Iridologija nije terapija, ali kao vrlo razrađeno dijagnosticko sredstvo koje pokazuje stanje zivcanih, kemijskih, organskih i strukturalnih kriterija, koristi se od pradavnih vremena. Proucavanjem sarenice oka moze se vidjeti cak 28000 zivcanih zavrsetaka od kojih su svi povezani s mozgom i otkriti stanje organizma.

Pomaže u izliječenju:
anemije, arterioskleroze, zadrzavanja tekucine, probavnih smetnji, preosjetljivih crijeva, fibroida, impotencije, neplodnosti, problema s menstrualnim ciklusom, trudnoce, nesvjestica, glavobolje, apscesa, celavosti. Gnojnih cireva, promrzina, herpesa, premasne koze i psorijaze.

Iako znanost nema pouzdanih dokaza, vjeruje se da su Sumerci, pripadnici najstarije kulture iz medurjecja Eufrata i Tigrisa, jos prije vise od 6000 godina imali prilicno razvijenu medicinsku znanost. To vrijedno naslijede preuzeli su Babilonci i Kaldejci, koji su najvrijednije recepture, dijagnostiku i terapije biljezili na glinenim plocicama, koje su cuvali u “kucama zdravlja”. Tako su iz tog vremena ostali detaljni opisi sarenica oka, zajedno s objasnjenjem o njihovom odnosu s ostalim organima i dijelovima tijela.

Nepogrešiva dijagnostika
Iridologija, dakle, ima duboke korijene i zasigurno je bila popularna i u Kini, Indiji, Egiptu.... Neki kasniji zapisi pokazuju da su se Hipokrat (460 – oko 377 pr.n.e.), Avicena (979-1037), Filostrat, te pojedini medicinski fakulteli, kao sto je onaj u Salernu, izmedu ostalih, bavili proucavanjem i ove terapije. Ipak, kao i mnoga znanja, i iridologija je s vremenom pala u zaborav, ali je u 17. stoljecu ponovo postala popularnom. To moze zahvaliti dvojici lijecnika – Philippusu Meyensu i Ignatziu von Peczelyju. Prvi je u Drezdenu 1670. godine objavio knjigu “Chiromatica Medica” u kojoj je detaljno opisao refleksne reakcije sarenice oka, a drugi je napravio jednu od najpouzdanijih europskih tabela za tumacenje izgleda sarenice oka.
Prica kaze da je Ignatz kao 11-godisnji djecak lovio sovu i slucajno joj polomio nogu. Potom joj je na sarenici primijetio crni oziljak. Sovu je njegovao do ozdravljenja, no ona je pripitomljena zauvijek ostala s njim. Tada je u njenom oku ugledao bijelu iskrivljenu crtu. Von Peczely je postao lijecnik, no nikad nije zaboravio dogadaj sa sovom i promjenu u njezinoj sarenici. Tijekom lijecnicke karijere napravio je jednu od najpouzdanijih europskih tablica za tumacenje sarenice, koja se i dan-danas ponegdje koristi prilikom dijagnosticiranja bolesti. Ipak, danas najprihvacenija karta je ona koju je nacinio americki iridolog dr. Jensenu.
Buduci da su oci ogledalo duse, iskusni iridolog u njima moze prepoznati
normalno i abnormalno stanje organizma. Unutar irisa nalazi se hiljade tananih vlakana koja primaju poruke od svakog nerva u ljudskom tijelu, putem veze s optickim zivcem, optickim halamusom i kicmenim stupom. Unutar oka takoder se nalaze mikroskopska vlak na i sicusne krvne zile. Svi oni simultano registriraju promjene tkiva s refleksno vezanim organima tijela. Ispitivanjima promjene boje, oznaka, tkanja i prema drugim manifestacijama mozemo ustanoviti zdravstveno stanje cjelokupnog organizma!

Kao otvorena knjiga
Iridologija ne vidi simptome, ona vidi stanje tkiva, cesto mnogo prije nego sto se simptomi i pojave. Iridologija ne vodi izravno brigu o bolesti, umjesto toga vodi racuna o ljudskom bicu "na drugom kraju bolesti", i bolest nestaje. Tijelo je sluga uma i nema urodenu inteligenciju. Hranimo li ga losom hranom, zagadenom vodom i tabletama, prilagodit ce se kako bude znalo. Budemo li mu davali cigarete i punili pluca zatrovanim zrakom, takoder ce se prilagoditi. Covjek ce se prilagoditi i velikom stresu, negativnom odnosu prema drugima...
No, ponekad taj proces prilagodavanja stvara karcinom, bolesti srca, hipoglikemiju ili neugodne cireve. Moramo znati da harmonija stvara, a haos razara. Tijelo treba voditi, a da bismo znali je li taj put ispravan, potrebna je analiza koja ce nam kazati unaprijed - prije simptoma - je li ili nije dobar odgovarajuci znanstveni program i rezim prehrane. Upravo takvu analizu pruza nam iridologija!
sarenica oka se dijeli na 12 sati i sedam krugova koji polaze iz sredista (zjenice) i idu do vanjskih rubova. Krugovi se sastoje od sedam koncentricnih krugova koji se pravilno sire od zjenice. sarenica desnoga oka signalizira o zdravstvenom stanju desne strane tijela, a sarenica lijevoga oka o lijevoj, dok se "parni" organi mogu naci u jednoj ili drugoj sarenici. Iznimka je srce koje se po pravilu pojavljuje u obje sarenice. Ti krugovi vidljivi su samo kad postoji neka anomalija u organima na koje se odnose, polazeci od broja jedan (krug najblizi zjenici) do broja sedam. Ti se krugovi odnose na srce, crijeva, bubrege, pluca, mozak i kozu.

Poziv za uzbunu
Anomalije u nekim slucajevima izgledaju kao mrlje, a ponekad kao kratki “stapici" ili razni nepravilni oblici. Kao znak bolesti moze posluziti i promjena boje sarenice na odredenome mjestu. Drugi znaci, koje ne treba usporedivati s krugovima, su tzv. srcani prstenovi koji ukazuju na neku srcanu bolest samu ili udruzenu s drugim poremecajima.
Znak koji predstavlja prvi poziv na uzbunu jest jedna ili vise crvenih tocaka na svijetloj podlozi, koja ima neki geometrijski oblik (trokut, kvadrat, romb, itd.) - to je znak tumora. Znak se obicno pojavljuje nekoliko mjeseci prije bolesti. Zjenica moze biti prosirena (psihicki poremecaji) ili pak suzena (problemi kicme, meningitis) ili nejednaka (neurastenija, paraliza). Zjenica koja je okomita - ovalna, upozorava na sklonost apopleksiji (nagli prestanak rada nekog vitalnog organa), a ako je vodoravna - ovalna, rijec je o bolestima ocne jabucice, hipofize, stitne zlijezde. Ako je izvan centra, upozorava nas o plucnim ili zelucanim bolestima.
Za potpunu analizu sarenice, iridologu ne treba mnogo, najvise sat vremena. Pregledajuci je pod svjetlom, povecalom ili aparatom za pregled oka, najprije ce zabiljeziti pojedinosti koje se vide u sarenici. Na taj nacin ce otkrit genetske slabosti i genetsku snagu, iritirane zone, kao i odnose izmedu razlicitih tjelesnih sistema - od probavnog i hormonalnog do zivcanog. Dakako, temeljita analiza je veoma vazna, jer sarenica pokazuje i prosle ozljede i bolesti, uz one koje ce se tek manifestirati. Vrlo je vazno znati da sarenica nikad ne laze. U njoj, uistinu, zapisano sve o zdravstvenom stanju naseg organizma!Haris