Pomaže u izliječenju:
astme, povisenog krvnog pritiska, bronhitisa, lose cirkulacije, prehlade, kasalj, upale sinusa, glavobolje, prosirenih vena, upale debelog crijeva, zatvora, cistitisa, zadrzavanja tekucine, gastritisa, hemeorida, probavnih smetnji, osjetljivih crijeva, mucnina, cira, bijelog pranja, endometrioze, genitalnog herpesa, impotencije, neplodnosti, upale dojke, menopauze, problema sa menstrualnim ciklusom, trudnoce, prostate, vaginitisa, artritisa, problema sa kicmom,grceva, fibrositisa, lumbaga, reume, sijatikusa, tjeskobe, depresije, tuge, glavobolje, nesanice, neuralgije, fobije, stresa, traume, apscesa, akni, celavosti, gljivica, gnojnih cireva. Promrzlina, herpesa. Ekcema, masne koze, psorijaze, zelucanih cireva i bradavica.

U njoj su sadrzana iskustva brojnih generacija sto su nosili baklju medicinskih znanosti kroz prohujale milenije. “Mirisi zdravlja”, “ulje zivota”, “mirisi bogova”..., kako su u najstarijim vremenima nazivali ono sto mi danas nazivamo aromoterapijom, bili su poznati gotovo svim civilizacijama svijeta. O njima se govori u “Samhiti”, jednom od svezaka staroindijskih “Rig Veda”, gdje se tvrdi da su vedski iscjeljitelji poznavali dijagnoze za cak 1120 bolesti! Lijecenje mirisima pominje se i u “Nei Chingu”, jednoj od najstarijih kineskih knjiga iz oblasti medicinskih znanosti, koja je napisana prije vise od 5000 godina. Poznato je da su i u postojbini kozmetickih preparata, u faraonskom Egiptu, od najstarijih vremena bile poznati biljni ekstrakti za kupke i masaze, a staroegipatski balzameri koristili su biljne smole, drvece i korijenje pri postupku mumifikacije, zaustavljajuci proces raspadanja i truljenja mocima esencija aromaticnih ulja.

Iscjeljujući ekstrakti
Lijecnici Krete i stare Grcke o etericnim su uljima saznavali u egipatskim skolama, a njihova blagotvornost kasnije se prosirila sirom svijeta. Oko osmog stoljeca, Arapi su prenijeli ljekovita sredstva iz Male Azije i Srednjeg Istoka, poboljsavajuci metode ekstrakcije etericnih ulja i usavrsavajuci destilaciju te pronalazeci potpuno nove eliksire i aromaticne masti. Oni su znali da je aromoterapija najblagotvornija veza izmedu uma i tijela i da se uz pomoc nje budi i harmonizira vitalna energija. Prvi su u svijetu etericna ulja poceli da oplemenjuju svetim ritualima i molitvama, koristeci se najmocnijim tajnim magijskim znanjima.
Etericna ulja i mirisne preparate koristili su najveci carobnjaci Orijenta prilikom kontaktiranja sa bicima iz duhovnog svijeta (dzinni, meleki, duhovi...), u egzorcistickim seansama, spravljanju zapisa i hamajlija i uopste u obredima takozvane “bijele magije”.
Upravo iz tih njihovih inovacija europska alkemija i srednjovjekovna medicina crpila je inspiracije i sticala dragocijena znanja. Jos je u 16. stoljecu, tacnije 1567. godine, svicarski alkemicar Paracelzus napisao "Veliku knjigu medicine", u kojoj tvrdi kako je glavna uloga alkemije usavrsavanje medicine, osobito “quinta essenta” - iscjeljujuci ekstrakti biljaka. S pravom je tvrdio da su etericna ulja najsavrseniji dio biljke.

Blagotvorni utjecaji
Tokom nekoliko sljedecih stoljeca, aromoterapiju su nepravedno potisnule neke nove modernije (ali nikako efikasnije) terapije, a za njen povratak na veklika vrata treba da zahvalimo Reneu Mauriceu Gattefosseu i Margueriti Maury, koji su etericna ulja rabili u medicini i kozmetici. Kako prave vrijednosti uvijek pronadu put, tako su se i etericna ulja, sa svojom carolijom mirisa, posljednjih decenija vratili u nas zivot.
U bocicama, koje danas mozemo kupiti u vecini biljnih apoteka, pa cak i u parfimerijama, skriva se dusa opojnog cvijeta ili ljekovite biljke. Ta dusa materijalizirana u opojnu tekucinu ima moc zgusnutu u kapljice etericnog ulja. Svako ulje s posebnom je paznjom balansirano od vise sastojaka, a njihova aromatska blagotvornost ovisi o tome kako ti sastojci medusobno reagiraju jedan na drugoga.
Nije vise tajna da primjena etericnih ulja dobivenih iz uzgojenih ili divljih biljaka djeluje blagotvorno na dusevno i emotivno stanje, a rjesava i mnoge tjelesne probleme. Cudesno i suptilno, upravo tako bismo nazvali djelovanje etericnih ulja na emocije, sto je potvrdeno brojnim znanstvenim istrazivanjima. Neka od etericnih ulja vec su tradicionalno u upotrebi za razlicite vrste psihofizickih tegoba.
Obicno se koristi 40-ak vrsta etericnih ulja, a neke su vec pceprihvacene u narodu - lavanda, primjerice, koristi u borbi s moljcima, no malo tko zna da jedna lavandina kapljica izvrsno djeluje na ozljede koljena, akne, opekline... Lavanda je ujedno i jedino etericno ulje koje se smije kapati izravno na kozu. Menta, eukaliptus, kadulja i mirta - kvartet je etericnih ulja koji ce blagotvorno djelovati na kihanje, prehlade, gripe, smrcanja... Veca koncentracija i bolje raspolozenje na poslu ili putovanju pripisuju se etericnom ulju limuna, mandarine i geranija.

Brojne recepture
Danas je jednostavno provoditi arornaterapiju i u vlastitom domu. Kupnjom mirisne svjetiljke, keramicke posude u cije se dno stavlja svjecica a u vrh se, uz dodatak vode, ukapaju ulja, vas se zivotni prostor moze zamirisati onako kako odgovara vasoj licnosti. Zamirise li onako kako se to vama svida, osjetit cete se mnogo ljepse, poletnije, problemi ce vam se ciniti laksim, a zivotne nedace premostivije. Osim na emotivnom planu, etericna ulja mozemo koristiti za ublazavanje bolova, primjerice, koktel bergamota, lavande, melise i ruzmarina. Nista jednostavnije - u malo tople ili mlake vode ukapa se desetak kapi, umoci se oblog ili kompresa i polozi se na bolno mjesto. I rezultat ce biti cudesan. Etericna ulja limuna, cajevca, geranija, papra i eukaliptusa izvrsna su za zaustavljanje aktivnosti virusa, dok se za umirenje i opustanje koriste tamjan, bergamot, borovnica, ruza, jasmin, naranca, minerali i cedar.
U slucaju upala, upotrijebite kombinaciju bergamota, mente, kamilice, ruze i sandala. Imate li visoku temperaturu, najbolje ce vam pomoci menta, eukaliptus, cajevac, kamilica i melisa. Bolova u ledima oslobodit cete se ako u aromoterapijskoj masazi budete koristili etericna ulja od kamilice, eukaliptusa, levande, mazicnjaka i ruzmarina, a ako osjecate mucninu udisite miris levande, narance ili ljute metvice.
Gotovo sva etericna ulja djeluju antisepticno i regenerirajuce, a na prvom su mjestu tamjan, mirta i lavanda, koji su ujedno i odlicni sastojci kozmetickih preparata.
Aromaterapeuti ce uvijek reci: "Ako nemate vremena prosetati prirodom, pomirisati travu i cvijece, dozivjeti miris kore drveta, najbolje je da sumu i livadu dovedete u svoj dom". Stoga Vam savjetujemo da kupite bocice u kojima je "dusa prirode" pretocena u mirisne kapljice.

Šta su...