Brojne zagonetke
Tunguska katastrofa i danas je obavijena mnogim tajnama. Na jednu od njih - kolike su bile dimenzije palog tijela - odgovorili su 1997. godine ruski znanstvenici. Oni su izracunali da je “nebeski lutalica” bio dugacak najmanje 600, a sirok preko 60 metara. Njegova tezina mogla je biti - stotinjak tisuca tona!
Za razliku od ruskih znanstvenika i njihovih proracuna, tunguskom su se misterijom bavili i americki istrazivaci. Prema navodima, koje je 7. novembra 1983. godine objavila sovjetska "Litararnaja gazeta", americki ucenjak P. Ganapatija izracunao je da je precnik zagonetnog objekta bio najmanje 160 metara i da je tezio najmanje - sedam miliona tona. Americki su istrazivaci njegove tragove nasli cak na Antarktiku!

Prvi izvještaj
“...S nase se improvizirane osmatracnice u nedogled vidi sprzeno i opustoseno tlo, a oko ivica tog mrtvog podrucja mlada dvadesetogodisnja suma natisnula se naprijed, trazeci suncevu svjetlost i zivot. Covjeka ispunjavaju cudna osjecanja dok promatra 50 do 80 centimetara debela dzinovska debla izlomljena poput grancica, sa krosnjama odbacenim po vise metara u pravcu juga. Taj pojas zelenila okruzuje izgorjelo podrucje nekih desetak vrsta (ruska mjera za duzinu, 1 vrsta - 1.066,7 metara) prema jugu, jugoistoku i jugozapadu od nase osmatracke tocke. Blize periferiji, zelenilo se postepeno stapa s obicnom tajgom za koju zemaljske vatre i vjetrovi ne predstavljaju nikakvu pretnju...”
(Iz dnevnika ekspedicije 1927. godine Leonida A. Kulika)

Zora u ponoć!
Tunguska katastrofa izazvala je neobicne pojave u cijelom svijetu. Tako je 5. srpnja 1908. godine londonski dopisnik poslao njujorskom “Timesu” sljedecu vijest:
“Poslije zalaska sunca izuzetne ljepote i sutonskih efekata, cudnih cak i za sjeverne krajeve, nebo je u ponoc postalo svjetloplavo, kao da zora svice, a oblaci su imali tako jaku ruzicastu nijansu da je nekoliko osoba telefoniralo policijskim postajama vjerujuci da negdje, sjeverno od Londona, bjesni veliki pozar!
Nikada u Engleskoj nije zabiljezeno nista slicno, pa bi bilo zanimljivo ako bi neko mogao objasniti uzroke ovog neobicnog nocnog fenomena...”

Eksplozija broda!
“Dok se priblizavao Zemlji, nekontrolirani je svemirski brod licio na neki meteorit zato sto je uletjeo u atmosferu ne smanjujuci brzinu. Brod je izgorio od trenja, bas kao sto bi i meteorit sagorio. Njegov je spoljni oklop izgorio, a njegovo (nuklearno) gorivo bilo je izlozeno uvjetima koji su prouzrocili lancanu reakciju. Onda je uslijedila atomska eksplozija, i nasi su kozmicki gosti umrli onog istog dana kada je trebalo da se spuste na Zemlj!...”
(Aleksandar Kazancev: “Gosti iz svemira”)

Što je uzrok?
Ispitivanje godova (prstenova) na deblima u epicentru pokazalo je da je u periodu poslije misteriozne eksplozije doslo do upadljivog porasta broja celija: godovi su bili i siri i izrazeniji. Oni prije 1908. varirali su od 0,4 do 2 mm. u sirini, dok su oni koji su nastali nakon eksplozije postali siroki od 5 do 10 mm. Drvece koje je niklo poslije eksplozije u normalnim bi okolnostima do 1958. godine naraslo oko 8 metara u visinu. Umjesto toga, ono je dostiglo visinu izmedu 17 i 22 metra, a neka debla, koja su nadzivjela tungusku katastrofu, dobila su gotovo cetiri puta veci obim!

Zašto Sibir?
Oni znanstvenici koji vjeruju da je misterioznu eksploziju izazvalo vjestacko tijelo (intergalakticka NLO-bomba), koje je imalo za cilj da privuce paznju Zemljana, smatraju da je Sibir nesumnjivo najpogodnije mjesto na nasoj planeti za takvu detonaciju, a da pri tome nikoga ne ozlijedi. Prema razmjerima Zemlje, Sibir se nalazi gotovo u samom sredisnjem regionu, a ono sto je najbitnije - potpuno je nenaseljen.

Riječ znanosti
· Snaga eksplozije bila je jednaka snazi moderne termonuklearne bombe;
· Detonacija se desila dvadesetak kilometara iznad tla;
· Temperatura u epicentru eksplozije dostizala je do fantasticnih 30 miliona stupnjeva Celzijusovih;
· Eksplozija je rezultirala posebnim spojem toplotnog i udarnog vala, svjetlosnog bljeska i magnetskog fluksa;
· Unistena oblast sume ima nepravilan oblik, koji pomalo podsjeca na siluetu leptira;
· Izjave ocevidaca o kretanju “bljestave vatrene lopte” dosta su kontradiktorne, osim ako prihvatimo mogucnost da se putanja objekta mijenjala;
· Tijekom nekoliko dana nakon dogadaja, u vrijeme kada vijest o njemu jos nije bila stigla u druge zemlje, nocno nebo nad Europom bilo je sjajno osvjetljeno;
· Pucanstvo Tunguzije imaju veoma razvijen folklor o zagonetnom dogadaju, ukljucujuci i price o cudnim bolestima od kojih su nakon tajanstvene eksplozije obolijevali njihovi irvasi;
· Nakon eksplozije, drvece u Tunguziji raste znatno brze, cak dvanaest puta brze nego u drugim krajevima svijeta;
· Izvjesca o tragovima radioaktivnosti u godovima drveca na mjestu dogadaja kao i sirom svijeta, krajnje su nepouzdana i proturjecna.