Iscjeljivanje uz pomoc kristala staro je koliko i sam covjek. Sve kulture svijeta, ukljucujuci i našu, savremenu, na razne nacine koristile su profilakticna, iscjeliteljska i magijska svojstva kristala, a kristaloterapeuti su oduvijek znali kako i na koji nacin iz njih izvuci najdjelotvornije efekte.

Pomaže u izliječenju:
Za sve vrste ovisnosti, nocne more, strahovi, kožne bolesti, za nizak i visok krvni pritsak, poboljšanje cirkulacije, probavne smetnje, pluca i tegobe s plucima, menstrualne tegobe, problema s prostatom, za povecavanje seksualne energije...

U iscjeljivanju razlicitih bolesti, kaze Kresimir Gojanovic - Stardragon u tekstu koji prenosimo, kristali se koriste tako da se stave na oboljelo mjesto i drze neko vrijeme, dok ne upiju i prociste energije iz oboljelog organa a tada se trebaju ocistiti sa solju i isprati sa cistom vodom, cime metaforicki cistimo energiju bolesti, koju je kristal upio iz naseg tijela.

ŽUTI KRISTALI
Planet, koji vlada ovim kristalima je Merkur, pa se koriste u svim ritualima i zivotnim situacijama, gdje je potrebno povecati i usavrsiti nase komunikacijske sposobnosti. Takoder, ove kristale nosimo uz sebe onda kada zelimo poboljsati svoje pamcenje, sposobnosti ucenja, pisanja, jasnog saopcavanja svojih ideja, govorenja u javnosti, za uklanjanje treme itd. zuta boja povezuje se i sa Suncem pa ove kristale upotrebljavamo i za osnazivanje svoje samosvijesti, ali ih koristimo i za razvijanje svojih vizualizacijskih i kreativnih sposobnosti.

NARANČASTI KRISTALI
Povezuju se s individualnom snagom i njima takoder vlada Sunce. Veoma su dobri u svim vrstama zastitnickih rituala, te povecavaju nase samopostovanje i privlace pozitivnu energiju.

CRVENI KRISTALI
Njihov je elemenat vatra i nalaze se pod vladavinom Marsa. Osnažuju duh i tijelo, uzemljuju energiju, povečavaju osobnu moć i štite od agresivnih uticaja iz okoline. Preporučuju se za nošenje osobama, koje su često izložene različitim stresovima na poslu i u svakodnevnom životu. Dobri su i korisni kod svih stanja anemije i pomanjkanja željeza u krvi, srčane bolesti, probleme sa cirkulacijom, očnih bolesti, artritisa, reumatizma, multiple skleroze, kod raka i kod različitih mentalnih smetnji, a deblokiraju i seksualnu energiju, te ublažavaju različite tegobe na reproduktivnim organima.
Pravi izbor:  rubin, koralj, ahat, jantar...

RUŽIČASTI KRISTALI
Njima vlada planet Venera. Povecavaju princip unutrasnje ljubavi, pomazu nam da zivimo u harmoniji sami sa sobom i svojom okolinom. Takoder se koriste u svim ritualima ljubavne i seksualne magije, te pomazu u iscjeljivanju emotivnih trauma,a koje su nastale zbog gubitka ljubavi.

ZELENI I PLAVI KRISTALI
Upotrebljavaju se za iscjeljivanje, povecavaju nase samoiscjeliteljske sposobnosti,ali i moc intuicije, koja bi nam trebala otkriti pravi lijek i nacin lijecenja koji je najkorisniji za nas i nase stanje.

LJUBIČASTI I INDIGO KRISTALI
To su tzv. duhovni kristali, te su povezani sa planetima Jupiterom i Neptunom. Koriste se u meditaciji, povecavaju nase sposobnosti unutrasnjeg videnja i svjesnog sanjanja, te nam pomazu da se povezemo sa svojim osobnim simbolima i energijama iz podsvijesti. Koriste se i protiv svih vrsta ovisnosti te smanjuju depresiju i poboljsavaju san.

BIJELI KRISTALI
Njima vlada Mjesec. Imaju veliku zastitnicku moc, djeluju na intuiciju, te se koriste u svim vrstama lunarne,samanisticke magije - jer njezno iscjeljuju podsvjesne traume i pomazu u transformaciji bolnih emocija.

CRNI KRISTALI
Simboliziraju energije zemlje i stabilnost. Njihov vladajuci planet je Saturn, pa ovi kristali povecavaju moc samokontrole i sposobnost da se prihvate vlastita ogranicenja.

Iscjeljivanje
U iscjeljivanju razlicitih bolesti, kristali se obicno koriste tako da se stave na oboljelo mjesto i drze neko vrijeme, dok ne upiju i prociste energije iz oboljelog organa, a tada se trebaju ocistiti sa solju i isprati sa cistom vodom, cime metaforicki cistimo energiju bolesti, koju je kristal upio iz naseg tijela. Opcenito kristale cistimo s vodom i solju, a punimo ih tako sto cemo ih preko noci ostaviti na mjesecevom svijetlu, a mozemo ih zakopati i u zemlju, da se napune s energijama zemlje. Pravilo je da plave, zelene i ljubicaste kristale punimo mjesecinom, dok crvene i zute punimo suncevim svijetlom. Za iscjeljivanje razlicitih bolesti i harmoniziranje nasih energija, najblagotvorniji su slijedeci kristali:

Za sve vrste ovisnosti o cigaretama, alkoholu, hrani, itd. preporucuje se ametist, koji je isto tako dobro zastitno sredstvo protiv nocnih mora i razlicitih strahova;
· Za kozne bolesti korisni su koral, aventurin i topaz;
· Za zdravu krv preporucuje se nosenje hematita, karneola, ruzicastog kvarca i ametista;
· Za nizak krvni tlak koristi se magnetit, a za visok tlak preporucuje se zad;
· Cirkulaciju poboljsavaju magnezit i hematit;
· Za razlicite probavne smetnje koriste se koral, oniks i topaz;
· Za pluca i tegobe s plucima koristan je mjesecev kamen i opsidian;
· Menstrualne tegobe ublazavaju se s lapis lazulijem, opalom, rubinom i topazom;
· Kod problema s prostatom preporucuju se opsidian i ametist;
· Za povecavanje i balansiranje seksualne energije koriste se lapis lazuli, rubin i ruzicasti kvarc;

· Za harmoniziranje emocija preporucuju se opal, tigrovo oko, turmalin, ametist i lapis lazuli;
· Kreativnost povecavaju koral, tirkiz, aventurin, mjesecev kamen i granat;
· Protiv svih vrsta razocarenja i laksih depresija koriste se ametist, rubin, lapis lazuli, mjesecev kamen i ruzicasti kvarc;
· Raspolozenje poboljsavaju ahat, aventurin, rubin, turmalin, zad i ametist;

· Za zastitu aure koriste se crni oniks, opal, tirkiz i tigrovo oko.