Iscjeljivanje uz pomoc kristala staro je koliko i sam covjek. Sve kulture svijeta, ukljucujuci i našu, savremenu, na razne nacine koristile su profilakticna, iscjeliteljska i magijska svojstva kristala, a kristaloterapeuti su oduvijek znali kako i na koji nacin iz njih izvuci najdjelotvornije efekte.

Pomaze u izlijecenju:
Za sve vrste ovisnosti, nocne more, strahovi, kozne bolesti, za nizak i visok krvni pritsak, poboljšanje cirkulacije, probavne smetnje, pluca i tegobe s plucima, menstrualne tegobe, problema s prostatom, za povecavanje seksualne energije...

Pri refleksiji dnevne svjetlosti ponekad se cini kao da u kvarcu ruzicnjaku svjetluca nebeska zvijezda. Zbog tog magicnog efekta u prošlosti su ga smatrali direktnom vezom sa bozanskim silama koje vladaju našim svijetom i odreduju našu sudbinu.
- Ispunjava ljude ljubavlju i srecom;
- utjece na uklanjanje opsesija i psihoza;
- harmonizira vitalnu energiju i otklanja srcane tegobe, a posebno aritmiju srca.

LAPIS-LAZULI: Pod zaštitom bogova
Prekrasan plavi mineral lapis-lazuli (lazulit) poznat više od 6000 godina. Ovaj su poludragi kamen veoma cijenili zitelji drevne Idije, Persije i Mezopotamije i od njega su pravili predivan nakit, a kraljevi, kraljice i visoki dvorski dostojanstvenici od njega su pravili cilindar-pecate. Egipcani su razlikovali dvije vrste lapis-lazulija - pravi i vještacki. Od pravog su pravili svete bube, figura bozanstava, te njime ukrašavali posmrtne maske umrle faraona. Sumeri su vjerovali da je onaj ko nosi hamajliju od lazulita pod zaštitom bogova. U vidu praha davan je bolesnicima koji pate od kamena u zuci, melankolije, nesanice i groznice. Za glasovitu lapisnu hamajliju "Stamatopetra", koja se najviše koristila u Makedoniji, vjerovalo se da sprijecava pobacaje i dolazak svake nesrece.
- Donosi srecu, ljubav i blagostanje;
- osigurava miran i harmonican zivot;
- štiti od kamena u zuci, groznice, nesanice i melankolije;
- ublazava bolne menstruacije, lijeci artritis i uklanja seksualne probleme;
- sprijecava pobacaj i štiti od nesrece.

MAČJE OKO: Čini ratnike nevidljivim
Vjeruje se da hamajlija od macijeg oka štiti od crne magije i smrti. Arapi macjem oku pridaju cudesna svojstva, vjerujuci da nosioce cini nevidljivim u ratnim okršajima, a neki narodi smatraju da voda u kojoj je opran ovaj magicni kamen zenama omogucava da izvrše preljub a da tom prilikom ne ostanu trudne!
- štiti od svih grudnih i bolesti grla;
- lijeci astmu i smiruje nerve
- cini ratnike nevidljivim;
- pomaze da vlasnikova sreca nikada ne bude istrošena;
- Omogucava zenama preljubu bez posljedica.

MAGNETIT: Kemen koji privlači
Njegova privlacna moc oduvijek ga je cinila posebnim. Vjeruje se da rastjeruje tugu, štiti od magije, ublazava bolove u rukama i nogama, osvjezava sjecanje, te trudnicama pomaze pri porodaju. Meksikanci ga nose u svojim opasacima uvjereni da im on donosi hrabrost. Kamen je dugo vremena smatran zivim bicem pa su mu poštivaoci redovito davali hrana i pice. Ako ga covjek oskrnavi, vjeruje se da ce brzo umrijeti. Ako se oštrica noza trlja magnetitom, ona ce postati otrovna. Lijeci rane na tijelu, ali ne i na glavi ukoliko pada kiša. Prije seksualnog odnosa Asirci, koji su ga nazivali "šadanu sabitu" ("kamen koji privlaci"), njegov su prah miješali sa uljem i trljali tijelo ovom mješavinom vjerujuci da ce im to povecati seksualnu moc, a njihove zene i ljubavnice pri tome su tijelo trljale "parzilijem" (zeljeznim prahom) kako bi povecale svoju privlacnost.
- Rastjeruje tugu i melankolicna raspolozenja;
- štiti od magije i zlih duhova;
- ublazava bolove u rukama i nogama;
- osvjezava sjecanja;
- trudnicama pomaze pri porodaju;
- cini oštricu noza i sablje otrovnom;
- lijeci rane;
- povecava seksualnu privlacnost;

MALAHIT: Močna zaštita
Veoma je cijenjen i na Istoku i na Zapadu, jer se vjeruje da donosi zdravlje, uspjeh, ljubav i srecu. Hamajlije od malahita korištene su kao mocna zaštita od svih negativnih uticaja. Malu djecu štite od urokljivih pogleda i ublazavaju im bolove prilikom nicanja prvih zuba; ukoliko ga nose vezana oko pupka, trudnicama olakšavaju porodaj. U Italiji se vjeruje da pomaze u uspješnom lijecenju bolesti ociju!
- Sluzi kao mocna zaštita od svih negativnih uticaja;
- djecu štiti od urokljiva pogleda, a bebama pomaze prilikom nicanja prvih zuba;
- štiti od bolesti reumatizma, kolere i udara groma;
- daje zdravlje, uspjeh i sretnu ljubav.

MILITIT: Štiti djecu
O njemu se ne zna baš mnogo. Poznato je toliko da se u antickim vremenima koristio u magijskim ritualima, te da su se od ovog poludragog kamena pravile izvanredne djecije, takozvane "loptaste hamajlije".
- nošena oko vrata ili vezana za djeciju odjecu, "loptasta hamajlija" cuva djecu od svih vrsta zapaljenja;
- štiti od zlih duhova i urokljivih pogleda.

MJESEČEV KAMEN: Protiv bunila i ludila
Veoma je cijenjen u Aziji, a u drevnim vremenima smatran je cudotvornim. Vjerovalo se da mjesecev kamen (selenit) potpomaze rast drveca i biljaka u vocnjacima i baštama, te da covjeka štiti od bunila i ludila. Danas se od mjesecevog kamena prave hamajlije za koje se vjeruje da štite od padavice. Ukoliko se objese u vocnjaku, višestruko ce povecati rod. Na Istoku se smatra da mjesecev kamen donosi srecu i potpomaze bujanje cjelokupne vegetacije!
- Štiti od mentalnih bolesti - bunila i ludila;
- lijeci od padavice;
- pomaze u bujanju voca i povrca,
- donosi srecu i blagostanje.

MLIJEČNI KAMEN: Štiti od crne magije
U svojim djelima, Badz navodi jedno staro vjerovanje prema kome je mlijecni kamen (galaktit) dobio ime po mlijeku koje je iz njega curilo. Porodilje koje bi od ovaj kamen nosile oko vrata ili ga uzimale u prahu pomiješanim sa medom, poboljšavale bi dotok mlijeka. Kao hamajlija, štito je djecu od zlih duhova i urokljivih ociju, ublazavao je zubobolju i štitio od crne magije. Pošto su ga poštivaoci povezivali sa Agatom, mucenicom kojoj su odsjecene grudi, smatran je svetim kamenom koji posjeduje velika zaštitna i blagotvorna djejstva.
- Ako se umoci u morsku vodu a potom s njim trljaju leda ovaca, povecat ce kolicinu mlijeka;
- ako ga u prahu uzimaju porodilje, za vrlo kratko ce vrijeme poboljšat dotok mlijeka;
- štiti od crne magije i urokljivih ociju;
- ublazava zubobolju;
- smatra se svetim kamenom.

ONIKS: Pospješuje porođaj
Mišljenja o magicnim utjecajima ovog potpuno crnog i neprozirnog kamena su podjeljena. Dok ga i na Istoku i na Zapadu smatraju nesrecnim kamenom, kamenom koji izaziva sukobe, neprijateljstva i svade; razbuktava nemire, košmarne snove i nesanicu, te utice na prijevremene porodaje, u Indiji i Iranu od njega prave hamajlije protiv urokljivih ociju. Oni kod kojih je ovaj kamen na dobrom glasu, tvrde da oniks pospješuje porodaje i ublazava porodajne muke kod porodilja koje ga nose oko vrata ili - prilikom poroda - drze pored sebe.
- Izaziva svade, nesanicu i košmarne snove;
- štiti od urokljivih pogleda;
- promovira cistocu;
- pospješuje porodaj i ublazava porodajne muke;
- koristi se za ublazavanje duševnih poremecaja, poput apatije;
- otklanja kozne bolesti i sluzi za lijecenje psorijaze.