Izradivane su, naravno, od kamena. Tek kasnije, tokom neolita, igle su izradivane i od drugih materijala, prije svega kostiju, bambusa, zlata, srebta i bakra. Oni koji su izucavali njene korijene smatraju da je akupunktura nastala kao posljedica filozofije zivota utkane u filozofiju medicine. Rijec je, dakle, o starokineskoj metodi lijecenja i odrzavanja zdravlja uz po moc finih igala koje se zabadaju u odredene akupunkturne tacke (meridijani) na kozi, koje su smjestene na cijelim tijelom duz energetskih kanala.
Ime akupunktura je latinskog porijekla (acumigla; ipun gere - zabadati), a tako su je nazvali europski misionari koji su u 16. stoljecu posjetili Kinu. U toj se dalekoj zemlji akupunktura spominje vec 2800 godina prije nove ere, a zuti car (Huang Di Nei Jing - 2698 -2596. pr.n.e.), koliko je poznato, autor je prvog djela o medicini, napisanog u obliku dijaloga izmedu Cara i njegovog lijecnika. Izradivane su, naravno, od kamena. Tek kasnije, tokom neolita, igle su izradivane i od drugih materijala, prije svega kostiju, bambusa, zlata, srebta i bakra. Oni koji su izucavali njene korijene smatraju da je akupunktura nastala kao posljedica filozofije zivota utkane u filozofiju medicine. Rijec je, dakle, o starokineskoj metodi lijecenja i odrzavanja zdravlja uz po moc finih igala koje se zabadaju u odredene akupunkturne tacke (meridijani) na kozi, koje su smjestene na cijelim tijelom duz energetskih kanala.
Ime akupunktura je latinskog porijekla (acum – igla; ipun gere - zabadati), a tako su je nazvali europski misionari koji su u 16. stoljecu posjetili Kinu. U toj se dalekoj zemlji akupunktura spominje vec 2800 godina prije nove ere, a zuti car (Huang Di Nei Jing - 2698 -2596. pr.n.e.), koliko je poznato, autor je prvog djela o medicini, napisanog u obliku dijaloga izmedu Cara i njegovog lijecnika. Akupunktura je nacin lijecenja bolesti i odrzavanja zdravlja ubadanjem igala u akupunkturne tacke, koje su – kako je poznato – smjestene duz energetskih kanala, koji se pruzaju u svim pravcima po povrsini ljudskog tijela (meridijani). Terapija potice iz drevne Kine i danas je najpopularnija terapija na svijetu, cak se koristi vise od svih ostalih medicinskih sistema zajedno.

Poput čudesnog ogledala
Prema jednoj legendi, nastanak akupunkture vezan je uz pricu o nekom ratniku koji je bio ranjen strijelom. Strijela je izvadena, a kad je rana pocela zacjeljivati, primijeceno je da mu je usput izlijecena i bolest na drugom dijelu tijela. Istrazivanja su pokazala da se, osim u Kini, ovom tehnikom lijecilo i u dolini Inda, medu pripadnicima blistavih civilizacija Harapa i Mohenjo Daro). No, ono sto je nevjerovatno i sto predstavlja pravi kuriozum jeste to sto se akupunktura odrzala tolike milenije, a tek je, takoreci nedavno, 1978. godine, prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, sluzbeno priznata u medicinskim krugovima izvan Kine.
Na cemu je bazirana akupunktura?
Kinezi ljudsko tijelo dozivljavaju kao ogledalo u kome se odrazava funkcioniranje unutarnjih organa. Znamo da Qi ili chi (vitalna energija, bit zivota, energija koja daje zivot svim zivim bicima), zajedno s krvi, proizvode unutarnji organi koji slozenom mrezom krvnih puteva izbijaju na povrsinu, gdje se ona spaja s meridijanima. Drevni su Kinezi tiho, hladno i tamno svojstvo svih stvari nazivali Yinom, a njegovu aktivnu, toplu i svijetlu suprotnost – nazivali su Yangom.
Rijec je o dva najbitnija elementa koji utjecu jedan na drugoga, koji se nadopunjavaju, a sama ravnoteza omogucuje njihovo postojanje. Ova teorija ima uporiste u prirodi - dan ne moze postojati bez svoje suprotnosti - noci, hladnoca bez topline, svjetlo bez tame, mokro bez suhog, slatko bez gorkog, materijalno bez duhovnog...
U tom kontekstu, ljudi, njihovi organi, meridijani i bolesti promatraju se sa stajalista Yina i Yanga, sto znaci da su Yin stanja kronicne bolesti, koja se polako razvija (pacijent je malaksao, nema energije, snage, puls mu je slab). Tu spadaju bolesti bez temperature, za razliku od Yang bolesti koje su akutne, s povisenom temperaturom, koje se brzo razvijaju, izazivajuci dramaticne obrte.

Čovjek kao kozmos
Prema drevnom kineskom vjerovanju, bolest nastupa kad se narusi ravnoteza, a akupunkturom se ravnoteza vraca na taj nacin da se iglice zabadaju u precizno odredene tacke na meridijanima ljudskog tijela. Pri samom ubodu pacijent ce osjetiti slabu, tupu bol, peckanje ili elektricni naboj, sto znaci da se doprlo do takozvano “chija” (QI). Kad se igla postavi na pravo mjesto, vise se ne osjeca nelagodnost, naprotiv, osjetit cete se ugodno, a duz crta meridijana osjecat cete trnce i toplinu. To znaci da se u tim kanalima odvija energetska aktivnost tijela.
Kako je poznato, svi meridijani su energetski povezani, a na ljudskom tijelu postoje dva neparna i dvanaest parnih meridijana.
Da bi se pristupilo akupunkturi, potreban je temeljit pregled koji se sastoji od 11 tacaka. Spomenimo samo neke: slusanje i mirisanje, pregled stolice i urina, pregled jezika, usana, koze, kose, zubi, noktiju, uski, interpretacija snova i dijagnostika uz pomoc pulsa. Dijagnostika uz pomoc detaljnog pregleda jezika vrlo je vazna jer je normalan jezik svijetlocrven i normalno pokretljiv, dok je onaj s tankom bijelom skramom znak odredenog problema koji tinja u organizmu.
Svaki se covjek u tradicionalnoj kineskoj medicini dozivljava kao potpuni i individualni kozmos, a pacijenti se lijece kao psihicka i fizicka cjelina.
Stara kineska medicina moze lijeciti sve bolesti s kojima se covjek susreo tokom razlicitih civilizacijskih razdoblja. Vrlo uspjesno mogu se izlijeciti alergije, probavne tegobe, problemi urogenitalnog tirakta, neuroloski poremecaji, psihicke smetnje kao depresija, kosmari, tjeskobe, strah, upala sinusa, migrene, glavobolje, fibromijalgija, bolovi u vratu i vratnim prsljenovima, lumbago, neuropatija, bolna stopala, ukoceno rame, artritis, astma, a djeluje i kod neplodnosti, psorijaze, skidanja viska kilograma...

Nadogradnja akupunkture
Zapadnjacki svijet, vecinom, akupunkturu dozivljava kao sistem za kontrolu boli, no ona nije ekvivalent za bilo koji medikament, recimo, aspirin, nego je oslobadanje boli "nusproizvod" ili prateci ucinak akupunkture. Jer, ako se pacijentovo stanje moze izlijeciti, onda ce normalizacija funkcije organa dovesti i do smanjenja i nestanka boli.
Poznato je da se akupunktura moze obavljati na vise nacina.

AURIKOLOTERAPIJA: Najcesce je to s iglicama koje se, osim u tijelo, zabadaju u aurikulu, tj. u usne skoljke (aurikoloterapija), jer su akupunkturne tacke na usnim skoljkama smjestene tako da se njihov polozaj usporeduje s intrauterinim polozajem fetusa (glava prema dolje i naprijed). Aurikoloterapijom se tretiraju razlicita stresna stanja te sve bolesti ovisnosti: pusenje, debljina kao i razliciti funkcionalni poremecaji. Preciznom masazom aurikule moze se utjecati na smjer energije. Dobra strana aurikoloterapije jest to sto se akupunkturoloske iglice mogu nositi u usima pa pacijent ne mora svakodnevno dolaziti na tretmane.

TERMOPUNKTURA: Termopunktura ili moksibustija jest upotreba suhog lisca biljke mokse iz kojeg se toplina emitira na pojedine dijelove i tacke ljudskog tijela. Od tzv. vune, tj. sitno samljevene osusene biljke, izraduju se sitni stosci koji se mogu direktnono ili indirektno paliti na kozi poput mirisnih stapica sto se izraduju valjanjem suhog lisca biljaka. Moksibustija se obicno koristi za "neotpornost" i hronicne bolesti.
Uz klasicne akupunkturne tretmane, sve se cesce primjenjuje elektroakupunktura, elektropunktura a posljednjih godina i laserska akupunktura.

ELEKTROAKUPUNKTURA: Elektroakupunktura je dubinska elektrostimulacija kroz uvedene igle, a elektropunktura povrsinska elektrostimulacija preko koze, kod koje se posebnom sondom bez ubadanja stimuliraju akupunkturne tacke. Tehnoloski napredak uvijek donosi i nesto novo, a to je elektrostimulacija uz pomoc kucnih akupunkturnih uredaja koji tretiraju akupunkturne tacke bez da onaj koji se lijeci ista zna o akupunkturnom lijecenju. Prednost kucnih uredaja je ta sto ne moramo odlaziti akupunkturologu u ordinaciju, nego mozemo sami tretirati svoj organizam.

LASERSKA AKUPUNKTURA: Temelji se na djelovanju laserskog svjetla koje je monokromatsko, polarizirano i koherentno. To se svjetlo usmjerava na kozu s udaljenosti od 0 do 5 cm, ovisno o visini lasera, a tacke se stimuliraju od 5 do 30 sekundi. Tretiranje laserom ne stvara nikakvu bol, a trajanje tretmana dvostruko je krace nego kad se zabadaju iglice u klasicnom akupunkturalnom tretmanu.

AKUMPUNKTURA POMAŽE U LIJEČENJU: ortopedskih tegoba, tegoba sa disanjem, uhom, grlom i nosom; alergijskih tegoba; probavnih tegoba, problema mokracnih i genitalnih organa, neuroloskih poremecaja; neropsihijatrijskih tegoba, pa cak i rijetkih poremecaja koji se inace tesko lijece.

Knjige za Vas:

KNJIGA ZDRAVLJA

KRISTALI I ZDRAVLJE

BOJE I ZDRAVLJE