Drugi metodi koji se mogu isprobati, a koji na neki nacin nadopunjavaju vjezbe vizualizacije, o kojima smo govorili u poglavljima "Kako postati nevidljiv?" i "Ponoc zove astral", ukljucuju fiksirano posmatranje, odnosno gledanje u samo jedan predmet postavljen na odredenoj udaljenosti. Ovo moze ubrzo da dovede do vantjelesnog razdvajanja, buduci da oci gube svoju snagu da jasno fiksiraju, te nesvjesni um krece u akciju.
I svijeca smjestena u udaljeni ugao sobe predstavlja izuzetan predmet fokusiranja. Kada osjetite da se vasa svijest vec zamorila, pokusajte vizualizirati svoje astralno tijelo kako napusta fizicko tijelo i kako se lagano priblizava objektu u koji zurite, dakle, svijeci!

“Om mane padme om...
Drugi metod, prihvacen od mnogih uglednih prakticara, svodi se na upotrebu obojenog diska smjestenog izmedu obrva, u koji zurite sve dok ne utonete u pogodno stanje za izvantjelesnu projekciju.
Drevne tehnike, medutim, savjetuju kolektivno kazivanje mantri ili magicnih izreka. Predano i jednoritmicko izgovaranje mantri u duzem vremenskom intervalu dovodi nasu svijest u stanje transa u kome se astralno tijelo s lakocom odvaja od fizickog. Ovu tehniku je od svog djetinjstva koristio lord Tennvson da bi postigao astralnu projekciju:
“U to stanje dolazio sam ponavljajuci tiho svoje vlastito ime. Ponavljao sam ga sve dok se odjednom ne bi moja individualnost otkacila od fizickog tijela i pocela da lebdi...”
U budistickim i lamaistickim samostanima Azije izgovaraju se mantre, za koje se tvrdi da imaju sveto znacenje: “Om mane padme om, om mane padme om...” uz pomoc kojih se uspjesno dozivljava izvantjelesni izleti ali i drugi metafizicki fenomeni. Poznato je da je vizualizacija srce svih okultnih vjezbi i ona predstavlja glavnu kapiju unutarnjih prostora covjeka. Kreativna mastovitost, koja stvara vizualizaciju, predstavlja savrsen poticaj za izdvajanje astralnog tijela. To je stanje u kojima poete pisu svoje najljepse stihove, slikari stvaraju najimpresivnija platna, kompozitori komponuju besmrtnu muziku...
U danasnje vrijeme dinamicnog zivota u kome uz pomoc kompjutera i sami postajemo dio njih, kreativna mastovitost je rijedak prirodni dar. Zbog toga Anthonv Martin predlaze sljedece vjezbe.
Uzmite jednu knjigu i pazljivo gledajte u njene korice. Zatim zatvorite oci i pokusajte u podsvijesti stvoriti sliku korica, preciznu i tacnu u svakom detalju. Otkrit cete da pred sobom imate tezak zadatak, medutim, ako budete uporni i nastavite sa vjezbama, doci cete do zakljucka da mentalna slika sve vise dobija na jasnoci i tacnosti. Na kraju, poci ce vam za rukom da je vidite precizno i u svim detaljima, gotovo kao da se nalazi pred vasim otvorenim ocima. Ako ste u tome uspjeli to je znak da ste ovladali vizualizacijom, i vjezbe sa pokusajima postizanja astralne projekcije mogu da otpocnu.

Lagan kao zrak
Moc vizualizacije ce vam pomoci da “olabavite” astralno tijelo, dok lezeci na podu stimulisete njegovo odvajanje od fizickog tijela. Istovremeno, do najsitnijeg detalja posmatrajte sta se zbiva, ukljucujuci tu i promjene u vasoj okolini. Dok to cinite odagnajte osjecaj kreveta ili poda ispod vasih leda; odagnajte svaku misao iz vase svijesti da ste vezani za fizicko tijelo!
Koncentrisite se, dakle, intenzivno na vase astralno tijelo sve dok se ono njezno ne pocne oslobadati iz fizickog sidrista i izdizati u zrak.
Anthonv Martin smatra da ovu vjezbu mozete ponavljati bezbroj puta, a da se nista ne dogodi. To je znak da ste cvrsto zakljucani u fizickom tijelu i da morate biti uporni ili koristiti iskustva nekih drugih osoba. Ja cu vam sugerisati samo one tehnike koji su se u praksi pokazali efikasnim.
Pokusajte, recimo, da zamislite mreskanje vode, ili bljeskanje svjetlosti. Koncentrisite se do te mjere da prizor dobije dimenzije stvarnosti. Ili: zamislite sebe kao tacku u prostoru koja slobodno lebdi; ili kao djelic oblaka, moze i kao oblacic pare koji se lagano dize, dize...”
Martin smatra da i kretanje, pogotovo obrtanje u praznom prostoru, ima stanovite efekte prilikom postizanja izvantjelesne projekcije. Ako se na to odlucite, onda zamislite cigru (zvrk) kako se obrce. Pratite njeno okretanje i spontano se poistovecujte s njom. Zatim zamislite da napustate tijelo i da se okrecete, okrecete... sve jednolicnije i sporije, a onda se dizete i posmatrate okolinu odozgo.
Zahvaljujuci igri u krugu, cuveni dervisi iz Konje tonu u poseban trans. Obrcite se i vi, savjetuje Martin, sve dok vase astralno tijelo ne izlebdi iz fizicke skoljke.
Upornost i volja takode mogu da bude dodatna stimulacija u ovakvim eksperimentima. Muldoon razlikuje pasivnu i aktivnu volju. Kaze:
“Mozda cete pomisliti: hej, pa ovaj nas zeli uvjeriti da astralnu projekciju mozemo dozivjeti jednostavno, po volji, kad to zazelimo! U jednu ruku to je tacno, jer snaga imaginacije otvara kapije astralnom tijelu!... A volja je u svemu tome onaj osnovni, temeljni pokretac.”
Slika tunela kome se priblizavate i u koji ulazite lagano i bez straha mozda je najjednostavnije i najefikasnije sredstvo stimulacije voljne imaginacije. Nije zbog toga nikakvo cudo sto u uzbudljivim svjedocanstvima o svojim osjecanjima, pacijenti koji su pod anesteticima cesto dozivljavali izvantjelesne izlete, govore da im se pricinjavalo da prolaze kroz dugi, mracni tunel na cijem kraju bljeska daleko svjetlo.

Disanje i “brojanje koraka”
Kontrola disanja, kao sto je ranije receno, omogucuje ulaz u stanje transa i podstice oslobadanje astralnog tijela. Jednostavno zadrzavanje daha proizvesce efekat blagog otpustanja astralnog dubla.
Evo sta o tome kaze Swedenborg:
“Zadrzavanje ili potiskivanje disanja predstavlja ekvivalent ukrstavanja s dusom, daveci je s tijelom!...”
Prisjetimo se iskustava misticnog Istoka - visi nivoi joge i meditacije polazu veliki naglasak upravo na psihicke efekte kontrole disanja!
Cuveni japanski “shinto-carobnjaci” usavrsili su metod izvantjelesnog putovanja poznat kao “brojanje koraka”. Jedna varijanta ove jednostavne ali efikasne tehnike je veoma primjenljiva za pocetnike. Zasniva se na preciznoj vizualizaciji odredenog putovanja, obicno posjete voljenoj osobi. “Shinto-carobnjaci” su odlucili da se putovanje izvrsi putem odredenog broja koraka, a udaljenost nije apsolutno bitna.
Zamisljajuci kako napusta svoju kucu, carobnjak prati samog sebe kako odbrojava zadani broj koraka i kako dolazi do vrata svoga cilja - odredene kuce. On zatim treba da pokuca na vrata i da ude. Kada je predao poruku, on treba da napravi jednak broj koraka kako bi se vratio svojoj kuci i u svoje tijelo.
Oni koji su uspjesno praktikovali ovu japansku tehniku smatraju da je za nju potrebna savrsena koncentracija i veoma precizna i ziva vizualizacija.
Naravno, za pocetnike treba nesto izmijeniti ovu “semu”. Prije svega, potrebno je smanjiti taj put na, recimo, prostor izmedu dvije sobe u stanu u kome zivite. Zatim, upoznajti taj put, sve detalje na njemu, i pokusavajte da ih utisnete u svoju memoriju. Lezite, koncentrisite se i krenite. Odredili ste broj koraka i vi se upravo prema njima i ponasate. Usput, registrujete detalje koji su na vasem putu. Tako dolazite do cilja... Ako jednom u tome uspjete, to ce vam polaziti za rukom, kad god zazelite!

Staza astrala
Ako ne ide, Anthonv Martin preporucuje da stazu nacrtate na komadu papira i ispunite je svim karakteristikama. Zatim se maksimalno koncentrisete i trudite da se u mislima "srodite" sa stazom koju treba astralno da predete!
Ako ni to ne ide, ne gubite volju. Duz puta napravite odredista. Jedno odrediste moze da bude elektricni prekidac, drugo radijator, trece neka slika na zidu, cetvrto neka vaza... Ispred svakog odredista sjedite i u njega zurite pet-sest minuta da biste ga upamtili sa svim detaljima. Narednog dana ponovo sjedite pored odredista i ovoga puta neprekidno ga posmatrajte deset minuta. Ovu vjezbu ponavljajte onoliko puta koliko vam je potrebno da prvo odrediste utisnete u svoje pamcenje. Zatim se posvetite drugom, pa trecem, cetvrtom...
Kada budete sasvim sigurni da ste temeljito registrovali i memorisali sve detalje na putu, lezite na krevet i opustite se. I dok tijelo tone u blagu inertnost, vizuelizirajte sebe kako se uzdizete s kreveta u svom astralnom tijelu. U pocetku vi cete posmatrati zamisljeni oblik svog astralnog tijela iz ugla fizickog tijela, ali ukoliko ste se pazljivo pripremili i navikli se na zivotnu vizualizaciju, stanje dvojne svijesti trebalo bi da je preuzme, praceno laganim prenosom same svijesti u astralno tijelo.
Pokusajte sami sebe da zadrzite u astralnoj slici; gledajte iz astralnog tijela i krecite se polako duz zacrtanog puta. Na povratku, to moze da lici na ozivljeni san, ali nakon vise ponovljenih eksperimenata pocet cete da shvatate da ste, u stvari, putovali u svom astralnom tijelu!
U proslosti su se svjesnom astralnom projekcijom bavili mnogi istrazivaci i znanstvenici. Dabome, svi nisu postizali podjednako spektakularne rezultate. Bilo je cak i onih koji su u citavom svom istrazivanju vjecno ostali na pocetku, ali, dakako, bilo je i takvih koji su oblast astralne projekcije obogatili sopstvenim, izuzetno znacajnim iskustvima. U sljedecem nastavku mi cemo govoriti o iskustvima onih najuspjesnijih...

Iz knjige "Izvan tijela"