Iscjeljivanje uz pomoc kristala staro je koliko i sam covjek. Sve kulture svijeta, ukljucujuci i našu, savremenu, na razne nacine koristile su profilakticna, iscjeliteljska i magijska svojstva kristala, a kristaloterapeuti su oduvijek znali kako i na koji nacin iz njih izvuci najdjelotvornije efekte.

Pomaže u izliječenju:
Za sve vrste ovisnosti, nocne more, strahovi, kozne bolesti, za nizak i visok krvni pritsak, poboljšanje cirkulacije, probavne smetnje, pluca i tegobe s plucima, menstrualne tegobe, problema s prostatom, za povecavanje seksualne energije...

Zelena varijanta se uspješno koristila za lijecenje bolesti oka, a zutozeleni kamen bio je nezamjenjiv u lijecenju zutice i bolesti jetre. Beril cesto nazivaju "kamenom Svetoga Tome", a daje covjeku elan i volju za zivotom; pomaze da se savladaju negativne crnomagijske moci, a lijeci i bolesti oka. Zutozeleni beril pomaze pri lijecenju zutice i bolesti jetre.

BISERI: Zdravlje i blagostanje
Od davnina se cijeni kao dragulj i koristi za nakit. Najljepši biseri vadeni su u Arapskom zaljevu, u vodama Šri Lanke, Szmatre i Fidzi otoka. Vjerovalo se da biseri donose zdravlje, blagostanje, dug zivot i srecu, te da su odlicno sredstvo protiv crne magije. Gubeci sjaj oni nagovještavaju opasnost, bolest i smrt; pomazu neplodnim parovima da dobiju djete; lijece duševna oboljenja, zuticu, te ujede od zmija i insekata. Kazu da nije dobro sanjati bisere, jer pretskazuju suze, niti u vjerenickom prstenu imati biser, jer nagovještava nesklad u braku.
- donose zdravlje, bogatstvo, dug zivot i srecu;
- rastjeruju davole;
- donose srecu tek udatim zenama;
- biseri u vjerenickom prstenu donose mnogo suza;
- gubljenjem svog sjaja nagovještavaju opasnost, bolest i smrt;
- stimuliraju srecu u ljubavi;
- pomazu neplodnim parovima da dobiju dijete ukoliko ih drze ispod jastuka u bracnom krevetu;
- lijece duševna oboljenja, zuticu, te ujede od zmija i insekata;
- štite ronioce od ajkula i hobotnica
- sanjati bisere - predznak tuge i zalosti.

ĆILIBAR: Pomaže trudnicama
Ogrlice, broševe i druge ukrase napravljene od cilibara nosile su zene u najranijim razdobljima povijesti mnogih naroda Azije, Afrike i Europe. Kada su ljudi otkrili njegova magicna svojstva, navodi E. A. Volis Badz u svom djelu "Hamajlije i talismani", poceli su praviti hamajlije od cilibara koje su muškarci, zene i djeca nosili oko vrata. Cilibarski prah se ponekad miješao sa medom i ruzinim uljem i davao kao lijek protiv uhobolje ili slabog vida; ublazavao je bol u stomaku kada se uzimao sa vodom i pomagao bubrezima, jetri i debelom crijevu da svoje funkcije obavljaju normalno.
Miris zapaljenog cilibara pomaze trudnim zenama, a kada se u rukama drzi cilibarska lopta, ona osvjezava ljudski organizam i u najtoplijim danima ljeta, te smanjuje temperaturu bolesnicima od groznice. Model falusa napravljen od cilibara smatran je najmocnijom zaštitom od urokljivih ociju i napada zlih duhova. Perle od cilibara štite od reumatizma, zubobolje, glavobolje, zutice, rahitisa i svih vrsta unutrašnjih oboljenja. Komadic cilibara stavljen u nos zaustavlja krvarenje, a cilibarske hamajlije vezane oko vrata cine da i najveca gušavost potpuno nestane.
U mnogim europskim zemljama cilibar je nošen kao zaštita od zle srece, crne magije, vještica i carobnjaka. Arapi su obilato koristili cilibar za spravljanje lijekova, davan je trudnicama da bi se sprijecio pobacaj, kao i pacijentima koji su patili od crijevnih pjega, te stomacnog i potkoznog cira. U istocnoj Aziji su hamajlije od cilibara pravljene u obliku lavova, zeceva, pasa, zaba, riba i drugih zivotinja i za njih se vjerovalo da povecavaju polnu sposobnost muškarca i plodnost zena.
- Cilibarski prah sa medom i ruzinim uljem pomaze protiv uhobolje i poboljšava vid;
- cilibarski prah sa vodom ublazava bol u stomaku i pomaze bubrezima, jetri i debelom crijevu da svoje funkcije obavljaju normalno;
- miris zapaljenog cilibara pomaze trudnim zenama;
- cilibarska lopta osvjezava ljudski organizam i smanjuje temperaturu bolesnicima od groznice;
- amulet u obliku falusa štiti od urokljivih ociju i napada zlih duhova;
- perle od cilibara štite od reumatizma, zubobolje, glavobolje, zutice, rahitisa i svih vrsta unutrašnjih oboljenja;
- zaustavlja krvarenje iz nosa;
- cilibarske hamajlije vezane oko vrata sprjecavaju gušavost;
- štiti od zle srece, crne magije, vještica i carobnjaka;
- sprijecava spontane pobacaje;
- sprijecava crijevne pjega, te stomacne i potkozne cireve
- hamajlije u obliku lavova, zeceva, pasa, zaba, riba i drugih zivotinja i povecavaju polnu sposobnost muškarca i plodnost zena.

DIJAMANT: Liječi sve bolesti
Najcjenjeniji dragi kamen. Prema navodima rimskog pisca Plinija Starijeg, dijamant sve otrove cini neškodljivim i otklanja ludilo. Vjerovalo se da ljude štiti od omadijanosti, nocnih duhova i košmarnih snova. Vino i voda u koje je umocen dijamant cuvaju od kostobolje, zutice i srcane kapi. Dijamant nošen na lijevoj ruci rastjeruje demone, zle duhove i pakosne ljude. Lijeci sve vrste bolesti i zaraze, jaca duh i snazi tijelo. U Indiji se vjerovalo da voda u koji je bio umocen veliki Koh-i-nur lijeci sve bolesti. Kao hamajlija, dijamant covjeka štiti od zaraznih bolesti i urokljivih ociju.
- Donosi srecu i blagostanje;
- osobi koja ga nosi pruza hrabrost i izdrzljivost;
- donosi pobjedu i dobru srecu;
- štiti od crne magije;
- cuva od kostobolje, zutice i srcane kapi;
- tjera zle duhove i pakosne ljude;
- otrove cini neškodljivim;
- štiti od kuge i zaraza
- daje harmoniju svalkom braku.

FELDSPAT: Dragulj faraona
Najviše je korišten u faraonskom Egiptu. Njegova tvrdoca i zelena boja cinile su ga pogodnim za izradu raznih vrsta amuleta. A. E. Volis Badz navodi da su ga domoroci iz Kordofana vezivali oko vrata kako bi ih štitio od suncanice, glavobolje i krvarenja iz nosa.
- Korsiti se za izradu raznih vrsta amuleta;
- štiti od suncanice i glavobolje;
- sprijecava krvarenje iz nosa.

GAGAT: Štiti od otrova i ludila
Od najstarijih vremena gagat (gagitis) smatraju magicnim kamenom. Koristio se na mnoge nacine: zapaljen u vidu praha sluzio je za rastjerivanje opakih gmazova; lijecio je od epilepsije, zubobolje, glavobolje i oticanja vratnih zlijezda; ako su ga drzale u ruci pomagao je porodiljama pri porodaju; poništavao je ucinke crne magije; ublazavao stomacne bolove...
U Indiji i faraonskom Egiptu od gagata su se pravile hamajlije u obliku diskova, koje su donosile srecu i štitile od zlih duhova. Na Britanskim otocima smatran je odlicnom zaštitom od oluja i gromova, zlih duhova i demonske obuzetosti, otrova i ludila, bajanja i carolija, nedostatka tjelesne snage i ujeda otrovnih zmija.
Irske su domacice palile gagat kako bi muzevima osigurale sigurnu plovidbu; u Italiji se od gagat pravila cudesna hamajlija "Mano cornuta", a broš od gagata cuvao je od urokljivih ociju. Od crnog gagata se pravila i cuvena hamajlija "Pinadelu" na Sardiniji, koja je štitila od zlih duhova i crne magije. U Europi su se od gagata pravili mocni amuletu u obliku kriza ili srca u kome je bio urezan latinski kriz.
- Štiti od oluja oluja i gromova, zlih duhova i demonske obuzetosti, otrova i ludila, bajanja i carolija, nedostatka tjelesne snage i ujeda otrovnih zmija;
- lijeci od epilepsije, zubobolje, glavobolje i oticanja vratnih zlijezda;
- pomaze porodiljama pri porodaju;
- poništava ucinke crne magije;
- ublazava stomacne bolove;
- sluzi za izradu mocnih hamajlija i amuleta;
- osigurava mirnu plovidbu.

GORSKI KRISTAL: Jača živce
To je proziran i bezbojan kristal, veoma cijenjen još od najstarijih vremena. Naziv gorski kristal (kvarc) je dobio još u Platonovo doba (427-347 pr.n.e.), kada se vjerovalo da je nastao skrucivanjem vode u Alpama. Tek je dvije hiljade godina kasnije engleski kemicar Robert Bojl utvrdio da je kvarc tri puta tezi od leda i da je energetski najaci mineral. Zbog toga se danas najviše koristi u jednom od najpopularnijih alternativnih nacina lijecenja - kristaloterapiji.
- Ublazava sve bolove a posebno bolne menstruacije;
- odagnava štetna zracenja;
- jaca zivce i otklanja posljedice psihicke iscrpljenosti;
- stimulira predosjecanja moci vidovitosti.