Najpoznatija čudovišta
Nessie (skotsko jezero Loch Ness);
M'kele M'bembe, zivi u mocvarama kongoanske provincije Ubongi;
Manipogo (kanadsko jezero Okangana);
Champ (jezero Champlain na granici Kanade i Sjedinjenih Drzava);
Selma (norvesko jezero Seljord);
Issie (Japansko jezero Ikeda);
Kusie (japansko jezero Kucharo);
Alakali (americko jezero Alkali);
Illiamna (jezero Illiamna na Aljasci);

Velika jegulja
Na cemu svedski znanstvenik Jan Sundberg zasniva svoje uvjerenje da u skotskom jezeru Loch Nessu egzistira nepoznata vrsta velike jegulje?
Ribe u tom jezeru su malobrojne pa znanstvenici smatraju kako ne bi mogle izdrzavati prozdrljiva cudovista veca od dvije tone. Pa i pored toga, naklapanja o mogucoj prirodi jezerskog monstruma variraju od objasnjenja o dzinovskoj vidri do moguceg prezivjelog dinosaura.
Nessie se obicno opisuje kao zastrasujuca nakaze - pola zmija, pola dinosaur!

Slavni dvorac
Zahvaljujuci hipoteticnoj, ali u svijetu sve popularnijoj Nessie, skotsko jezero Loch Ness, postalo je prava turisticka atrakcija. Na njegovim nepristupacnim obalama podignuto je mnogo turistickih objekata i pansiona, ali je zasigurno najpoznatija gradevina - srednjovjekovni dvorac Urquhart smjesten negdje, na sredini sjeverne obale. To nije nikakvo cudo, jer su se upravo iz Urquharta najcesce prijavljivala videnja tajanstvenog jezerskog cudovista.

Nessie iz Brosna
Jezerima u kojima se, navodno, pojavljuju neobicna cudovista, pridruzilo se jos jedno rusko jezero. Jezero se zove Brosno, a na njegovoj je povrsini snimljena stvorenje dzinovskih dimenzija.
- Bilo je ogromno - kaze jedan ocevidac iz seoceta Benjok na obali jezera, 400 kilometara sjeverozapadno od Moskve. - Vidio sam glavu kao u ribe i tijelo dugo, kao u zmije!

Zmaj sa Sunda
Ako je suditi prema pricama lokalnog pucanstva s pacifickog otocja Sunda, tamo se posljednjih desetljeca pojavljuje dzinovsko cudoviste, koje podsjeca na legendarnog zmaja. Otocani ga nazivaju “Boeaja darat”, kopneni krokodil, a od njegovih nasrtaja vise niko nije sigurana, pogotovo ne svinje i jeleni, mada je u nekoliko navrata napadao i ljude!

Poput detektivskih priča
“Svaki put kada su se mornari, na morima ili jezerima, susretali s ogromnim nepoznatim zivotinjama, oni su u njima vidjeli veliko vodeno cudoviste. Povijest toga misterioznog stvorenja, najslicnija je detektivskim pricama i obiluje tragicnim i zabavnim slucajevima i zgodama, do krajnosti protivrijecnim tumacenjima i majstorski uradenim falsifikatima...”
(“L’ avanture sous-marin”, francuski magazin)

U noći punog mjeseca
Indiosi iz peruanskog sela Quimvilca, na sjeveru Anda, zale se da im posljednjih godina cudoviste zmijolikog srebrnastosjajnog tijela, dugog desetak metara, koje u nocima punog mjeseca izlazi iz obliznjeg lednickog jezera, napada i prozdire ovce. I ne samo to, u rujnu 1997. godine, napalo je grupu seljaka i tom prilikom ubilo i u jezero odvuklo dvojicu nesretnika!