Nesto se cudno desava na imanjima juzne Engleske. U oblasti koja je inace postojbina mnogih zagonetki, pa i misterioznih megalita Stonhen dza, vec skoro 30 godina, pojavljuju se cudnovata kruzna ulegnuca, tridesetak pa i vise metara u precniku, na zitnim poljima, ostavljajuci ljude u nedoumici kako su stvorena.
Geometrijski precizni krugovi poleglog zita, cija nijedna stabljika nije slomljena, kako je ustanovljeno, nije djelo nevremena, zivotinja ili, eventualno, helikoptera, jer su nacinjeni u prelijepim pravilnim formacijama po odredenom obrascu. Mnoge straze dobrovoljaca mogle su nakon mirne noci samo da konstatuju stvaranje novih krugova po poljima.

Uzaludne istrage
Prvo registrovano videnje ove zagonetne pojave zbilo se 1976. godine, kada je jedan farmer u Hempsiru primijetio veliku kruznu saru na polju blizu Auto-puta 34. Od 1980. godine, kada su otpocela ozbiljnija istrazivanja ove misterije, prijavljeno je preko hiljadu krugova u Britaniji. Mada su slicni fenomeni registrovani i u Rusiji, Japanu, Australiji i Novom Zelandu, najveci broj krugova primijecen je bas u juznoj Engleskoj.
zitarice polegle u svojevrsnom vrtlogu, nastavljaju i dalje da zriju sve do zetve. Prema strucnjacima, potrebna je ogromna sila da se poravna tolika povrsina koja cini pravilan obrazac ravnomjerno polegnutog zita. Ove se nevjerovatne "mandale" protezu od pojedinacnih krugova do slozenih, simetricnih petostrukih sara, pa cak i do „keltskog krsta" — cetiri kruga spojena jednim velikim prstenom.
Prije nekoliko godine opazena su i dva nova uzorka: uski prsten zita u cijem je sredistu zito poleglo u jednom pravcu, a na spoljnom dijelu u drugom i „punoglavac", krug sa dugim vijugavim repom. Da tu postoji „jos nesto" osim nepoznatog lendartiste govore ucestale saobracajne nesrece (obicno sa jednim vozilom) na putevima koji se nalaze u blizini ovih krugova, neobjasnjiva pojava statickog elektriciteta, a jednom je u srediste narocite formacije krugova, u grofoviji Viltsir, nadeno tijelo britanskog vojnog pilota ciji je avion i dalje nastavio da leti sve do obala Irske.

Neuvjerljiva objašnjenja
Na drugom polju otrkivena je nesto jos cudnije - bijela zelatinska supstanca koja je najvjerovatnije bila uzrok teske prehlade svih onih koji su je dodirivali, medu njima i novinara lokalnog lista “Andovera Advertisera”, koji su zabiljezili i detaljno opisali ovaj slucaj.
Trazenje prihvatljivih odgovora na ovakve dogadaje nagnalo je i dva clana engleskog parlamenta da zatraze od vlade pokretanje specijalne istrage, u kojoj ce ucestvovati najeminentniji naucnici. Formirana je komisija i pokrenuta istraga, ali su rezultati – bar ono sto je poznato javnosti – neuvjerljivo mrsavi.

Mozda se odgovori, ukoliko uopste postoje, kriju u dvjema publikovanim knjigama koje se bave ovim predmetom. Brizljivo dokumentovana knjiga "Djejstvo krugova i njihove zagonetke" (The Circles Efiect and Its Mvsteries) dr. Terensa Midena, fizicara koji se od 1980. bavi ovom oblascu, daje jednostavan odgovor. On nagada da krugovi mozda proizilaze od „fenomena vrtloga plazme", ranije nepoznate forme vremenske neprilike zdruzene sa elektricnim efektima, Tvrdi da ,,cigrasta vazdusna kugla" zestoko nabijena elektricitetom pogada zitna polja i da tako na njima “utiskuje” krugove. Na svako ,,onostranije" misljenje dr. Miden odgovara:
- Svi oni koji hoce da isfantaziraju da je za krugove odgovorno nesto iz svemira, mogu biti iskljuceni. Ono sto je uzrokovalo ove krugove mnogo je bolje od fikcije!...

Paravan za nemoć
Primedba je upucena autorima druge knjige "Kruzni dokaz" (Circular Evidence) Pitu Delgadu i Kolinu Endrjusu. Delgado i Endrjus, osnivaci grupe za istrazivanje kruznih fenomena, povezujuci takve paranormalne dogadaje kao NLO i luminescentna prikazanja, nagadaju da bi krugovi mogli biti rezultat neke inteligentne sile upravljene prema zemlji.
Ali, nastranu paralelni svjetovi i kvantna fizika na koju se autori pozivaju, njihova istrazivanja su veoma upecatljiva. Na primer, jednom je primijeceno da je iz jednog kruga uzet uzorak zemlje, Kolin Endrius je iz nastalog udubljenja uzeo malo zemlje i stavio ga u bastensku kucicu, inace dobro osiguranu savremenim alarmom. Poslije nekoliko minuta alarm je proradio, isto tako i sljedeceg jutra, u 4,15 casova, kada je istovremeno i elektricni sat na zidu prestao da radi.
Neke od hipoteza koje Delgado i Endrjus uzimaju u obzir su samo paravan za nemoc da se neobicni krugovi objasne: sila teze, elektricni naboji u dubini zemlje, pritisak podzemnih gasova na povrsinu. Savrsenost oblika krugova, najzad ih je natjerala da zakljuce da je u pitanju nesto sto savremena nauka ne zeli da prizna ili ne moze racionalno da objasni.