Kad god je neko uznemiren, najčešće mu se savjetuje da nekoliko puta duboko udahne. To će mu dati energiju i istovremeno osloboditi uznemirujućih emocija. Nakon toga bolje će se osjećati.
Sjetite se kako se osjećate na moru. Uvijek nastojite da što dublje udišete kako biste pluća ispunili svježim zrakom. Voda pročišćava naše emocije i možemo koristiti razne metode disanja kada smo na moru. Kada je more mirno, udišite i izdišite po ritmu udaranja vode o obalu - možete to činiti i u ritmu talasa. Kada je more uzburkano, ponekad vidimo sićušne tačke svjetlosti na vrhu talasa, koje podsjećaju na elektricitet. Ovo ima efekt punjenja naše energije. Ako ne možete vidjeti te tačkice, ipak znajte da su one tu i zamislite da udišete tu svjetlost. Voda je veoma ljekovita i ovaj način disanja možete primijeniti bilo da ste na moru, pored rijeke, jezera, pa čak i potočića.

Vježba disanja
Mnogi ljudi imaju kratak dah i zato ne primaju blagotvorne supstance iz atmosfere. Moramo zato biti svjesni kako dišemo. Rano jutro je najbolje vrijeme da bi se pravilno disalo, po mogućnosti pored otvorenog prozora. Mnogi koji se bave jogom primjenjuju tehnike disanja kako bi se opustili i pojačali energiju.
Vježbe disanja su odlične za koncentraciju i uravnoteženost uma. Svi veliki jogini mogu konrolirati disanje, što je mnogima od nas nedostupno. Ipak i mi to možemo naučiti: duboko udahnimo zamišljajući da nam se pluća do vrha ispunjavaju svježim zrakom, a onda polako izdišemo. Uvijek povezujte misli sa bojom - možete udisati ljubičasto, misliti na ljubav i izdisati strah, udahnite narandžasto za radost i izdahnite tugu, udahnite plavo i povjerenje i izdahnite nepovjerenje.
Koristeći um zajedno s dahom, možemo promijeniti stanje oko nas i u nama. Udišući bjelinu svjetlosti sve dok ne osjetimo kao da smo njome obasjani, raspršićemo tamu oko nas i u nama, a to možemo činiti - i u tramvaju, u vozu, na ulici... Danas smo uronjeni u strah - strah da ne ostanemo bez posla, da ne ostanemo bez doma, da se ne razbolimo. Protuotrov za strah je ljubav - i zato udišite ljubičasto. On će vas preporoditi.

Način ishrane
U Centru za pomoć oboljelim od raka u Bristolu, u Engleskoj, preporučuju sok od mrkve i dosta zelene salate. Boja mrkve, kao što znamo, jeste narandžasta i ona nas hrani narandžastim zrakom, bojom koja naš organizam puni energijom, daje nam vitalnost i volju za životom i ozdravljenjem. Zelena boja u salati predstavlja ravnotežu u prirodi, a komplementarna je narandžastoj. Cijelom biću potrebna je nova snaga i zeleno je uvijek povezano sa novim počecima.
Ako se žalite da ste anemični, znači da vam je potreban crveni zrak i stoga bi trebalo da jedete crvenu hranu, jer u krvi očito imate nedovoljno željeza. Kada se crveni zrak unese u sistem, stvara jone, sićušne čestice koje unose elektromagnetsku energiju u fizičko tijelo i djeluju na kristalne ćelije željeza i soli, rastapajući ih na željezo i so. Željezo se apsorbira, a so ispušta putem znojenja i mokrenja.
Kada na noktima primijetite uzdužne linije, znači da je došlo do poremećaja u organizmu i tada u ishranu treba uvesti narandžastu hranu, kao što su narandža, breskva, kajsija, mrkva. Narandžasti zrak takođe pojačava imunološki sistem. Matična mliječ odlična je za jačanje imunološkog sistema jer daje energiju i revitalizira tijelo - a posjeduje boju narandžastog zraka.
Za naše zdravlje važno je i gdje živimo. Oni koji žive na tlu u kome preovladava glina mogu osjetiti da je njihova energija jaka pošto je sila teže za njih veća nego kod onih koji žive na pjeskovitom tlu. Moraće više da se trude ako bilo što žele dostići. Morali bi se prizemljiti kako bi njihova energija bila lakša i slobodnija.
Zapaženo je da neki ambijent može više ili manje pogodovati pojavi bolesti. Isto je i sa hranom. Trebali bismo da jedemo hranu koja raste u području u kojem živimo. No, danas uvozimo hranu iz različitih dijelova svijeta i ona na naš organizam djeluje različito. Zbog toga ponekad osjetimo energiju čak i onih koji su je spravljali ili brali.

Jedite sunce
Kada jedemo voće kao što su borovnice i dud, trebalo bi da budemo svjesni da apsorbujemo plavi ili indigo zrak. To su iscjeliteljski zraci i imaju bržu vibraciju koja čisti organizam. Grožđe, bilo bijelo, crno ili crveno, puno je sunčeve svjetlosti i sljedeći put kada stavite zrno grožđa u usta, sjetite se da jedete čistu sunčevu svjetlost i apsorbujete sunčev zrak.
Kada je pogođen nervni sistem, veoma je blagotvorna hrana žutog zraka. Jagorčevina se često preporučuje oboljelim od multiskleroze, a povezana je sa žutim zrakom od kojeg blagodet mogu imati svi koji se žale na nervne tegobe uopšte. Međutim, osobe pred nervnim slomom ne bi smjele koristiti taj zrak jer im samo može pogoršati stanje. Njima je potreban zeleni zrak i zato im se preporučuje zelena hrana.
Potrebno je da se vratimo našem prirodnom ritmu jer smo dio prirode i zato su za nas veoma važni i ciklusi godišnjih doba. Trebali bismo da jedemo hranu koja odgovara pojedinim godišnjim dobima, da u pripremi jela svjesno koristimo boje i onda će nas kosmički zraci bukvalno hraniti.

Hrana i boje
Plavi zrak: šljive, borovnice, kupine. Narandžasti zrak: sok narandže i limuna, dinja, breskva, kajsija, mrkva.
Žuti zrak: zelena paprika, grejpfrut, kukuruz, dinja, banane, limun, ananas.
Zeleni zrak: sve zeleno povrće.
Crveni zrak:  cvekla,  rotkva,  voće sa crvenom korom, crveno bobičasto voće, kupine, crvena paprika.
Ljubičasti zrak: patlidžan, crveni kupus, cvekla, crno grožđe, kupine.