Oni koji su svoj život posvetili istraživanjima bogate riznice mandala, došli su do fascinantnih zaključaka i nesumnjivih potvrda da je njihov utjecaj na mentalno zdravlje čovjeka neosporan. One predstavljaju idealno sredstvo za meditaciju, a besprijekorna simetrija i harmonija boja, ubjedljivo simboliziraju jedinstvo, cjelinu i savršenstvo, koje započinje u središtu kruga u jednoj tački, a tačka u svim kulturama simbolizira Boga, Jednog, Jedinog. Iz tačke je sve rođeno. Iz nje započinju koncentrični krugovi, simboli kretanja koji se skladno šire u beskraj.
Istodobno, zakon središta je mir. Stoga mi uvijek tragamo za središtem. Za svojim središtem! Za harmonijom i mirom!

Sve je mandala
U mandalama se susreću svi oblici i svi simboli, kao elementi stvaranja. Oni ne pripadaju nikome, a ipak su dio svega. I sama naša planeta je mandala. Svemir, također. Elementi svjetskih mora su kapljice vode, a elementi čvrstih struktura su zemlja i planine. Njihovi elementi su, opet, kristali. Sve živo sastoji se iz ćelija, a svaka ćelija ima jezgro, jezgro je - mandala! Čak i dijelovi jezgra otvaraju nove mandale, pa je sam atom svojevrsna mandala!
Pošto se ljudsko tijelo sastoji od ćelija, a njihovu suštinu čine atomi, naše tijelo predstavlja bezbroj mandala. Sa opruženim rukama i nogama, tijelo obrazuje zvijezdu petokraku, idealan motiv za zvjezdaste mandale, koje imaju svoje središte za kojim smo i mi sami u stalnoj potrazi.

Izvan vremena i prostora
O povijesti mandale teško je govoriti, jer ona egzistira s one strane vremensko-prostorne dimenzije. Ne može se prilagoditi vremenu, jer vrijeme postoji koliko i svijet, koliko dugo postoji i njegova tačka - "Veliki prasak"!
Znanstvenici su izračunali da se naš Univerzum nakon "Velikog praska" još uvijek širi. Hinduistička tradicija ovu zakonitost poznaje već milenijumima, a mitovi o Stvaranju govore da sve započinje - zvukom ili svjetlom!
Neimari gotike koristili su mandalu u prozorskim oknima, jer jedva da još koji simbol tako ubjedljivo predstavlja ciklički karakter Stvaranja, osobito u vezi sa transcendencijom i polaritetom!
Jedan od najuglednijih psihoanalitičara u svijetu Carl Gustav Jung s neskrivenim ushićenjem se bavio proučavanjem mandale.
- U situacijama u kojima čovjeku prijeti akutni psihički haos - tvrdio je znameniti psihoanalitičar - mandale su dragocijena pomoć za duševno ozdravljenje! Na žalost, naša zapadna, materijalistička kultura već odavno je izgubila pristup unutarnjim korijenima, a samim tim i mandalama!

Tajna gotskih rozeta
Stvorivši gotske rozete, čovjek je stvorio najimpresivniji i, možda, najmoćniji oblik mandale u kojoj su svjetlo, boje i forma jedinstveno povezani i harmonizirani. Svjetlo je središnji fenomen rozete i nikad do kraja razjašnjena tajna gotike.
U najstarijim europskim katedralama i crkvama do danas su očuvana stakla tih neodoljivih lučnih prozora, a moćne rozete, koje nisu samo likovni ili graditeljski detalj bez mističnog značenja, ne odaju svoju tajnu čak ni čovjeku današnjeg vremena.
Slično je i s orijentalnom ornamentikom koja ukrašava najljepša zdanja islamske arhitekture. Kud se god okrenete u Božijim hramovima vidite skladne mandale, živopisne i u različitim dimenzijama, koje se vrtlože ka svojim središtima uvlačeći u svoju beskrajnu harmoničnu dubinu duše smirenih vjernika.

Boje mandale
Pošto istorija stvaranja počinje riječima "I bi svjetlo...", svjetlo otpočetka i stoji u fokusu. Bez svjetla iz središta očito da ne bi bilo impresivnog mnoštva različitih i harmoniziranih boja mandale. Kao sve lijepe i do kraja neobjašnjive stvari na svijetu, boje nas ispunjavaju i fasciniraju, a u mandali koloritni izraz duboko u nama budi beskrajne fantazije. No, u mandali najčešće dominiraju dvije boje - crvena i plava. Dakle polaritet toplog i hladnog. Yina i yanga!
To je ona neobjašnjiva i neprocjenjiva vrijednost i sklad na kome počiva sve na svijetu. Cijeli Univerzum. Ako se ta harmonija poremeti dolazi do nezaustavivog košmara i haosa.

Zašto mandale pomažu
Bezbroj puta je potvrđeno pravilo da naše oko prima unutarnju harmoniju simboličke geometrije. Kod posmatranja mandale harmonizira se naše mentalno, to jest duševno stanje i sva naša osjećanja.
Posmatranje bezvremene simbolike je psihoterapija za koju je C. G. Jung znao da kaže da je "u najboljoj funkciji". U dušama ljudi nesvjesno se rađaju ideje povratka zavičaju i oni se spontano odvajaju od svojih dotadašnjih obrazaca uzdržavanja!
Mandala uvijek reprezentira središte, a središte ne pripada ni istoku ni zapadu. U mandalama nalazimo i naše vlastito središte, a priroda je nesagledivo puna mandala čiji su oblici beskonačno različiti. Nijedna mandala ne nalikuje drugoj, a sve blagotvorno djeluju na našu psihu oživljavajući u nama životni optimizam i harmoniju.
Uz pomoć mandale s lakoćom se oslobađamo posljedica stresa i teških psihičkih stanja, a našem organizmu efikasno vraćamo izgubljeni pozitivnu, vitalnu i stvaralačku energiju. Vraćamo mu, dakle, ono što mu je najpotrebnije!

Meditacija pomoću mandale
Postoje brojne tehnike meditacije,  a svaka u krajnjem slučaju, cilja na isto, na pronalazak vlastitog, unutarnjeg središta i mira u njemu. Kao što ne postoje ispravne i neispravne mandale, tako ne postoje ispravne i neispravne tehnike meditacije, jer prosvjetljenje ima iste efekte ma kako se došlo do njega.
Ako želimo meditirati, potrebno je da se za mandalu otvorimo i da prirodni procesi koncentracije i meditacije krenu sami od sebe. To je put da dosegnemo središte i uspostavimo unutrašnji, duševni mir. Da ostvarimo sklad sa sobom i sveopštom kreativnom energijom. Sklad sa Stvaranjem!
Nastajanjem unutarnje harmonije, oslobađamo se negativnih energija, košmara i strahova. Istovremeno, učimo - oštrije vidjeti i intenzivnije tragati!

Mandala i rituali
Nasuprot drevnim narodima, mi smo stvorili negativan odnos prema ritualima. Kao da cijeli život, sam po sebi, nije ritual.
Posmatramo li žrtvene ceremonije mnogobožaca, Židova ili kršćana, ili pak mandala - rituale drevnih Indijaca, sve se svodi na isto - ritualna izvršenja analogija! I tu mandala pokazuje put iz središta, nazad ka središtu, a sve što djeluje predstavlja ritual.
Ipak, puni smisao rituala drevnih naroda ne možemo do kraja objasniti ili preuzeti, mada bi bilo lijepo ksda bismo upoznali smisao i opšte principe nekog rituala i kroz njega otkrili put ka mandala-ritualima!
- Mandale su lijek za sve, a pogotovo za duševne tegobe i ostvarivanje željenih ciljeva - tvrdi njemačka ljekarka Erica Fraz. - One motivišu, opuštaju i ispunjavaju ljudsku dušu snagom i harmonijom koje je teško znanstveno objasniti!

Umjesto zaključka
Vjerovanje u mandalu dio je prastare istočnjačke filozofije, koja posljednjih decenija postaje sve popularnija u svijetu. Kao što čovjek, da bi preživio, pokušava spasiti ugroženu prirodu, tako se s golemim nadanjima vraća čudesnom svijetu mandala. One nisu izumrle, one ne mogu propasti i nestati. Njihova primjena donosi blagotvorne efekte, otklanjajući zle misli, košmarne snove, destruktivna osjećanja i tokove  negativne energije.
Mandale, na kraju, predstavljaju svojevrsne talismane i hamajlije čije mistične moći i besprijekorna duhovna povezanost i harmonija, služe kao moćna zaštita protiv svih negativnih utjecaja.
Zbog svega toga sasvim je razumljivo da je mandala svoje mjesto našla na našoj Bioenergetskoj kartici čije je domete i blagotvorne učinke nemoguće sagledati.

Naručite BIOENERGETSKU KARTICU

Knjige za Vas:

KNJIGA ZDRAVLJA

KRISTALI I ZDRAVLJE

BOJE I ZDRAVLJE