Jedna velika mudrost obilježila je faraonski Egipat: 'Čovječe, upoznaj sebe!', stajalo je iznad svih portala u starom Egiptu. Poruka je više nego poučna, jer kada poznajemo sebe i svoje slabe strane, mi se želimo promijeniti, te razmišljamo o tome kako da to učinimo na najprihvatljiviji i najjednostavniji način. Slično tome, mi možemo razmišljati o individualnim bojama, ali moramo biti svjesni i njihovih vrlina, odnosno njihovih uticaja na naše ponašanje. Evo nekih:
· Crvena = hrabrost, istrajnost, ljubav
· Narandžasta
= čistoća, svetost
· Žuta
- mudrost, pravo rasuđivanje
· Zelena = samilost, razumijevanje, ljubaznost, plemenitost, poniženje
· Plava = vjera, povjerenje
· Indigo = lojalnost, integritet
· Ljubičasta = žrtvovanje,  nesebičnost

Obuci boju, misli o boji i udahni je u sebe, savjetuju drevni istočnjački mudraci! Na taj način, nakon izvjesnog vremena, ostvarit ćemo harmoniju sa njenim vibracijama. Iskoristite vrlinu koja ide uz nju i bit ćete u stanju naći i druge koje smo nabrojali, tako da će i vibracije ostati s vama. Inače, kad prestanete koristiti boju, poslije nekog vremena ona će  izblijediti iz vaše aure. S bojom i njenom vrlinom postat ćete vibracija, koja će vam učiniti život drugačijim, pozitivnijim.

Zraci stimulacije
Mi boje primamo kroz eteričnu auru. Unutar eteričnog tijela imamo centre ili čakre, poznate kao točkovi energije koje na Istoku ponekad nazivaju i lotosovim cvijetom, jer upravo na njega liče. Svaki čovjek ima sedam glavnih središta koji se vežu s bojama, ali su također povezani i sa glavnim žlijezdama u tijelu na koje mogu uticati.
· Crvena aktivira nadbubrežne žlijezde: kada vidimo dijete da izjuri na ulicu tačno pred autobus, ne zastajemo da razmislimo, nego jurimo za djetetom. Adrenalin struji kroz nas i mi automatski odgovaramo. To je također zrak koji stimulira naše emocije i seksualne odgovore.
· Narandžasti zrak kontrolira slezenu, ali pomaže i u procesima asimilacije i cirkulacije.
· Žuti zrak stimuliše solarni pleksus, veliki mozak nervnog sistema, ali i pankreas, jetru i slezenu.
· Zeleni zrak stimulira timus i srce, ali istovremeno pomaže da se uravnoteže naše emocije.
· Plavi zrak može uticati na središte grla, tiroidnu žlijezdu, i poznat je kao jedan od najvećih antiseptika na svijetu jer ima blag i smirujući uticaj na cijelo tijelo.
· Indigo zrak povezan je sa centrom čela, a ljubičasti sa tjemenom glave. Ova dva centra utiču na psihički razvoj.

Stari mistici i duhovni iscjelitelji oduvijek su ovih sedam boja povezivali sa sedam duhova pred tronom Boga:
· Crveni zrak = duh života
· Narandžasti zrak = duh zdravlja i čistoće
· Žuti zrak
= duh znanja i mudrosti
· Zeleni zrak
= duh evolucije
· Plavi zrak
= duh istine
· Indigo zrak = duh moći sa znanjem
· Ljubičasti zrak = duh žrtve i visokih ideala

Blagotvorno sunce
Ako smo svjesni njenih mogućnosti, aura je naša najveća zaštita. Naš oklop, koji nas štiti od svega neželjenog. Zbog toga potrebno je da svakodnevno radimo na tome da auru osnažimo sa crvenim zrakom života, narandžastim zrakom zdravlja, žutim zrakom mudrosti, zelenim zrakom mira i harmonije, plavim zrakom inspiracije, indigom zrakom intuicije i ljubičastim zrakom koji će nam ojačati spiritualne moći. Ali prije svega, moramo misliti o bijeloj svjetlosti koja u sebi sadrži sve boje jer je to svjetlost koja nas hrani, uzgaja i podržava u svim namjerama. Svaka biljka ili živi stvor smješteni u mrak zasigurno će uvenuti i u njima će se zauvijek ugasiti život.
Najpogodniji dio dana da se primi ova revitalizirajuća svjetlosna energija jeste jutro, vrijeme kada izlazi sunce. Energija u to doba dana je čišća i blistavija nego u bilo koje drugo vrijeme. Kako je poznato, i životinje poštuju izlazak sunca. To je zapisala i jedna Amerikanka, prirodnjakinja, koja je godinama boravila u Keniji u blizini jednog rezervata. Primijetila je da su životinje tihe neposredno pred rađanje sunca, a kada se ono digne sve oživi i nastaje žamor kakav se nigdje ne može čuti.

Priroda kao učitelj
Sva priroda odražava kvalitete boja. U proljeće vidimo mnogo zelenog i žutog, sve u prirodi oživljava i iznenada sve postaje zeleno. Kako se priroda budi tako se budi i naša energija, osjećamo se poletnijim, u zraku se osjeća iščekivanje, zlatnožuti narcisi u vrtovima i šumama takođe nagovješćuju rađanje, naše svijest se proširuje i nove ideje i kreacije naprosto nas preplavljuju. Šume su pune zvončićima koje nam neosjetnoosvježavaju dušu, a svuda oko nas dokle pogled seže, novi počeci se pomaljaju hrleći prema sunčevim zracima.
Ljetni mjeseci nam nude obilje boja, priroda je u punom sjaju i kad odemo u vrt vibracija cvijeća nas pozdravlja i utiče na naše raspoloženje. Pomislite na raznobojne ruže, posebno crvene i ružičaste koje povezujemo sa ljubavlju, plavetnilo spomenka, tratinčicu sa mnogo lica koja nas gledaju - da li da zastanemo i zadivljeno upitamo otkud im sva ta ljepota. Cvjetovi su kao jezik baš kao i boje, i oni se isprepliću. Priroda se otkriva u svom sjaju i opija nas do ushićenja.
Jesen je vrijeme razmišljanja. Njeni blagi zlatni tonovi vide se u cijeloj prirodi, život se vraća prema unutra i hrli da započne novi ciklus.
Zima je doba kada život balansira, obnavlja i sebe regenerira, i za ovaj period značajni su crveno, zeleno i ljubičasto. Zimzeleno drveće djeluje kao ravnoteža u prirodi, crveni zrak obnavlja životnu energiju a ljubičasti pročišćava, ispuštajući ono što nam nije potrebno. Često u jesenjim i zimskim mjesecima vidimo tonove tih boja na lisću i drveću dok prelaze u crvene i zlatne nijanse prije nego što padnu na tlo.