeli svemir. Vjeruju da sve dobro dolazi od Ahura Mazde, odnosno njegovih eminencija: Spenta Mainvua, koji predstavlja svetog duha, kreativnu silu i njegovih šest pomoćnika - Um, Istinu, Moć, Odanost, Zdravlje i Život.
Sve zlo dolazi od Spenta Mainvuovog brata blizanca, Angra Mainvua, zloduha, i njegovih pomoćnika. Angra Mainvu je odabrao put zla okruživši se Lažima, nasuprot Spenta Mainvu koji je odabrao Istinu. Jednako tako i ljudska bića moraju birati i odabrati istinu.

Dva vjerska sustava
Kad nastupi smrt, duša dolazi do Mosta podjele - sljedbenici Istine prijeći će most i otići u raj, dok će oni koji su slijedili Laž završiti u paklu. Sve zlo na posljetku će nestati u vatri i topljenom metalu.
Strukturalno, psalmi zabilježeni u 'Avesti' obrađuju dva vjerska sustava. Prvi najvjerojatnije potječe od samog Zoroastera, a radi se o obožavanju Mudrosti i njezinih eminencija, uključujući i Asha. Drugi je obožavanje Gospodina, Ahura, koji je pokrovitelj Ashe, koji je svjedočio jednom dijelu iz 'Aveste', Liturgiji sedam odlomaka, koji su nastali nakon Zoroasterove smrti. U njima, mada poštuju Zoroasterovo učenje, postoji nekoliko bitnih izmjena. Za Ahuru se kaže da "posjeduje Ashu", ali Laž i Angra Mainyu se ne spominju. Ahura Mazda najviše liči na boga Varunu, staroindijsko božanstvo koje možemo pronaći u 'Rg-Vedi'.
U Sedam odlomaka, Ahura ima žene koje se nazivaju Ahuranis i poput Varuninih Varunanisa, one su kišni oblaci i voda. Sunce obojici božanstava predstavlja "oko", te također u obje religije postoji obožavanje predaka i prirodnih duhova.
Gathas i Sedam odlomaka čine 'Yasnu'. Ovaj materijal govori o nestanku arijanskog poganskog mnogoboštva i prelasku na zoroastrizam.
Posljednji dio 'Aveste', 'Vendidat' ili 'Videvdat' vjeruje se da je stvoren nakon grčkog osvajanja Perzije u četvrtom stoljeću prije nove ere i čine ga većinom rituali i zakoni. Glasoviti grčki povjesničar Herodot, govoreći o njima, spominje mage, svećenike koji su ih štovali. Ti rituali i zakoni uključivali su izlaganje mrtvaca, zaštitu od pasa i ubijanje svih životinja koje pužu.

Burni istorijat
Prvi perzijski kralj koji je prihvatio novu vjeru bio je Darije I. U njegovim spisima možemo naći strasno zagovaranje i obožavanje Ahura Mazde. Njegov sin Kserkso I, također je bio poštovatelj Zoroastrizma, iako znatno manje strastan, vjerojatno zbog nepotpunog razumijevanja svih detalja ove religije. Artakserkso I, koji je vladao u vremenu između 465-425 pr.n.e, mada također poštovatelj Angra Mainvua, dozvolio je sintezu stare mnogobožačke religije sa zoroastrizmom.
U vrijeme Artakserksa II (409-358 pr.n.e), grade se prvi perzijski hramovi. U kasnijim vremenima sve više prodiru strane religije i božanstva i egzistiraju zajedno sa zoroastrizmom. Za vrijeme nove perzijske dinastije Sasanida (226-641) zoroastrizam postaje državna religija Perzije, no dolazi do nekih izmjena - Ahriman je suprotstavljen Ohrimuzdu (Ahura Mazdi), a ne Spenta Mainvu. Prema grčkim povjesničarima, ova se vrsta teologije pojavila u magijskom sustavu u četvrtom stoljeću prije Krista. Neki teolozi Sasanida smatrali su da su Ohrimuzd i Ahriman sinovi blizanci Beskonačnog Vremena (Zedrvan), ali je ta doktrina na posljetku odbačena.
Perzija nakon osvajanja Arapa u sedmom stoljeću prelazi na islam. Zoroastrizam je preživio u malim komunama Gabara u pokrajinama Yezd i Kerman, a danas ih u Iranu postoji oko 18000. Zoroastrijci, zvani Parsi, brojni su u Indiji, osobito u okolici Mombaja. Još uvijek prakticiraju neke od magijskih doktrina, poput izlaganja mrtvaca na povišena mjesta (nebeska sahrana), koja se nazivaju tornjevi šutnje, da bi ih raznijeli lešinari.

Zaštite se od crne magije i stimulirajte svoju srecu: