Ponukan objavljenim iskustvima Olivera Fox, covjeka koji je redovito uspjevao izazivati izvantjelesne projekcije, godine 1934. William Gerhardie je objavio svoju zanimljivu ispovijest u prici koja je vise nalikovala uzbudljivoj noveli. Nazvao ju je simbolicnim imenom “Uskrsnuce”, a u njoj je detaljno opisivao svoju sposobnost da se u vrijeme sna oslobodi svog fizickog tijela. Za to vrijeme njegova je svijest - uspavana ili razbudena - funkcionisala na neki cudan, neprirodan ali ugodan i skladan nacin.

Let bez granica
Cim bi Gerhardie spoznao da sanja, on se “budio” - ispruzao svoju ruku kako bi ugasio svjetlo iznad kreveta, ali bi istovremeno zahvatao prazan prostor, sto je bivao znak da funkcionise izvan svog fizickog tijela:
“Iza mojih leda kao da je bljestao reflektor. Duga, sjajna zraka svjetlosti - licila je na bljestavi snop koji u zatamnjenoj bioskopskoj dvorani proizvodi ukljuceni filmski projektor - jasno je osvjetljavala moje fizicko lice na jastuku i fokusirala se medu mojim vjedama. Vidio sam sebe sa blago otvorenim usnama kako mirno disem...”
Gerhardie nas obavjestava da je u svom astralnom tijelu bio nemocan da okrene kvaku na vratima, ali je zato bez ikakve muke mogao da prolazi kroz cvrste materijale. U jednom trenutku nasao se nasuprot velikom ogledalu u kupatilu i, na svoje veliko iznenadenje, vidio je samog sebe. Bio je isto onako kako je bilo obuceno njegovo fizicko tijelo koje je ostavio u krevetu!
Iako je osjecao da je sposoban da se s lakocom krece, ipak je bio nesposoban da dize ili pokrece predmete u sobi. Kada se nasao izvan svoje spavace sobe i izvan zgrade, osjecaj se lakoce sve vise povecavao sa udaljavanjem od fizickog tijela. Bio je svjestan da ne postoje granice njegovog “leta” - mogao je kuda bi god zazelio. Ipak, blagi osjecaj opreza nije mu dozvoljavao predaleke izlete, a uskoro je odlucio i da se vrati u svoje fizicko tijelo. Evo kako on opisuje svoj povratak.
“Moja svijest je postala pomucena. Izgledalo je kao da usred velike buke i skripe, tuce nosaca s najvecom paznjom spustaju neki dragocijeni teret s bucnog krana, koji je proizvodio skripu i razlicite sumove. Na neki cudan i meni nejasan nacin bio sam svjestan da sam upravo ja taj vrijedni teret i da me, zapravo, spustaju u moje sopstveno fizicko tijelo. Uz bol i trzaj, kao da je u moju utrobu polozen teret tezak najmanje jednu tonu, otvorio sam oci i probudio se...”

Eksperimenti Hectora Durvilla
Ugledni francuski istrazivac Hector Durvill otisao je korak dalje i eksperimentisao sa izvantjelesnom projekcijom u trenucima kada se fizicko tijelo nalazi u takozvanom “dubokom magnetnom transu”. Durvillovi pokusi potvrdili su postojanje srebrne vrpce, koju je opisao na sljedeci nacin: “Ona je obicno cilindricna, ali ponekad lici i na neku vrstu njeznog pramena!...”
Na pitanje novinara kako izgleda i da li je astralno tijelo odjeveno, francuski istrazivac je dao pozitivan odgovor. On je, naime, bio ubijeden da je “odjeca” astralnog tijela satkana od jedne vrste njezne fluidne koprene. Medutim, dalji eksperimenti donijeli su nove, jos zanimljivije rezultate.
Na odredenim udaljenostima od eksperimentatora postavljani su kalcijumsulfidni paravani, a potom bi astralnom tijelu bilo sugerisano da se priblizi jednom od tih paravana. Rezultate ovih neobicnih opita Durvill je objavio u svojoj zanimljivoj knjizi “Fantomi zivih”, sugerisuci citaocima dva najbitnija zakljucka:
1. Projekcija astralnog tijela je izvjesan cin kojeg je moguce demonstrirati i putem direktnog eksperimenta. Zakljucak je da je svijest, ili zivotna snaga, neovisna od materije i da se svaka individualnost sastoji od fizickog dijela, inteligentne duse i jedne neobicne vitalne veze izmedu astralnog i fizickog tijela!
2. Buduci da astralno tijelo, ili fantom, moze da postoji i da funkcionise odvojeno od fizickog tijela, to nas uvjerava u fenomen - zivota poslije zivota. Besmrtnost je tako moguce i naucno verifikovati!...

Upozoravajuće posljedice
Stalna astralna projekcija, dakako, ima i svoje lose strane o kojima cak i najupuceniji, na zalost, ne znaju mnogo. Cuveni francuski astralni putnik Yram je pisao o lakoci (za koju drugi kazu da je izuzetno mucna, a povremeno cak i opasna!) s kojom je bio sposoban da se projecira poslije produzenog eksperimenta:
“Povremeno se desavalo da sam sam sebe zaticao projeciranim kako stojim pored fizickog tijela, gotovo onog casa kada zatvorim oci, a primjena projeciranja u jednom trenutku postala je do te mjere navika da je bilo prilika kada sam se morao vracati u fizicko tijelo kako bih bio siguran da nisam hodao u snu...”
“Nesposobnost” - izraz koje je prvi upotrijebio glasoviti parapsiholog Sylvan Muldoon kako bi docarao slabljenje fizickog procesa i sposobnosti astralne projekcije, kasnije su mnogi koristili kako bi potencirali slabljenje otkucaja srca i pulsa za vrijeme izvantjelesnih projekcija. Zbog toga istrazivaci smatraju da se eksperimentima astralne projekcije ne bi smjeli baviti oni koji imaju bilo kakve srcane ili disajne smetnje!
Ipak, oni koji su zdravi i radoznali, smatra Muldoon, treba sto cesce da se opustaju i da leze. Sposobnost da se lezi sasvim mirno i osluskuju unutarnji tjelesni procesi - prije svega pravilno pulsiranje srca - nije jednostavna. Ona zahtijeva visoki stepen koncentracije i dugotrajne vjezbe. No, kada se jednom postigne, nastojte koncentracijom da smanjite ritam srcanog pulsiranja. Sporo i cvrsto pulsiranje srca olaksava projekciju, a dosezanje ovog stepena stanja jedan je od drevnih metoda projeciranja astralnog tijela. Naravno, cilj ove tehnike je da stimulise stanje u vrijeme sna, period u kome se nalaze vecina spontanih astralnih projekcija.
Malduunova tehnika za usporavanje normalnog zivotnog ritma moze se dovesti u vezu s naucnim otkricem Celie Green da postoji neka veza izmedu esomaticnog (vantjelesnog) iskustva i opadanja misicne tezine. Nekih 33 odsto ispitanika navelo je da su njihova iskustva bila pracena opustanjem misica, pa cak i u slucajevima kada je stres bio mocni faktor u projeciranju astralnog tijela. Ipak, svi se u jednom slazu: tehnika opustanja i meditacija najbolji su stimulansi za postizanje spontane astralne projckcije!...

Iz knjige "Izvan tijela"