Otkrice stvorenja nepoznate vrste, slicnog majmunu, zaledenog u bloku leda, stavilo je - kako je 23. ozujka 1969. godine pisao ugledni "Sunday Times" - stavilo je americke antropologe ne velika iskusenja. Da li je rijec o cirkuskom triku ili prevari? Mozda o tijelu neke nakaze ili zivotinjske vrste koja je davno iscezla sa lica naseg planeta? Mozda je u pitanju nepoznata vrsta majmuna? Ili neandertalac?!...
Samo je jedno bilo sigurno - na dobro ocuvanom tijelu pronadene su dvije prostrijelne rane od metka! Zbog toga su, za svaki slucaj, alarmirani eksperti americke federalne policije (FBI). Istodobno, americki je znanstvenik Ian Sanderson pozvao svog kolegu, eminentnog belgijskog zoologa dr. Bernardta Huvelmansa, znanstvenika koji je slavu stekao istrazujuci izvjesca o videnjima "divljih ljudi", posebice jetija. zivotno je geslo dr. Huvelmansa bilo "gdje ima vatre, ima i dima" i nikada nije odbijao mogucnost postojanja neobicnih zivotinjskih vrsta o kojima znanost tek naslucuje ili jos uvijek nista ne zna. Svoja znanstve i istrazivacka iskustva objavio je u zanimljivoj knjizi "Tragom nepoznatih zivotinja", koja je na Zapadu dugo vremena bila pravi bestseler.
Cudoviste iz leda, prema jednoj verziji, doslo je u posjed Francka Hansena, vlasnika putujuceg cirkusa, na dosta neobican nacin. Tijelo je otkriveno u santi leda koja je plutala Beringovim moreuzem, negdje u priobalnim vodama aljaske luke Wales, a Hansen ga je, navodno, kupio u Hong Kongu.

Kreatura iz leda
Hansen je duboko vjerovao da covjekolika kreatura potice iz prahistorije i da je zarobljen u ledu jos u glacijalu (Ledeno doba), ali je to bilo malo vjerovatno. Dr. Huvelmans je znao da bi se tijelo umrlog, cak i ako bi se zamrzlo u ledu, vrlo brzo pocelo da raspada. Izuzetke jedino cine ostaci sibirskih mamuta, koji su se ocuvali samo zahvaljujuci mocvarnom ledu, koji ima antisepticka svojstva. Medutim, kada je belgijski znanstvenik zapoceo da pregleda uzorke tkiva uzete sa tijela "ledenog covjeka", otkrio je pregrst cudnih i neobicnih stvari. Uz pomoc svjetlosti lampe i preciznih instrumenata, sacinio je spisak glavnih karakteristika.
Kreatura iz leda bila je visoka sest stopa (oko 180 cm) i citavo joj je tijelo bilo obraslo crnom dlakom. Koza joj je bila vostano bijela, dok joj je kratki vrat prelazio u misicavi torzo zavidnih proporcija. Dugacke ruke zavrsavale su se ogromnim, nezgrapnim sakama, ali ono sto je bilo cudno jeste da je jedna ruka bila savijena pod neprirodnim uglom, pa se sticao utisak da je najvjerojatnije polomljena. Na mjestu lijevog oka, zjapila je velika rupa i upravo je to uticalo da belgijski znanstvenik dr. Huvelmans zakljuci da je ovo neobicno stvorenje ne tako davno bilo pogodeno hicima iz vatrenog oruzja, po svoj prilici iz puske velikog kalibra! Jedan je hitac prosao kroz ruku, koju je najvjerojatnije podiglo u znak odbrane, a drugi ga je pogodio u oko i na mjestu ubio!
Dakako, dr. Bernardt Huvelmans nije mogao da pregleda zatiljak "ledenog covjeka", pa je prihvatio izjavu vlasnika cirkusa da taj dio glave djeluje kao da je "naprosto smrskan", sto je potvrdivalo Huvelmansovu tezu da je - "covjek iz leda" bio zrtva - zlocinackog napada vatrenim oruzjem!
I stopala misteriozne spodobe bila su neobicna. Nisu nalikovala ljudskim, ali nisu licila ni majmunska. Veliki prsti na njima nisu bili poput ljudskih palceva, sto je navodilo na slicnost s majmunskim vrstama. Medutim, i tabani su bili isuvise naborani i puniji nego kod homo sapiensa, ali su anatomski bili uveliko drugaciji i od majmunskih.
Ukratko, stvorenje je moglo biti jedino neka vrsta - jetija, almasa, sasquatcha ili bigfoota!

Šta je otkrio Huvelmans?
Prema pisanju "Sunday Timesa", dr. Huvelmans je pedantno ispitao sve mogucnosti. Prvo je odgovorio na pitanje, koje je sasvim umjesno kada su u pitanju putujuci cirkusi i cirkuske predstave: ne radi li se o vjestoj prevari, o cudovistu vjestackog podrijetla?!
Tesko bi bilo prihvatiti takvu mogucnost. Prevarant bi morao biti pravi mali genijalac, jer je koza "ledenog covjeka" bila obrasla u gusto i istomjerno rasporedeno krzno, koje je samo genijalan majstor mogao proizvesti u svojoj radionici. Nadalje, posto je led ocito bio klesan kako bi posjetioci cirkusa sto bolje mogli da razaznaju zagonetno stvorenje, tako da je na pojedinim mjestima bio gotovo otpao, teski se zadah mesa u raspadanju jasno osjecao u blizini ledenog bloka. Zbog svega toga, belgijski je znanstvenik odbacio mogucnost da se radi o vjestom falsifikatu, stvorenju napravljenom od plastike i voska!
Drugo pitanje je proizlazilo iz prvog: da cudno stvorenje nije skrpljeno od dijelova tijela razlicuitih zivotinja?!
U proslosti su zabiljezeni slicni primjeri. Prisjetimo se samo primjera iz 19. stoljeca kada su lazne sirene, po imenu Jeni Hanivers, pravljene tako sto bi se trup majmuna nasadio na donju riblju polovinu. Medutim, da bi stvorio "covjeka iz leda", vjesti je prevarant na raspolaganju morao imati kosmatu ljudsku glavu, te tijelo i udove od nekog gigantskog majmuna. Pa i tada, kako objasnitiona neobicna stopala?!..
Dr. Huvelmans je odbacio i mogucnost da se u ledu nalazi neka ljudska nakaza, jer se ni najgrozniji primjerci cirkuskih nakaza nisu mogli porediti s kosmatim cudovistem iz leda. Mozda se tu, ipak, radilo o nekoj nepoznatoj vrsti homo sapijensa ili neandertalca, koji se nekim cudom provukao kroz labirint prahistorije i zalutao u nase vrijeme?! Neandertalac je, kako nam je poznato, vrsta ranog covjeka, koji je zivio prije nego sto je evoluirao danasnji homo sapijens. Ledeni covjek je imao dugacke, nezgrapne ruke, kratak vrat, siroka i misicava prsa, ogromne sake i velika stopala, sto su - priznace danas svaki prirodnjak - bile karakteristike ranog covjeka. Stopala s dugackim drugim i trecim noznim prstom bila su karakteristika za neandertalca!
Misterija "ledenog covjeka iz Minnesote" bila je toliko zbunjujuca i nevjerovatna da dr. Bernardt Huvelmans nije imao mira. Posto su i eksperti americke federalne policije potvrdili da je stvorenje - ma sta ono bilo - ne tako davno ubijeno iz vatrenog oruzja, belgijski je istrazivac bio najblize objasnjenju da se radi o nepoznatom vrsti humanoida (jeti, almas, sasquatch, bigfooot...), koji i danas egzistiraju u zabitim dijelovima naseg planeta.
Uvjeren da se radi o autenticnom primjerku "snjeznog covjeka", Belgijanac je, zbog daljnje znanstvene ekspertize, htio da otkupi cudni cirkuski eksponat, ali se vlasnik Franck Hansen nikako nije zelio lisiti svoje "zlatne koke". Zbog toga je dr. Huvelmans zatrazio pomoc od eksperata Smithsonijan instituta u Washingtonu, kako bi i oni potvrdili njegovo otkrice.

Vjerna kopija ili...?

I dok je, odazvavsi se pozivu, americki znanstveni tim analizirao tijelo "ledenog covjeka", dr. Huvelmans je svoja senzacionalna zapazanja objavio u jednom casopisu u Belgiji, sto je pobudilo veliko interesovanje medu njegovim kolegama u Europi i svijetu. U jenom se trenutku cinilo da je antropoloska znanost na pragu jednog od najsenzacionalnijih otkrica u proucavanju evolucije covjekove vrste, kad je - odjednom - na cijeli slucaj ponovo navucen veo tajne.
Vlasnik cirkusa Franck Hansen je pustio glas da je "cudoviste iz leda", zapravo, vlasnistvo jednog americkog bogatasa, koji zeli ostati anoniman, i da se orginal nalazi kod njega, a da je eksponat u putujucem cirkusu samo vjerna kopija. Zbog toga su od daljeg proucavanja odustali eksperti vasingtonskog Smithsonijan instituta, a uskoro su obustavili istragu i predstavnici americke federalne policije. To je iskoristio Hansen, pa je svoj eksponat preselio u Kanadu, pokazujuci ga izvjesno vrijeme po provincijskim sajmovima. Ipak, time se ne zavrsava zanimljiva prica o "ledenom covjeku" iz Minnesote.
Na povratku u SAD, americke su carinske sluzbe zaplijenile nesvakidasnji eksponat, jer Hansen, navodno, nije posjedovao potpunu i valjanu dokumentaciju da bi zaledeno covjekoliko stvorenje mogao prenijeti preko drzavne granice. Vlasnik je cirkusa uzaludno pokusao dokazati da se radi o "vjestackoj iluziji", ali su carinici bili uporni i zahtijevali opipljive dokaze.
Naravno, Hansen nije bio spreman da se sa eksponata uzme uzorci tkiva i laboratorijski ispitaju, jer bi se time tijelo doformiralo (?!), pa je, nemajuci kud, telefonskim putem stupio u kontakt s jednim utjecajnim senatorom i svojim odvjetnicima, koji su mu, nakon izvjesnog vremena, obezbijedili ulazak u Sjedinjene Drzave. Sljedecih je nekoliko mjeseci produzio svoju cirkusku djelatnost, a onda je, u proljece 1970. godine, objavio da mu je ugovor o iznajmljivanju "cudovista iz leda" definitivno istekao i da ga je, navodno, vratio anonimnom vlasniku.
Bilo kako bilo, o "ledenom covjeku" iz Minnesote vise se nikada nije nista pouzdano saznalo, a pojedinacni pokusaji americkih novinara, lovaca na senzacije, da definitivno objasne ovu misteriju nisu urodile nikakvim plodom, pa je slucaj s vremenom pao u zaborav.