U ljeto 1971. godine tinejdžeri u Izraelu poceli su da govore o novom popidolu. Nije to bio ni pjevac, ni diskdžokej, vec - madionicar. Parapsiholog! Zvao se Uri Geler, a na njegovu popularnost je nesumnjivo uticala cinjenica što je bio visok, lijep i imao samo 24 godine. Njegovi javni nastupi bili su zadivljujuce originalni. Ko je ikad vidio madionicara koji svojim pogledom popravlja pokvarene satove?! Ili, savija kašike i lomi metalne prstenove a da ih i ne dotice?!…

Impresivna predstava
Price o neobicnom mladicu stigle su do poznatog istraživaca Andrije Puharica iz Njujorka, koji je 17. augusta 1971. godine doletio u Izrael, kako bi se sopstvenim ocima osvjedocio u neobicne parapsihološke sposobnosi Urija Gelera. Sreli su se u jednoj diskoteci u Jafi u kojoj je Geler demonstrirao citanje tudih misli. Publika je bila oduševljena, ali je Puharic znao da to mogu biti i obicni trikovi ako Uri ima saradnike u publici. Zbog toga ga je posljednji "trik" više impresionirao. Geler je najavio da ce slomiti prsten a da ga nece ni dotaci, a neka žena iz publike je ponudila svoj prsten. Zatraženo je od nje da ga pokaže publici, a zatim da ga cvrsto drži u ruci. Geler je postavio ruku iznad njene i nekoliko sekundi je tako držao. Kada je žena otvorila ruku, prsten je bio prelomljen na dva dijela!
Nakon predstave, Puharic je pitao Gelera da li bi pristao da se podvrgne nekim naucnim testovima. Geler je pristao. Bila je to sudbonosna odluka: njegov prvi korak ka svjetskoj slavi.
Geler je po dogovoru stigao u Puharicev apartman gdje je demonstrirao nešto što je Puharica naprosto oduševilo. Postavio je mali notes na sto, a onda zatražio od Puharica da zamisli tri broja. Puharic je izabrao 4, 3 i 2. "A sad okrenite taj notes", rekao je Geler. Puharic je okrenuo i – gle cuda - ugledao je istovjetne cifre 4, 3 i 2!
Šta se dogodilo i kako je Geler uspio da utice na iskusnog istraživaca da izabere brojeve koje je on ranije zapisao u bloku?!…
Na kasnijim demonstracijama, Geler je uspjevao podizati temperaturu u termomentrima, okretati iglu kompasa putem misli i «savijati» mlaz vode iz slavine tako što joj je primicao prst. Puharic je zakljucio da Uri nije obicni iluzionista, vec da uistinu posjeduje paranormalne moci, sposobnost poznatu kao psihokineza.
Geler je priznao da nema pojma otkuda mu ta moc. Postao je toga svjestan rano. Kad mu je bilo šest godina shvatio je da može citati majcine misli. Jednog dana ona se vratila iz neke posjete u kojoj je igrala karte za novac. Geler ju je samo pogledao i tacno znao koliko je izgubila!

Misteriozni događaj
Kad je krenuo u školu, ocuh mu je poklonio sat. Jednog dana, dok je buljio u njega, kazaljke su pocele da se krecu sve brže, sve dok nisu pocele da jure. Tek tada je shvatio da je on odgovoran za to. Shvatio je da nije u stanju kontrolisati ovu cudesnu moc: za vrijeme jela, kašike i viljuške su se pomijerao i savijale! Sa 13 godina poceo je da istražuje dokle sežu njegove paranormalne moci. Uspjevao je lomiti katance, citati misli, vidjeti ono što niko ne vidi…
Puharic je bio uzbuden. Sve od osnivanja Društva za parapsihološka istraživanja 1882. godine, ucenjaci su izucavali vidovite ljude i medije, pokušavajuci da dokažu ili ospore njihove moci. Nikada nisu uspjeli ni u jednom ni u drugom. Razlog leži u tome što vecina paranormalnih ljudi ne mogu svoju moci kontrolisati i - ukljucivati i iskljucivati po želji. Gelerove sposobnosti, medutim, funkcionisale su prema naredenju, kad god bi to poželio.
No, dogadaji su krenuli neocekivanim tokom. Ujutro, 1. decembra 1971. Puharic je hipnotizirao Gelera u nadi da ce otkriti porijeklo njegovih moci. Puharic ga je upitao gdje se nalazi, Geler je odgovorio da je u jednoj pecini na Kipru - gdje mu je porodica živjela kad mu je bilo 13 godina - i da je "ucio o ljudima koji su došli iz svemira." Dodao je da mu još nije dozvoljeno da govori o tome. Puharic ga je vratio dalje i Geler je poceo da govori hebrejski - prvi jezik koji je naucio. Opisao je dogadaj koji se dogodio kad je imao tri godine. Ušao je u neku baitu u Tel Avivu, i odjednom postao svjestan svijetleceg predmeta koji mu je lebdio iznad glave. Cuo se zvuk visoke rezonanse. Dok se ta misteriozna letjelica približavala, Uri se osjecao okupan svjetlošcu i pao je onesvijšten.

Misionari iz svemira
Dok je Geler prepricavao neobicni dogadaj Puharica je iznenadio zvuk nekog glasa koji je dolazio odnekud, iznad njihovih glava. Puharic ga je opisao kao "nezemaljskim i metalnim". "Mi smo bili oni koji su našli Urija kad je imao tri godine", rekao je bestjelesni glas. "On je naš pomagac, poslan da pomogne covjeku, mi smo ga programirali…" Razlog je bio, objasnio je, što se covjecanstvo nalazi na rubu svjetskog rata. Uri, nagovijestio je on, je bio "isprogramiran" da otkloni tu katastrofu.
Kad se probudio Geler se niceg nije sjecao. Puharic mu je pustio traku. Dok je slušao svoj glas kako prica o neobicnom susretu u djetinjstvu, Uri je izgledao iznenaden. "Ja se ne sjecam nicega!…" Nekoliko minuta kasnije, dok je magnetofonsku traku držao u ruci, ona je neobjašnjivo nestala. Zatim je Geler izjurio iz sobe. Kad su ga nakon nekog vremena našli izgledao je zbunjen, a od trake nije bilo ni traga.
Ove dogadaje Puharic je opisao u knjizi «URI: hronika misterije Urija Gelera". On opisuje kako je sljedeceg dana snimao još jednu sesiju hipnotiziranja Gelera, i kako se ponovo javio misteriozni "glas". Onda su Puharic i Geler otišli da se provozaju autom, noseci sa sobom magnetofon, a traka je ponovo iznenada išcezla. I sljedecih dana demonstracije "misterioznih" bica su se nastavile. Da bi ih ubijedili da su stvarni, "transportovali" su Puharicevu aktovku iz kuce u Njujorku u stan u Tel Avivu. Kad su Geler i Puharic posjetili jednu vojnu bazu, slijedilo ih je neko crveno svjetlo na nebu koje je bilo nevidljivo za njihovog vojnog pratioca.
Geler je priznao da mu je nekoliko godina ranije jedan vidovnjak prenio poruke od tajnstvemih bica iz svemira, koja su sebe nazivali "Devet". Na jednoj od sesija, Puharic je upitao Gelera da li je to glas iz grupe "Devet". Uri je odgovorio: "Da". Nastavio je da pita da li se oni kriju u pozadini fenomena NLO, odgovor je opet bio «Da». Taj glas je rekao Puhanacu da bica «Devet» dolaze iz jedne druge dimenzije i da žive na svemirskom brodu nazvanom «Spektra», koji je "udaljen 53,000.069 svjetlosnih godina. Oni su na Zemlji prisutni hiljadama godina i svoje tragove ostavili su na mnogim mjestima, narocito u Južnoj Americi...
Geler je bio prilicno zabrinut ovim dogadajima, ali za razliku od Puharica, nije imao nikakve želje da ubijedi naucni svijet u svoje neobicne moci i postojanje svemirskih misionara; njega je više zanimalo bogatstvo i slava. Kada je u aprilu 1972. Puharic na nekoliko sedmica odletio u Njujork, Geler se posvetio organizaciji turneje po Njemackoj.

Znak od Devetorice
Još jedan interesantan dogadaj dogodio se 1. juna 1972. godine kada je Geler otišao u svoj stan i na otiracu našao pismo od Puharica. U pismu je bila poruka da Puharic ne može otici iz SAD za još tri mjeseca i da ce se pridružiti Geleru kasnije. Geler je tada odletio za Rim i - na putu za Minhen - telefonirao Puharicu da ga pita o tom zakašnjenju. Puharic je bio zaprepašten i poricao je da je napisao bilo kakvo pismo. Tada su obijica zakljucili da bi to mogao biti neki znak od «Devetorice», "Dokaz" je bio da je pismo išcezlo iz Gelerovog džepa dok je bio u avionu - ocito dematerijalizovano od strane vlasnika metalnog glasa. Bilo kakvo da je objašnjenje, taj incindent s pismom je ubijedio Puharica da su «Devetorica» željela da on ostane u SAD, u nastojanju da ubijedi razne eminentne naucnike da je Geler vrijedan znanstvenih istraživanja.
U meduvremenu, njegov nepredvidljivi šticenik letio je za Minhen, na svoj prvi sastanak sa slavom i bogatstvom.