Medu stracarama u primorskom predgradu Cotonoua, nedaleko od glavnog grada Benina, zvuk bongo bubnjeva oglasava pocetak veceri magije i rituala. Mnostvo Beninaca probija se kroz ulicice natopljene tropskim pljuskom do koljena. Ulaze pod sator gdje do pojasa gol mladic divlje udara po bubnjevima i trese stocna zvona. Uz prolaz plese grupa upucenica koje bi trebale postati voodoo svecenice. Tijela su im namazana kredom i pokrivena ogrlicama od kauri skoljaka.
Odjednom jedna od buducih svecenica pocinje stenjati i vristati. Previja se pod carolijom Mami Wate, morske bozice koja cesto uzima oblicje krokodila. Ruke uvija u obliku reptilskih kandzi. Razrogacenih ociju sikce i skrguce zubima dok prilazi gomili.
"Opsjednuta je!" povicu njene kolegice skocivsi da joj otrgnu ogrlice prije no sto se sama ugusi.

Dan voodooa
Roden u toj maloj zapadnoafrickoj drzavi prije pet stotina godina, voodoo sada dozivljava svoju veliku renesansu. Ne tako davno, marksisticki je rezim koji je vladao u Beninu od 1973. do 1991. zabranio animisticke religije kao zla djelovanja. Danas se 60 posto od pet i pol milijuna Beninaca otvoreno bavi nekom vrstom voodooa.
Nicephore Soglo, prvi demokratski izabrani predsjednik, cim je dosao na vlast proglasio 11. januar/sijecanj Nacionalnim voodoo danom. Time je voodoo proglasio sluzbenom religijom uz jos dvije u Beninu: rimokatolicku i islam.
Rezultat svega je procvat voodoa.

MAGICNI RITUALI: Dio stare tradicije u Beninu i na Haitiju
 

"Opet smo slobodni!"- kaze Joseph Cyrique Guendehou, voodoo svecenik iz Cotonoua. "Vise se ne bojimo!"
Neki se, medutim, ipak boje. Dok sljedbenici voodooa tvrde daje ta praksa zazivanje dobra, protivnici ga zovu crnom magijom ili "juju".
Osnova voodooa je stovanje tisuca duhova, vodouna, a medu njima Heviossa, Boga groma i munje i Gua, Boga zeljeza. Voodoo svecenici vode slozene obrede u kojima se zrtvuju koze, pilici i druge zivotinje, a pritom koriste kola orahe, dzin, palmino ulje i druge vrste hrane koju cijene bogovi. Zauzvrat bogovi stite ljude od zla i bolesti te im ukazuju na put u buducnosti punu blagostanja i srece.

Dobri voodoo
Voodoo je nastao u beninskim priobalnim selima u 15. stoljecu, a strah od njega ima svoje korijene u trgovini robljem. U 18. i 19. stoljecu lokalni su poglavice zatvarali sljedbenike mracnog oblika voodooa nazvanog juju. Cesto su ih prodavali trgovcima robljem. Tako je vise od milijun robova sa sobom u Ameriku donijelo mnogo ozbiljniji oblik voodooa.
Haitski su sljedbenici voodooa izmislili zastrasujuce rituale, kao sto je zombifjlkacija, trans izazvan uzimanjem otrova koji paralizira centralni nervni sistem!
Voodoo lutke koje su nastale na Haitiju u stvari su se izrodile iz beninskih "vo" statua, bezazlenih drvenih kipica u koje su se zabijali cavli da bi se osoba simbolicno rijesila problema. Beninski sljedbenici voodooa ne nijecu da znaju bacati zle cini i kletve, ali vecina ih tvrdi da bi to bila zloupotreba njihove moci.
"Bijelci voodoo smatraju divljackom religijom u kojoj prevladava okrutnost i grubost", kaze Dagboo Hounon, beninski nasljedni vrhovni voodoo svecenik cije kraljevsko porijeklo seze u proslost do u 15. stoljece. "Ali, voodoo i pomaze... Daje ljudima nadu..."
Dugo vremena beninska vlada nije bila tog misljenja.
Osamnaestogodisnja Kerekouova diktatura, koja je unistila beninsko gospodarstvo i ugusila otpor, provela je antivoodoo kampanju do dubina beninske prasume. Na vrhuncu svoje diktature Kerekou, sin voodoo svecenice roden u Kouargi, selu voodoo fetisista, objavio je rat vjesticama prisegnuvsi da ce unistiti sve voodoo hramove u zemlji. Tome su otpor pruzili voodoo svecenici i lokalne vlasti pa je Kerekou vremenom odustao od lova na vjestice.
Osamdesetih je godina jedan od njegovih ministara navodno udario voodoo svecenika misleci da ga je ovaj uvrijedio. Svecenik je na ministra bacio zle cini i ovaj je umro nekoliko mjeseci poslije toga u mukama - od raka koze. “Nakon toga Kerekou nas vise nije dirao", prica jedan od voodoo svecenika.

 DREVNI RITUALI ISJELJIVANJA: Narod Benina vise vjeruje voodoo magiji nego zvanicnoj medicini

Kerekouov nasljednik Soglo je, ako ne stovatelj, ono barem simpatizer dobrog voodooa. Razbolio se 1993. od bolesti koju njegovi francuski lijecnici nisu uspjeli dijagnosticirati. Pozvana su dva voodoo svecenika. Oni su pronasli da je na Sogloa bacena kletva i navodno ga izlijecili za nekoliko tjedana.

Žrtvovanje pod raspelom
Kako trenutno stvari stoje, mnogi beninski katolici ignoriraju upozorenja svog nadbiskupa o mijesanju dvaju obreda. Joseph Cyriaque Guendehou, voodoo svecenik iz Cotonoua, kombinirao je dijelove krscanskih i voodoo obreda upravo na nacin koji smeta Souzu.
Njegova je sinteza uobicajeni nacin na koji beninski krscani i muslimani mijesaju voodoo sa svojim uvezenim religijama. Svake nedjelje ujutro Guendehou odrzava mise za cetrdesetak svojih vjernika u svijetlo obojanom Thronovom hramu (hram Duha zemlje).
Nad lukom glavnog oltara nalazi se tridesetak centimetara veliki kip Isusa Krista. Jedne od proteklih nedjelja, Guendehou je odjeven u bijelu halju i ukrasen ogrlicama i amuletima od kauri skoljaka, poveo vjernike u molitvi i pjesmi. Vjernici su molili Bozju molitvu izgovarajuci Thron umjesto Oce nas. Tada je Guendehou izveo voodoo verziju svete pricesti nudeci svakom vjerniku hostiju od kola oraha iz srebrnog pehara. Nakon toga su zapoceli rituali krvave zrtve koji su nedjeljivi dio voodoo rituala.
I dok su uz bongo bubnjeve, zvona i pjevanje sljedbenici padali u euforiju, jedan je pomocnik uveo crno-bijelu kozu. Guendehou joj je ritualno zasjekao vrat i izvadio srce, a potom nakapao krv na jezike sljedbenika.
Poput mnogih beninskih muslimana i katolika, Guendehou ne vidi nikakvu kontradikciju u kombiniranju dva vjerska sustava. Njegovi su roditelji katolici, a on je odrastao u duhu te vjere. On tvrdi da se katolicizam u Africi moze prakticirati samo tako da ga se ukljuci u tradicionalne religijske obicaje.
"Bogje Africi dao voodoo", rekao je svojim vjernicima za vrijeme temperamentne nedjeljne mise. "Svi bi se katolici trebali konvenirati i stovati Throna. Voodoo je nase nasljede. Voodoo nije mrtav. Voodoo je ziv."
U Beni-nu to nitko ne bi mogao poreci.
(Preneseno: Newsweek)