Iscjeljivanje uz pomoc kristala staro je koliko i sam covjek. Sve kulture svijeta, ukljucujuci i našu, savremenu, na razne nacine koristile su profilakticna, iscjeliteljska i magijska svojstva kristala, a kristaloterapeuti su oduvijek znali kako i na koji nacin iz njih izvuci najdjelotvornije efekte.

Pomaze u izlijecenju:
Za sve vrste ovisnosti, nocne more, strahovi, kozne bolesti, za nizak i visok krvni pritsak, poboljšanje cirkulacije, probavne smetnje, pluca i tegobe s plucima, menstrualne tegobe, problema s prostatom, za povecavanje seksualne energije...

Arapi tirkiz s razlogom nazivaju “fajruz” i “firuzaj” (“sretni kamen”) i ne sumnjaju u njegove blagotvorne moci. Stavlja se na prstenje, zlatni nakit i ukrase za glavu, a kada se nosi kao hamajlija, stiti vlasnika od uboda gmizavaca i ocnih bolesti. Vjeruje se da promijenom svoje boje upozorava na opasnost, otrov i dolazak smrti. Mnogi ga Istocnjaci nose da bi se zastitili od zlih duhova i urokljivih pogleda. U Sudanu se i danas vjeruje da voda u koju je potopljen ili u kojoj je opran moze da posluzi kao umirujuce sredstvo kod onih koji pate od zadrzavanja mokrace. Budisti ga povezuju sa svojim vjerovjesnikom zbog legende u kojoj se tvrdi da je tirkizni kamen omogucio Budi da unisti strasno cudoviste.
- Donosi srecu;
- stiti od davoljeg oka i upozorava na opasnost, otrov i dolazk smrti;
- koristi se za lijecenje bolesti mokracnih kanala, prostate, pluca, nosa i grla;
- kada se nosi na stomaku, pomaze lijecenju stomacnih tegoba;
- lijeci epilepsiju i astmu;
- lijeci kostobolju, pospanost, mjesecarenje i stiti od iznenadne smrti;
- donosi bogatstvo i blagostanje;
- ublazava ljutnju;
- ublazava ceznju ako se nosi blizu srca;
- pretvara tugu u srecu;
- stimulira odanost i iskreno prijateljstvo.

TIGROVO OKO: Liječi astmu i bronhitis
To je posebna vrsta ukrasnog kvarca prosaranog zivopisnim vlaknima drugih minerala, sto izaziva svilenkasto prelijevanje svjetlosti u fini zlatoliki spektar boja. U proslosti su tigrovo oko (bikovo oko) smatrali dragocijenim sredstvom za otklanjanje svih tegoba u disajnom traktu, te efikasnim sredstvom protiv urokljivih ociju, te su od njega pravili djelotvorne hamajlije koje su tek rodene bebe drzale oko vrata ili oko desne ruke.
- Efikasno lijeci astmu i pomaze ulijecenju bronhitisa;
- otklanja posljedice urokljivog pogleda;

TOPAZ: Štiti od srčane kapi
Ima ih zutih, bijelih i crvenkastih. Najcjenjeniji su zuti topazi iz Jazirat Zabugata u Crvenom moru. Oni su u antici visestruko koristeni. Sluzili su kao izvanredno sredstvo protiv gatki i bajanja. Donosili su miran san, otklanjali depresivna raspolozenja i melankoliju; poboljsavali mentalno zdravlje i cuvali bistrinu uma. Pripisuju im se cudesna svojstva da nocu rasplamsavaju poetske i literarne inspiracije, te da uspjesno lijeci govorne smetnje. U antickoj Grckoj topaz su posebno cijenili glasoviti oratori, a u Srednjem vijeku pripisivala mu se ljekovita moc protiv astme, kostobolje i srcane kapi.
- Otklanja lose raspolozenje i melankoliju;
- stiti od zlih duhova i nocnih mora;
- lijeci govorne smetnje;
- donosi literarnu i poetsku inspiraciju;
- za vrijeme spavanja sprjecava fantomska i zvucna uznemiravanja spavaca;
- poboljsava mentalno zdravlje i preventira ludilo.
- lijeci kostobolju i bolesti disajnog trakta;
- cuva od srcane kapi.

ŽAD: Liječi depresiju i melankoliju
Hamajlije napravljene od ovog tvrdog i veoma lijepog kamena su pomagale zenama pri porodaju, a smatralo se i da pruzaju sigurnu pomoc onima koji pate od probavnih smetnji. Zeleni zad je bio nosilac kise i rastjerivao je divlje i zle duhove i opake zivotinje. Donosio je uspjeh u igrama na srecu. Lijecio je vodenu bolest, utoljavao zed, cinio covjeka pobjednikom u ratnim okrsajima; pojacavao plodnost kod muskarca; stitio od munja i smanjivao lupanje srca i aritmiju. Kao mocna hamajlija u zapadnoj se Aziji zad poceo koristiti jos u IV mileniju prije nove ere. I danas je veoma uobicajan medu Nepalcima, Tibetancima, Kinezima, Turcima, Arapima i Jermenima. Jedno je vrijeme u Kini postojao pravi kult zada. Danas se u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu zad nosi oko vrata i na grudima, a kada poslovnom covjeku predstoji znacajan posao, on od njega trazi i dobija pravi savjet!
- U tradicionalnoj kineskoj medicini se koristi za ukljanjanje srcanih tegoba i smanjenje psihoza;
- donosi srecu i cuva od zla;
- preventira nocne more i probleme sa ocima;
- lijeci depresiju i melankoliju;
- pomaze u izlijecenju bolesti bubrega i digestivnog trakta;
- pojacava plodnost kod muskaraca;
- donosi uspjeh u igrama na srecu;
- donosi kisu;
- lijeci epilepsiju;
- lijeci posljedice zivotinjskih ujeda;
- ako se stavi na ocne kapke ili u usta mrtvaca, zad vraca duh u drugi zivot na zemlji.

NAPOMENA: Naravno, pogresno je misljenje da je dovoljno nabaviti neki od ovih ili drugih poludragih kamenova za koje se vjeruje da posjeduju magicna, profilakticka ili terapeutska svojstva, i ocekivati njihovo potpuno mocno, blagotvorno djelovanje. Ne! Da bi zracili svojim magicnim mocima drago i poludrago kamenje potrebno je podvrci posebnim, tajnim ceremonijalima i ucenjima, o kojima se u nas i na Zapadu danas malo zna. U jednoj prastaroj knjizi, stampanoj prije vise od tri stoljeca u Istambulu, nasao sam sadrzaje kompletnih ceremonijalnih obreda zajedno sa bajalicama i molitvama, koje se izgovaraju. To su slozeni obredi, koji se obavljaju u razlicitim casovima dana i noci, zahtijevaju poseban ambijentz, odredene mirise i tretmane… No, to je vec druga prica.