Iscjeljivanje uz pomoc kristala staro je koliko i sam covjek. Sve kulture svijeta, ukljucujuci i nasu, savremenu, na razne nacine koristile su profilakticna, iscjeliteljska i magijska svojstva kristala, a kristaloterapeuti su oduvijek znali kako i na koji nacin iz njih izvuci najdjelotvornije efekte.

Pomaže u izliječenju:
Za sve vrste ovisnosti, nocne more, strahovi, kozne bolesti, za nizak i visok krvni pritsak, poboljšsanje cirkulacije, probavne smetnje, pluca i tegobe s plucima, menstrualne tegobe, problema s prostatom, za povecavanje seksualne energije...

Daleko od svih puteva, zeljeznickih pruga i zracnih luka, u vrletima zaboravljenog Ladaka kuda su nekad “putevima svile” prohodile trgovacke karavane, smjestena je prelijepo zdanje nekadasnjih ladackih careva. Carska porodica odavno vise nije tu, zivi u Nju Delhiju, i rezidencija djeluje pusto i usamljeno. U tom tihom dvorcu, sto cami u nekom davno prohujalmom vremenu, smjesten je mali muzej uspomena na vrijeme kada je ovaj rajski kraj, nedaleko od utihnulog i napustenog Leha, bujao zivotom.
Medu brojnim eksponatima, carskim odorama, prijestoljima, krunama, viteškim oruzjima, knjigama, umjetnickim djelima, u staklenoj vitrini s koje poglede ne skidaju naoruzani cuvari smješten je neobican kamen. Ima cudno ime – “zi”! Radi se zapravo o rijetkom kristalu s tibetanske visoravni, kojeg u zemljama ispod nebeskih krovova, Himalaja i Karakoruma, cijene gotovo više nego suho zlato. Svaki “zi”, obicno tamnomlijecnozelene boje, na sebi ima šare koje lice na otvoreno ljudsko oko. Što je više “ociju” na jednom kamenu, to je njegova vrijednost veca. Najvredniji do sada otkriveni “zi” ima 12 ociju i danas se cuva u nekoj skrivenoj riznici, negdje na Tibetu.

- Ovaj kamen stoljecima je cuvao carsku porodicu! - kazivao mi je 1988. godine za vrijeme mog boravka u Kasmiru, Nepalu i Tibetu, prostodusni lama Genzi. - On je bdio nad njihovom sudbinom i nagradjivao ih dalekovidnoscu...
Prema tradicionalnim vjerovanjima “zi” ima nevjerovatna magijska i profilakticna svojstva. On je cuvar zdravlja i donositelj srece; on budi lucidnost i hrabrost i otvara - “trece oko”! Ko ga nosi poput hamajlije, taj se ne treba niceg da plaši, on je pod Bozijom zaštitom!

Terapeutska svojstva
Uistinu, u svim vremenima, od prvih kultura do danas, kristalima se pridavalo posebno znacenje, najcešce profilakticno, iscjeljiteljsko i magijsko. A zapravo je rijec o mineralima koje nalazimo u prirodi. Koriste se u iscjeljivanju ponajprije zato što imaju sposobnost da u sebe prime veliku kolicinu prirodnih vibracija, kao i naše pozitivne vibracije. Interakcijom suncevog svjetla i geomagnetskog polja Zemlje nastaju posebne cestice koje nazivamo miomima. Rijec je o kondenziranom svjetlu prirodnog energetskog zracenja koje okruzuje našu planetu i daje joj energetski izvor. Indijci ga zovu prana, Kinezi ki...
Primajuci prirodnu energiju iz atmosfere, kristali su u intervalu od milijon godina, dobili sposobnost da blagotvorno zrace na naše tijelo, jer naše zdravlje ponajprije ovisi o vibracijama planeta Zemlje. Ako smo u balansu sa zracenjima planeta, onda smo zdravi, a ako nepravilnom prehranom, nacinorn ponašanja i razmišljanjem raspemo našu energiju, dolazimo u nesklad u odnosu prema vibracijama planeta i tada nastaje disbalans u organima i, naravno, bolest.
Ponekad naša zracenja ne moraju bili dobra pa kristal od nas moze primiti i loše vibracije. Kristali su poluvodici energija, nisu potpuno vodici kao, recimo, metali i ne provode energiju svaki put. Pruzimo li kristalu odgovarajuci tretman, tj. uvjete, kad ga podrazimo, a to mozemo uciniti mehanicki, toplinski ili pak mandalama, on postaje izvanredan vodic energije. Kristaloterapeut prilikom aktiviranja mora najprije kvrcnuli kristal, a to se cini osobito u terapijama Davidove (Daudove, a.s.) zvijezde, i tada se kristali aktiviraju i pocinju zraciti. Želi li ih aktivirati toplinom, kristaloterapeut ih neko vrijeme drzi u rukama, a potom stavlja na oboljelo mjesto!

Oprezno sa kristalima
Ponekad, kad smo bolesni, pod visokom temperaturom, kristal se moze aktivirati i preuzeti naše loše, bolesne vibracije. Kristal nikada ne bismo smjeli posudjivati ili davati nekom drugom da ga nosi ili drzi u rukama, iz jednostavnog razloga što postoji realna mogucnost da na nas prenese svoje loše (negativne) vibracije, a pogotovo ako je osoba bila u stanju jake napetosti, opravdanog straha, stresa ili bolesti. Nikad nemojte primati na dar ili u naslijede kristal koji je koristio neko drugi, pa cak ni onda kad vam osoba, koja ga vam je ostavlja, zeli sve najbolje u zivotu. Takav dar moze biti strahovito opasan, cak dramaticno zlokoban!
Ako vec ne mozete odbiti takav dar, jedino što se racionalno moze uciniti (a to svakako ucinite!) jeste da se kristal dobro ocisti. Ako kristal nije stimuliran prirodnim zracenjima i ako ga nosimo na sebi u nekom intervalu od tri do šest mjeseci, on polako gubi svoje vibracije i ne moze se koristiti u terapijama, jer postaje dio naše energije, odnosno dio naše odjece. Taj kristal tada postaje samo estetski kristal!
Kristali koji su brušeni, oni koje nosimo na privjescima, na prstenju i ogrlicama, potpuno su izgubili svoj prirodni balans i ne mogu se koristiti u terapijama. Ako ne znarno sami procistiti i programirali kristal, tada je najbolje u terapijama koristiti komad kristala koji se ponekad moze naci u prirodi. Inace, kristali se ciste dosta jednostavno, najcesce u tekucoj vodi tako da se stave nekoliko minuta pod slavinu. Postoje i drugi djelotvorniji nacini, a iskusan kristaloterapeut tacno zna na koji se nacin koji kristal cisti.
Za one koji to prvi put rade, treba da znaju da je kristale najbolje cistiti za vrijeme punog Mjeseca. To je jednostavan postupak. Kristali koji se ciste obicno se drze sedam dana u vrtu i to na mjestu koje ce sve vrijeme biti pod mjesecinom. Ništa manje djelotvoran nacin cišcenja kristala jeste kad se stavi u prirodni planinski izvor vode.
Kad trazimo kristal koji cemo koristiti, potrebno je da znamo kako cemo ga odabrati i koji nam kristal najviše odgovara. Kristale ponajprije biramo prema njihovim profilakticnim (zaštitnim) svojstvima, a ukoliko smo bolesni – prema njihovom iscjeliteljskom djelovanju na našu bolest i na naše energetsko stanje, a rijedje prema horoskopskom znaku, mada nam i to moze koristiti za odrzavanje zdravlja, osvjezavanje, relaksiranje i harmoniziranje vitalne enrgije.
Iako u svijetu postoji oko 2000 vrsta kristala, za terapije se koristi svega tridesetak. Ako znamo kako koji djeluje, tada ce nam i ovih tridesetak kristala biti potpuno dovoljno.

Primjena u iscjeljivanju
Tako, na primjer, za ublazavanje srcanih tegoba kristal rosenkvarc je izvrstan, narocito ako se koristi u grumenu. A kako je srce organ koji jako reagira na fizicki i psihicki napor, nošenje rosenkvarca itekako moze pomoci. No, ukoliko je rijec o infarktnom stanju ili angini pektoris, tada nošenje kristala na privjesku nece dovesti do izljecenja, ali ce se pacijentu savjetovati da dodatno korisli i caj od ovog kristala. Kombinacija biljaka i krislala cesto daje najbolje rezultate u lijecenju!
Kako bi precizno odredio koji kristal odgovara kojoj bolesti i kojej osobi, iskusan kristaloterapeut ce jednom rukom pacijenta uzeti za ruku, a drugorn ce kruziti iznad krislala kako bi osjetio toplinu ili hladnocu. Uskoro ce se kod pacijenta pojavili trnci ili lagani otpor, što je znak da on registrira snagu aure kristala. Kad kristaloterapeut drzi pacijenta za ruku, on uspostavlja kontakt s njegovom osobnom energijom. A tamo gdje je najjaca aura, pokazat ce to ruka iznad kristala, bit ce znak da taj kristal odgovara upravo tom covjeku!
Kad je u pitanju bolesni organ, kod pacijenta se cesto javljaju loše vibracije, a kad je kristal u blizini tog oboljelog organa, on postepeno mijenja svoje vibracije. Tokom nekoliko mjeseci kristal moze postati mutniji, moze poceti da pucketa, a katkad - nakon uspješnog tretmana – moze i da se rasprsne. To je znak da je kristal primio negativnu energiju oboljelog organa.
Cim se bolesnik oslobodi negativne energije ili loših vibracija, on se pocinje osjecati mnogo bolje. Kristal svojim vibracijama (svojom aurom) djeluje na covjekov energetski sistem, a narocito na bijela i crvena krvna zrnca, te endokrine zlijezde koje imaju kristalnu strukturu.
Od kristala se mogu praviti, kao što smo vec napomenuli, cajevi, ali i kreme u koje se melju kristali... Terapije kristalima nisu spektakularne, niti mogu mnogo pomoci kod akutnih oboljenja. Kristali, naime, svojim zracenjem u duljem vremenskom razdoblju, mogu promijeniti naš energetski sistem i tako dovesti do izljecenja!