Nekako u isto vrijeme kada su se visoki zrakoplovni i pomorski vojni i civilnim eksperti Sjedinjenih Drzava, izvodeci ultratajne vojne manevre u vodama Puerto Rica (podrucje koje pripada Bermudskom trouglu), osvjedocili da su za sve vrijeme vjezbe bili pod prismotrom "uljeza"- neidentifikovane podmornice - koja je raspolagala fantasticnim karakteristika i bila neuhvatljiv za americke pomorske i zrakoplovne snage, u drugom dijelu svijeta, u sjevernom Atlantiku, poznati arkticki istrazivac doktor Rubens J. Villel, te kormilar i dezurni oficir, koji su ucestvovali u vojnim-mornarickim manevrima pod sluzbenim nazivom "Operacija Deep Free Z.", iznenada su postali svjedocima tajanstvenog dogadaja koji ce dugo vremena biti predmetom najsuptilnije istrage americkih znanstvenika.
Evo kako je taj zbunjujuci dogadaj opisao Solomon suljman:
"...Dan se blizio smiraju. Doktor Villela se nalazio na palubi, kada je odjednom vidio da se nesto pojavilo iz morske vode. Silovitom snagom probilo je led debljine od tri metra i poput ogromnog srebrnastog metka nestalo u nebesima. Ogromne sante leda podignute na nekoliko desetina metara sa topovskom bukom srucile su se nazad na ledeni sprud, a voda u ogromnoj rupi naprosto je kljucala. Iznad nje su se dizali oblaci pare, sto je najvjerojatnije ukazivalo na dzinovsku energiju procesa, koji tek sto se odigrao..."
Kome je pripadala neidentifikovana letjelica koja je izletjela iz hladnih arktickih voda? sta je radila i gdje je nestala?

Nevjerovatni prizor
Mnogo kasnije, u vrijeme Jeljcina, americki i ruski znanstvenici su izmjenili tajna dokumeta i saznanja o nekim slucajevima za koje je bila zainteresirana i jedna i druga strana. Prema americkim saznanjima, KGB je u strogoj tajnosti cuvao najmanje 19 dosijea o stradanjima sovjetskih „migova“ koji su imali zadatak da uniste neidentificirane letjelice sto su se vrzmale iznad sovjetskih vojnih baza i instalacija. Neke od njih vinule su se, poput projektila, iz morskih dubina. Kako su Sovjeti vjerovali da se radi o najnovijim americkim spijunskim letjelicama, pokusavali su da ih zaustave i obore, ali su njihovi „migovi“ dozivljavali tragican kraj.
Iz tih dramaticnih vremena potice i fotografija neidetificiranog leteceg objekta u obliku cigare, koja je snimljena neposredno nakon izlijetanja tajanstvene letjelice iz morskih dubina. Desilo se to iza polarnog kruga, nedaleko od dalekog Koljskog poluotoka. Slucaj nikada nije objasnjen, ali su clanovi specijalno oformljene komisije, koju je predvodio ugledni sovjetski ufolog, zamjenik rukovodioca Sekcije za podvodna istrazivanja Akademije znanosti SSSR, doktor V. Azaza, sakupili podatke da su samo u dvije godine -1980. i 1981. - stanovnici okolnih sovjetskih oblasti registrirali izlijetanje iz voda ovog regiona najmanje 36 misteriozni letecih objekata. Istrazivanja koja su sljedecih mjesici i godina poduzeta nisu sovjetske znanstvenike odvela do racionalnih odgovora . Tako su i ovi slucajevi adaktirani.
Ali, krenimo dalje.

Petnaestog studenog 1975. godine u 16 sati, u neposrednoj blizini Marseillea, u francuskim priobalnim vodama, iznenada je iz vode izletio srebrnasti disk sa precnikom oko deset metara. Prema izjavama jednog inzenjera za svjetionike i bankine, te 16 radnika koji su bili ocevici cudnog dogadaja, tajanstveni disk (leteci tanjir) je napravio nekoliko krugova, zatim se podigao na visinu od nekih 120 metara, ostao na toj visini oko 90 sekundi, a zatim iz mjesta jurnuo neshvatljivom brzinom i nestao u nebu.
Godina 1977. po mnogo cemu je bila godina NLO-a. Vidani su iznad mnogih podrucja svijeta, a dopisnik novinske agencije Reuters iz Tokija, 29. listopada je odaslao sljedecu vijest:
„Iz Urugvaja, gdje su posljednjih mjeseci videni u velikom broju, leteci tanjiri su se, izgleda, preselili u Japan.
Prema izjavama ocevidaca, jedan tajanstveni leteci predmet psojavio se ovih dana na nebu iznad sjevernog dijela ostrva Honshu. Pilot japanske kompanije Jal i jedan astronom, izjavili su da su vidjeli vatrenu loptu koja se, pred njihovim ocima, podijelila u vise manjih, koje su se vec sljedeceg trenutka izgubile u dubokim vodama Pacifika!...“
No, vratimo se vec pominjanom clanku uglednog profesora S. Sandersona "Aboridzini morskih dubina", objavljenom 1972. godine (br. 9) u moskovskom casopisu "Tehnika malodezi".

Što skriva more?
U tom tekstu, profesor Sanderson navodi vise interesantnih svjedocanstava o pojavama neidentifikovanih plivajuce-letecih objekata. Izmedu ostalih, pominje i epizodu koja se odigrala 20. srpnja 1967. godine u 18,15 sati, daleko od ledenih polarnih predjela, otprilike 120 milja od brazilske obale, u toplim vodama Atlantika.
sta se, zapravo, dogodilo?
"...Oficiri i komanda argentinskog broda "Navvero" su vecerali kada je zapovjednik broda, iskusnog pomorca Yulijana Lucasa Ardanza, hitno pozvao na palubu dezurni oficir Jorje Montoya. Dezurni oficir mu je saopcio da je registrirao neko cudno plovilo koje prati njihov brod. Zapovjednik je izletio na palubu i primijetio da se sa desne strane, otprilike 50 fita od "Navveroa" krece neki nepoznati ploveci objekat nesvakidasnjeg oblika. Bio je nalik cigari i imao je duzinu oko 110 fita. Zacudo, plovilo nije proizvodilo nikakav zvuk, niti je iza sebe u vodi ostavljalo uobicajni trag. No, ono sto je bilo najcudnije i sto je iskusnog pomorca cinilo zbunjenim lezi u cinjenici da je misteriozni ploveci objekat zracio snaznom plavkasto-bijelom svjetloscu.
Zapovjednik argentinskog broda Yulijan Lucas Ardanz zabiljezio je u brodski dnevnik da na cudnom plovecem objektu nije zapazio nista sto je karakteristicno za uobicajne podmornice, na njemu nije bilo kule, periskopa, mosta... Plovilo je bilo savrseno glatko i kretalo se istom brzinom kao i njegov brod - oko 25 cvorova na sat. Poslije izvjesnog vremena, zagonetna je podmornica iznenada promijenila smjer za 90 stupnjeva, zaronila, prosla ispod "Navveroa" i nestala u mracnim dubinama Atlantskog oceana.
Solomon suljman navodi i tragicni slucaj, vjerovatno vezan za tajanstveni "roneci" objekat, koji se italijanski teritorijalnim vodama 18. listopada 1978. godine. Ribar po imenu Vincetti tog je dana sa svojom kocom otplovio na Jadran, a vec sljedeceg dana naden je na dubini od 20 metara. Ovu cudnu tragediju obiljezile su dvije neobicne okolnosti: nije se dogodio nikakav sudar, jer na camcu nije bilo nikakvih tragova koji bi upucivali na to, a drugo, prilikom obdukcije, u plucima nesretnog Vincetta nije pronadena nijedna kap vode!

Fantomi Jadrana
Tragicnog dana, u podrucju Jadrana u kome je Vincett obicno lovio ribu, neki su ribari registrovali misteriozni "stub svjetlosti", koji je izbijao iz mora, a kada su mu se priblizili on je zaronio I nestao.
Te 1978. godine Jadransko je more postalo sredisnja tema mnogih lovaca na misterije. U njegovim su se vodama dogadale krajnje neobjasnjive pojave i fenomeni.
U noci 3. studenog italijanski ribar Antonio Paleska iz San Benedeta del Tronta prvi put opaza neobicnu pojavu na moru:
- Bio sam na otvorenom moru kada sam, oko tri ili cetiri sata ujutro, opazio neku cudnu gotovo ruzIcastu svjetlost kako prati moju kocu. Moram priznati da sam se uplasio, jer takvo nesto nikada u zivotu nisam vidio. Sakupio sam mrezu i krenuo prema obali. No, tajanstveno ruzicasto svijetlo me i dalje pratilo. Obilazilo je oko moje koce i ja nisam mogao odgonetnuti sta bi to moglo da bude. Uzasno sam se uplasio. Tek kada sam se priblizio obali, poslije puna dva sata pratnje, tajanstveno je svijetlo prestalo da me prati. Nestalo je u dubinama mora.
Prvih su dana italijanski ribari zbijali sale na racun Antonia Paleska, ali su uskoro - kada su se i sami uvjerili u neobicne pojave - u pomoc pozvali civilne i vojne eksperte. Tih su dana mnogi ribari bili svjedocima pojave cudne svjetlosti, golemih vodenih stupova koji su iznenada izbijali iz mora, pjenusanja i kljucanja vode, zagonetnih bijeli pruga, loptastih letecih tijela sto su izlijetali iz mora i ponovo se vracala u njega...
- Iznenada sam na radaru ugledao neko cudno tijelo koje nas prati – ispricao je svoj dozivljaj ovani Merlini, zapovjednik ribarskog broda „Andrea Padre“. – Upitao sam: Ko je iza nas? Javite se!... Mornari su mi rekli da iza nas nema nikoga. Naljutio sam se i otisao da se u to sam uvjerim. i odista, nisam vidio nikoga da nas prati, ali je radar i dalje registrirao nekog fantomskog pratioca koji je imao oblik ploveceg pauka!
Drugi italijanski ribar, Alberto Matuchi, koji je tih dana ribario na svojoj koci „Luna Madre“, ispricao je novinarima sljedece:
- Prvo je nas radar poludio, a zatim nas je iznenada zaslijepila jaka svjetlost koja se neprestano premjestala po moru. Najcudnije u svemu tome bilo je sto se ta misteriozna svjetlost nije reflektirala na moru!...

Šta se zbiva ispod mora?
U noci 9. studenog neobicni fenomene po prvi put registrira jedan vojni patrolni camac CP 2018 italijanske Ratne mornarice. Oko 20,45 sati, dok su se nalazili sest milja daleko od Silvi Marine, ugledali su ruzicastu svjetlost koja se rasipala u precniku oko tri stotine metara, a zatim odjednom nestala. Sva kasnija patroliranja bila su bezuspjesna, a more na kome se fantomska svjetlost pojavila duboko je oko 23 metra i iskljucuje svaku mogucnost prisustva podmornice.
Narednih dana uplaseni ribari nisu isplovljavali na jadransku pucinu, ali su i dalje bili svjedoci neobicnih pojava.
- Nalazio sam se cetiri milje od obale – sjeca se uzepe Merlini. – Bilo je oko 10 sati ujutro kada sam primijetio da se nesto cudno dogadalo sa radarom. Kao da ga je neko iskljucio. Pogledao sam oko sebe i opazio ogromnu brazdu kako prosjeca more. Takav trag iza sebe ostavlja jedno veliki motorni brod. Medutim, na povrsini mora nije bilo niceg, bas niceg!
Slicne tragove u moru vidjelo je bar dvadesetak pomoraca. Ali, drugi ribari dozivjeli su da u njihovoj blizini iznenada, bez ikakvog vidljivog i logicnog razloga, prokljuca more!
- Prvo je vladao mukli mir, a more je bilo glatko poput ulja - sjeca se Karlo Vodi. - Odjednom, nedaleko od nas, voda pocinje da kljuca. Utisak je kao da se ispod mora nalazi nekakva masina koja proizvodi pjenu. Ogrmonu pjenu, barem 600-700 metara u precniku. Usred te pjene kao da se pokretalo nekakvo golemo, tamno, plovece tijelo...
Analizirajuci fantomske pojave u Jadranu, italijanski pukovnik De Martino izjavio je novinarima da se vecina zagonetnih pojava moze pripisati prisustvu stranih podmornica, ali sto se tice vodenih stupova, svjetlecih fenomena i smetnji na radarima, to spada u istu kategoriju kojoj pripadaju i - leteci tanjiri!
Nesto cudno desavala se tih dana i u hrvatskim teritorijalnim vodama. Glasoviti splitski knjizevnik i novinar Miljenko Smoje ribario je oko Lastova sa dvojicom prijatelja – novinarom Slobodanom Paparelom i nekadasnjim Hajdukovim prvotimcem Ivom Begom, kada su ugledali neku cudnu svjetlost, koja se iz pravca Korcule priblizavala ogromnom brzinom. U blizini njihovog broda ta se svjetleca kugla pocela rasprskivati. Pred njima se ukazao nestvaran prizor: na moru se, poput kakvog cudesnog ringispila, okretao neki misteriozni ognjeni obruc. Vodoskoci svjetlosti su ih gotovo zaslijepili prskajucI na sve strane.
Sutradan je Miljenko Smoje, u drustvu sa predsjednikom Skupstine opcine Lastovo Ljubom saricem, kod otocIca Kopiste, dozivio gotovo identican dogadaj:
“Velikom brzinom”, zapisao je Smoje, “koja nekoliko puta nadmasuje najbrze glisere, nekakav cudan predmet klizio je povrsinom mora. Od nas je bio udaljen 300-400 metara. Nikakvog zvuka nije bilo. Nijemo smo se gledali nista ne shvatajuci, a ploveca svjetlost brzo se udaljila i nestala iz naseg vidokruga...“