Doktor Shautze iz Takome, u SAD, dosta je ekspenmentisao sa bojom i otkrio da ružičasti zrak najviše opušta pacijente. Smještao bi pacijente u sobe obojene ružičasto i napetost i agresivnost kod njih bi odmah popuštale. Na ovu boju reagovala su i "teška" djeca.
Stavimo li ružičasta svjetla na nogometne stadione ili u zatvore možemo očekivati da će smiriti i zaustaviti napetost i nasilje, te spriječiti incidente. Ali ukoliko koristimo suviše ružičaste boje, onda se može dogoditi da se osobe isuviše opuste - dakle, sve je stvar mjere i uspostavljanje idealne ravnoteže. Boje djeluju trenutno - nije pitanje čekanja da se nešto dogodi, mi jednostavno odmah reagujemo.

Ništa bez kontrasta
Ima ljudi kojima je "fantazija" da sve oko njih bude bijelo. Istodobno, primijetili su psiholozi, da se oni počinju usamljivati i izolirati od prijatelja, jer su ispunjeni osjećajem superperfekcije. Bijelo simbolizira sve boje, ali i jasno pokazuje sve naše nesavršenosti - potrebni su nam kontrasti i poređenja da bismo se mogli opustiti i osjećeti ležerno.
Sobe obojene plavom ili zelenom bojom sa bijelim mogu dati osjećaj hladnoće. Iako u nekim slučajevima plave nijanse mogu biti od velike koristi za oboljele od astme, takve prostorije djeluju umirujuće.
Zeleni zrak može čovjeka učiniti pasivnim i statičnim čak i kad koristi različite tonove, i zato treba uvijek unijeti i neku od boja iz toplog spektra. Kada uđemo u neku zgradu reagujemo na okolinu i zato boja igra važnu ulogu u stvaranju prave atmosfere.
Jedan stručnjak za boje, inače psiholog po profesiji, požalio se avionskoj kompaniji čijim je avionom često letio na relaciji Sjedinjene Države - Europa. Razlog je bio taj što su nasloni za glavu u zrakoplovu bili napravljeni od crvenog materijala, što – kako je naveo u svom prosvjedu - nije dobro, jer crveno može izazvati agresivnost, uznemirenost pa čak i neraspoloženje putnika, što je ono posljednje što neko želi prilikom leta. Potrebne su nam boje zemlje na nebu kako bismo se osjećali sigurnim, naveo je on. Jednako tako neuputno je previše plave boje na brodovima. Putnicima treba osjećaj sigurnosti i stoga treba koristiti boje iz zelenog spektra sa toplim nijansama.
A kad je riječ o svjetlu, šta onda uraditi?
Djeci koja ne spavaju dobro, treba pored krevetića obavezno ostavljati upaljeno malo ružičasto svjetlo - to će im raspršiti strahove i opustiti njihova tijela. U bolnicama bi također treba uvesti ružičasta svjetla, posebno u prostorijama za intenzivnu njegu, jer će teškim bolesnicima topao sjaj pomoći da se osjećaju bolje, dok su, na primjer, plavo i zeleno svjetlo veoma hladni i kod njih unose nesigurnost i nemir. Jer, noću naši strahovi su najizraženiji i ružičasti zrak ljubavi djeluje blagotvorno, opuštajuće, smirujuće i ublažujuće.

Ne slijedite modu
U Njemačkoj su već odavno obojenu svjetlost uveli u bazene za hidroterapiju tako da kroz vodu pulsiraju različite boje. To je zaista čudesan terapeutski način korištenja boje, jer boje na nas djeluju mnogostruko - psihički, emocionalno, mentalno i duhovno. Možda ćemo jednom moći sebi priuštiti i tuš u boji; okretanjem ručice moći ćemo tada izabrati boju koja nam se dopada i koja nam odgovara u tom trenutku. A kako je dokazano da je voda veoma povezana sa našim emocijama tako će i dobrobiti biti dalekosežni.
Budući da boje uistinu a nas djeluju na različite načine, dobro bi bilo - prilikom kupovine - pripazite na boju odjeće. Ne dozvolite sebi da se zbog modnog trenda prisiliti da nosite neku boju koja vam nikako ne odgovara. Najsretniji smo u onim bojama koje već nosimo u našoj auri. Jer boja, koja vam zbog nečeg treba, a ne dopada vam se, može nakon izvjesnog vremena promijeniti vaše držanje, vaše raspoloženje i vaše osjećaje. Ako volite nositi žuto, onda ste zadovoljni sa sobom, jer ona je povezana sa egom i identitetom. Dosta uspješnih poslovnih muškaraca i žena nose žuto - oni imaju snažnu ličnost i njihovo prisustvo se osjeća gdje god da se nađu.
Zeleno ima različite nijanse i tonove i to je jedan od zraka u kome tamnije nijanse daju više energije. Kada vam je um preaktivan nabavite sebi bar maramu boje zelene jabuke, od svile ili pamuka - mora biti od prirodnog vlakna zbog efikasnosti. Stavite tu maramu na naslon stolice i spustite glavu na nju, odmah ćete osjetiti lagano opuštanje.
Smaragdna je prelijepa boja, ali morate biti potpuno zdravi da biste je nosili. Boja koju odaberemo često oslikava kako se osjećamo. Kada smo neraspoloženi nosićemo tamnije boje. To je onda trenutak da unesemo i boju koja će nam popraviti raspoloženje, i relaksirati situaciju u kojoj se nalazite.
Oni koji nose dosta plavog, treba da nose i druge boje. Tople boje će vas prizemljiti, ali ne nosite ljubičasto ili purpurno ako ste depresivni jer će vas učniti još nevoljnijim i depresivnijim. Potrebno vam je zeleno ili ružičasto da biste se osjećali bolje.
Ukratko, savjetuju poznavaoci kolorterapije, ne slijedite modu - nađite boje koje vam odgovaraju i nosite ih. To će vam svakodnevni život učiniti ljepšim i ležernijim.