Boje spektra prolaze kroz ciklus od 24 sata. Sunce je tako blistavo da ne možemo izdvojiti ni jednu boju, ali je znanstveno dokazano da je žuta boja najviše izražena ujutro, narandžasta popodne, veče je ispunjeno crvenim zrakom, a kada sunce zađe iza obzorja na scenu stupa ljubičasta. Njena vladavina traje do ponoći kada počinje da dominira boja indiga, dok plava boja najavljuje rano jutro nakon kojeg slijedi zelena i onda ponovo imamo žuti zrak s kojim počinje dan.
Znanost smatra da će doći vrijeme kada ćemo se u potpunosti usaglasiti s tim kosmičkim zracima, i to će nam pomoći u našem radu i kreativnosti, u časovima igre i odmora. Čini se da smo zgubili ritam, jer su nekad naši preci odlazili u krevet sa zalaskom sunca a ustajali sa njegovim rađanjem. Mi smo dio prirode i trebali bismo posmatrati kako priroda odgovara na život oko nas.

Zrak radosti
Kada ujutro ustajemo, obavezno pomislimo na žuti zrak, i to će nam pomoći da stimuliramo raspoloženje. Ovo je idealno vrijeme za poslove i intelektualne aktivnosti. Žuti zrak daleko seže i pomaže čovjeku da logičnije razmišlja. Ako smo svjesni tih kvaliteta žutog zraka, on će nam poboljšati rezonovanje i otvoriti nam svijest prema novim idejama i novim interesovanjima.
Potrebno je također biti svjestan da je mnogo različitih boja unutar žute: svjetlije stimuliraju jasan um, dok blistavo žuto podržava snažan intelekt. Ne raspravljajte s takvim ljudima, jer oni su već donijeli svoje odluke i neće ih mijenjati, samo ih upozorite da bi za njih bilo dobro da nekad budu i malo drukčiji. Tamnije nijanse žutog spektra povezuju se sa uobraženošću i izraženim egom. Kada žuto prelazi u zlatnožuto, onda je to znak iskustva i mudrosti. Mudrost obično stičemo kroz naša iskustva u životu - i treba znati da nije moguće "razmišljati zlatno" i nadati se da ćemo samo zahvaljujući tome postati mudri.
Žuti zrak ima u sebi narandžastu bojuo konstruktivnosti i zelenu boju ravnoteže. Danas smo nerjetko destruktivni prema prirodi, jer nismo svjesni da bismo bez zelene ostali bez potrebna ravnoteža. Vrijeme je da počnemo djelovati kao čuvari ove naše planete a ne kao njeni uništitelji.
Nakon podneva pred nama je divan narandzasti zrak. To je zrak vitalnosti, kretanja i aktivnosti u svim njenim oblicima, kako se izražavamo u radu i igri. To je zrak radosti, zajedništva, plemenitosti, nesebičnog dijeljenja životnih zadovoljstva, vrijeme kada nas ispunjava konstruktivna mentalna i fizička energija.
Kada stvaramo, onda znamo značenje istinske radosti; vrijeme ne znači ništa, izgubljeni smo u nekom drugom svijetu. Pitajte bilo kojeg umjetnika, muzičara, nekog ko se bavi kreativnim radom, kako vrijeme promiče. Tako bi u popodne trebalo da stvaramo, izražavamo sebe iznutra i u tome da uživamo.
Narandžasti zrak je kreativnost i u svima nama se krije umjetnik, glumac ili glumica, pjevač, skulptor, dizajner...
Svi smo prirodni stvaraoci, ali tu osobinu svi ne realiziramo. Zato danas ima toliko mnogo frustracija: oni koji ne koriste svoju kreativnost obično stagniraju, i nije čudo što se manifestiraju nesklad i bolest.

Svijetle i tamne note
Tri najvažnija područja za rad su boja, zvuk i pokret. Oni drže ključ naše dobrobiti. Kroz boju počinjemo razumijevati energiju i vibracije i kako one utiču na nas i naš cijelokupni život. Sve na zemlji sačinjeno je od lokalnih vibracija. Ako je zvuk jasan, on predstavlja intenzivnu boju i djeluje terapeutski, jer može smiriti ili stimulirati, zavisno od vrste muzike. Svaki put kad, ubuduće, čujete neko muzičko djelo, iskusite i sami kako se osjećate - jer lagana muzika povezana je sa plavim, a brza muzika sa crvenim zrakom. Visoke note su svijetle boje, a niske note tamne.
Dr Piter Gaj Meners iz Velike Britanije godinama je radio sa zvukom i bojama i smatra se pionirom na ovom polju. Jednom je, na nekom festivalu, upitao da li neko u publici boluje od artritisa. Javila se jedna starija dama sa savijenim prstima. Kada je on pokušao da joj rastvori šaku, nije mogao, pa ju je zamolio da uhvati jedan aplikator koji je bio prikačen za neki od instrumenata u blizini dok je s njom razgovarao. Ovo je prenosilo energiju u njenu ruku. Na kraju ove lekcije na zaprepaštenje svih prisutnih, njena ruka se otvorila. Zvuk ima mnoga iscjeljiteljska svojstva, koja se danas iznova otkrivaju i koriste u nekim bolnicama u svijetu.
Kretanje ne mora značiti obavezno i sport, ali svima nama potrebna je neka vrsta vježbe kako bismo održali sklad tijela. Hodanje godi svima, a jedna od najljepših vježbi svakako je plivanje. Stari Grci bili su poznati po plesu i svjesni njegovog terapeutskog dejstva. Danas se ponovo uvodi ples - to jest kretanje uz muziku sa dubokim razumijevanjem onog šta pokreti znače. Čovjek koristi tijelo, um i duh kad učestvuje u ovoj vrsti relaksirajuće aktivnosti. Prije mnogo godina, ovo se praktikovalo samo u hramovima za iscjeljivanje. Oni koji vole sport u dodiru su sa naradžastim zrakom, vole da troše mnogo energije i otkrićete da su umorni tek kada su dobro iscrpljeni. Narandzasti zrak ulijeva povjerenje i nezavisnost. Ustanovljeno je da djeca koja vole ovu boju ranije sazrijevaju.
Narandžasto nam pomaže da se oslobodimo inhibicija. To je veoma blagotvorna boja koja čovjeka izvlači iz depresivnog stanja a također ga oslobađa od frustracija i strahova. Ovaj zrak sadrži crveni zrak ljubavi i žuti zrak znanja i mudrosti, ali mi ih u sebi moramo znati uskladiti. Jer dva su negativna aspekta narandžastog - egzibicionizam i previše izražen ponos. S druge strane, bljeđe boje narandžastog zraka su veoma kreativne, dok tamnije nijanse narandžastog ukazuju na osobe koja se u životu oslanjaju na druge i koje mogu biti veoma destruktivne.