Pomaže u izliječenju:
Za sve vrste ovisnosti, nocne more, strahovi, kozne bolesti,
za nizak i visok krvni pritsak, poboljšanje cirkulacije, probavne smetnje, pluca i tegobe s plucima, menstrualne tegobe, problema s prostatom, za povecavanje seksualne energije...

Iscjeljivanje uz pomoc kristala staro je koliko i sam covjek. Sve kulture svijeta, ukljucujuci i našu, savremenu, na razne nacine koristile su profilakticna, iscjeliteljska i magijska svojstva kristala, a kristaloterapeuti su oduvijek znali kako i na koji nacin iz njih izvuci najdjelotvornije efekte. U tajnim magijskim ucenjima i vještinama mnogih kultura nestalih u prohujalim vremenima, ono je zauzimalo visoko mjesto, a njegove su moci smatrane gotovo nevjerovatnim!U magicnoj ljepoti najdragocijenijeg dragog kamena na svijetu – dijamanta - uzivali su faraoni, sultani i maharade, za njega su se borili rimski imperatori; zbog njega su medu narodima i drzavama zapocinjala neprijateljstva i ratovi, umirale princeze, padala kraljevstva… Pa ipak, taj mali misticni kamen nije ništa drugo do ugljenik, materije koje u prirodi ima u neogranicenim kolicinama. Ali ovaj dragulj nad draguljima, iako je ugljenik sa istim rasporedom atoma kao u uglju i grafitu, ipak nije materija koje u prirodi ima u neogranicenim kolicinama.

Simbol moći i bogatstva
Ono što dijamant cini posebnijim od drugih ugljenika je nacin na koji su se atomi formirali i kristalizirali prije pet miliona godina. Pod velikim pritiskom zemljine magme, atomi dijamanta kristalizirali su se u cvrstu kockastu strukturu koja tom materijalu daje njegovu najvazniju osobinu: neprevazidenu cvrstinu
Ovaj je plemeniti kamen stoljecima bio simbol moci. Ljepote i bogatstva. Od njega se pravio nakit za koji su vezane cesto tragicne i dramaticne storije i praznovjerja. Afganistanski princ Ša Šuda, predao je kolonijalnim vlastima cuveni dijamant Koh-i-nur koji je danas najdragocjeniji kamen britanske krune, tek pošto je bio podvrgnut mucenju i pošto je oslijepljen. Svoju skupo placenu neposlušnost princ je popratio pomalo nesuvislom izjavom da dijamant - “donosi srecu”!
Koh-i-nur nije donio srecu afganistanskom princu, a oko drugih su se poznatih dijamanata isplele mnoge price o nesrecama, ubistvima i zavjerama. Tako se pouzdano zna da Houp dijamant, vrijedan 42,52 karata, nije donio srecu nijednom od vlasnika, pocev od Luja XIV pa do americke nasljednice, Evelin Volš Mek Lin.
Kao i nekad, covjek je i danas fasciniran ovim scvjetucavim blagom i u tome ne zaostaje za vladarima Indije, kraljevima i kraljicama nekadašnje Rusije i drugim mocnicima koji su imali dovoljno novca da ga kupe ili dovoljno vlasti da ga prisvoje. Širom svijeta i danas je vazan ritual koji predhodi vjeridbi ili vjencanju a to je kupovina dijamanta, univerzalnog simbola i zaloge ljubavi i vjernosti. Za mnoge to ce biti i jedini dijamant koji ce ikada imati.
Drago i poludrago kamenje, medutim, još od pamtivijeka ima i svoja magicna, profilakticna i terapeutska svojstva. U tajnim ucenjima mnogih naroda i kultura nestalih u prohujalim vremenima, pridaju im se gotovo nevjerovatne moci. Toj su zanimljivoj temi posvecivane mnoge knjige, romani i filmovi, a najpoznatiji autori - Groth, Lorenz, Pachinger i Selingman - svojim su djelima ocarali svijet i nagnali znanstvenike da pod upitnik stave mnoge teorije koje pocivaju na materijalistickim osnovama.
U narodu je, dakle, ostalo vjerovanje da svaki dragi kamen ima nešto što ga cini magicnim i posebnim, a vecina dragog kamenja se dovodi u vezu sa njihovim magijskim i terapeutskim vrijednostima, sretnim i nesretnim satima u danu, mjesecima u godini i znacima zodijaka. Neka vjerovanja su bila poštovana i u krugovima tadašnjih mistika i ucenjaka, druga postoje i danas, a u narednim redovima su izlistana i opisana onako kako su zastupljena u razlicitim zemljama i kulturama.

AHAT: Bogastvo i sreća
U starom Sumeru bio je medu najcijenjenijim ornamentalnim mineralima. Ahat je posebna vrsta kvarca prošaran kalcedonom, opalom, ametistom, hematitom... Moze biti razlicitih boja i sve su korištene širom Istoka. “Crveni ahat”, koji je opisao Plinije i koji je poznat kao “krvavi ahat”, bio je zaštita od uboda velikih paukova i škorpija. Takozvani “zeleni ahat” djelotvoran je pri savladivanju svih vrsta bolesti ociju. Smedi ili “mrkozuti ahat” je najmocniji i najomiljeniji, jer cini ratnika pobjedonosnim, štiti covjeka od svih vrsta otrovnih gmazova, obezbjeduje ljubavniku naklonost u ocima njegove dragane, a bolestan covjek brzo se oporavlja. On ljudima donosi bogatstvo, srecu, zdravlje i dug zivot. Takoder, povecava inteligenciju, otklanja groznicu, epilepsiju, ludilo, smanjuje menstruaciju i izvlaci vodu kod vodene bolesti. U Italiji i Iranu on štiti od “urokljivih ociju”.
Hamajlije od ahata u obliku trokuta, koje se u Siriji nose oko vrata, otklanjaju crijevne tegobe. Crni ahat sa bijelim prugama visoko je cjenjen, ali je i zeleni ahat bio veoma dragocijen jer, ako zena prije vode u kojoj je bio opran prsten od zelenog ahata, ona nikad nece biti sterilna. U Egiptu su uobicajne hamajlije od sivog ahata. Nose se oko vrata i štite od grceva u stomaku i dijareje. Dakle, po svemu sudeci, ahat posjeduje sljedece cudotvorne moci:

- Štiti od urokljivih ociju, crnomagijskih cina i štetnog zracenja;
- štiti od oluje, gromova, glavobolje i groznice;
- uklanja dejstvo otrova insekata i ujeda otrovnih reptila;
- lijeci groznicu i ocne infekcije;
- poboljšava vid i cirkulaciju;
- olakšava zapaljenje i umor ociju;
- sprjecava izazivanje krvarenja;
- sprjecava iritacije koze;
- pomaze plodnost kod zena;
- povecava atletsku snagu i hrabrost;
- cini osobu koja ga posjeduje rjecitom, ljupkom i neupadljivom;
- stimulira zdravlje i dug zivot;
- hladi provrelu vodu;
- moze okrenuti neprijatelja samog protiv sebe;
- cini sretnim u ljubavi;
- pomaze da se otkrijete skriveno blago.

AKVAMARIN: Mudrost i lucidnost
Vrsta berila izvanredne tvrdoce i plavozelenkaste boje. Njegovo ime na latinskom znaci "morska voda", pa su ga najviše poštovali drevni trgovci i moreplovci, kojima je obezbjedivao mirnu plovidbu. Smatralo se da akvamarin donosi mudrost i lucidnost, uspjeh u svim poslovima, a drzavnicima omiljenost i popularnost. U narodnoj medicini koristio se kao preventivno sredstvo protiv zubobolje, te tegoba jetre i stomaka.
- Donosi mudrost, uspjeh i popularnost;
- preventira stomacne i tegobe jetre;
- lijeci zubobolju.

ALEM KAMEN: Štiti od zlih duhova
U prošlosti je alem kamen (mrkocrveni granat) bio medu najpopularnijim dragim i poludragim kamenovima, posebno medu carobnjacima. Koristio se u magiji i od njega su pravljeni blagotvorni amuleti i hamajlije. One koji su ga nosili, štitio je od zlih duhova, urokljivih pogleda, crnomagijskih cina i opcinjenosti.
- Nakit od alem kamena štitio je od svakog zla i crne magije;
- brojanice od ovog kamena doprinosile su da se usliši svaka molitva i ostvari svaka zelja.

AMBRA: Izaziva ljubavnu strast
U drevnoj farmakopeji i magijskim obredima ambra je zauzimala visoku poziciju. Buduci da je bila omiljena u vidarstvu i narodnoj medicini, vjerovalo se da donosi zdravlje, srecu i blagostanje; pomaze u stišavanju napada kašlja, astme i crvenog vjetra, te štiti od zlih duhova i crne magije. Od nje su se spravljale mocne hamajlije, posebno omiljene kod zena uz pomoc kojih su kod svojih partnera izazivale ljubavnu strast. Posebno je bila cijenjena što je preventivno djelovala u vrijeme epidemija i teških zaraza.
- Donosi srecu;
- kada se nosi na oko vrata sprjecava izazivanje nosnog katra, visoke groznice i astme;
- pomaze zenama da kod svojih partnera izazovu ljubavnu strast;
- lijeci napade kašlja, astmu i crveni vjetar;
- štiti od vraceva, nocnih mora, lošeg varenja, gubitka zuba i gluhoce, kuge, širenja infekcije (ako se drzi u ustima), oteklina koje se javljaju kod beba dok im rastu zubici;
- budi razumijevanje i sazaljevanje.

AMETIST: Štiti od noćnih mora
Ovaj ljubicasti, modroljubicasti i crvenoljubicasti kristal kvarca oduvijek je privlacio paznju ljudi. Za njega se vjerovalo da posjeduje mnoga svojstva koja su od koristi covjeku, a bio je i veoma cijenjen kao ukras i kao mocna hamajlija. U drevnim se vremenima mislilo da štiti ljude od pijanstva, jer mu je boja poput crnog vina. Plinije pominje da su carobnjaci govorili - ako se ametist nosi oko vrata, zajedno s paunovima i lastavicjim perjem, i ako su na njemu napisana imena Sunca i Mjeseca, covjek je zašticen od svih vradzbina. Ako se drzi pod jezikom, vino se moze piti u neogranicenim kolicinama, a da se ne opije. U staroj Grckoj zene su ga muzevima ušivale u odjecu kako bi ih on štitio od alkoholizma. Nošen kao hamajlija, lijeci od kostobolje, a stavljen pod jastuk, donosi lijepe snove, osvjezava sjecanja i cini covjeka neosjetljivim na otrov. Neki su vjerovali da bi nosilac kamena pod njegovim utjecajem postajao plemenit i dobrocudan i da bi bio pošteden od izliva gnjeva i srdzbe. Ukoliko se nalazio na prstenu biskupa, pomagao je i njemu i onom koji bi ga poljubio! Dakle, ametist...
- Štiti od nocnih mora, lopova, oluja, grada, skakavaca, kuge i nevjerstva;
- u našem umu budi oprez da smo u opasnosti, odnosno da je blizu otrovna hrana i da nam prijeti opasnost od nje;
- ulijeva mir u dušu osoba koje ga nose;
- lijeci anemiju, glavobolju, zubobolju, kostobolju, neuralgiju i nervne teškoce;
- donosi mir i zadovoljstvo;
- preventira alkoholizam i zaljubljivanje do ludila.

ASFALT: Štiti od crne magije
U najstarijim vremenim asfalt (bitumen, mumija) se koristio u medicini, a prema navodima E. A. Volis Badza, vjerovalo se da onaj koji je izvaden iz lobanja egipatskih mumija posjeduje posebne magijske moci. Štitio je od uganuca, loma kostiju, padova, glavobolja, epilepsije, vrtoglavice, lupanja srca i straha. Kriz napravljen od asfalta bio je odbra zaštita od crne magije i urokljivih ociju. Pripadnici kulture Asteka, u Srednjoj Americi, imali su obicaj svojoj djeci vezivati oko vrata male vrecice sa asfaltom, uvjereni da ce to otjerati svaku bolest od njih.
- Asfalt štiti od uganuca, loma kostiju, padova, glavobolja, epilepsije, vrtoglavice, lupanja srca i straha;
- kriz od asfalta štiti od zlih duhova, crne magije i urotljivih ociju;
- cuva djecu od teških bolesti.