Iscjeljivanje uz pomoc kristala staro je koliko i sam covjek. Sve kulture svijeta, ukljucujuci i našu, savremenu, na razne nacine koristile su profilakticna, iscjeliteljska i magijska svojstva kristala, a kristaloterapeuti su oduvijek znali kako i na koji nacin iz njih izvuci najdjelotvornije efekte.

Pomaže u izliječenju:
Za sve vrste ovisnosti, nocne more, strahovi, kozne bolesti, za nizak i visok krvni pritsak, poboljšanje cirkulacije, probavne smetnje, pluca i tegobe s plucima, menstrualne tegobe, problema s prostatom, za povecavanje seksualne energije...

Granat se koristi u magiji još od najstarijih vremena, a smatran je efikasnim sredstvom protiv najezda insekata, zaraznih bolesti, grmljavine, oluja i gromova. Hamajlije od granata štite od zlih i strašnih snova, a kada se nosi na tijelu, sprjecavaju bolesti koze. U Italiji ga nazivaju “udovicki kamen”, jer su ogrlice i ukosnice od granata nosile udovice. Onoga ko ga nosi, granat ispunjava ljubavlju, neranjivošcu i vjernošcu.
- Od njega bjeze leteci insekti;
- štiti od udara groma;
- pomaze u lijecenju kuge i groznice;
- onome ko ga nosi pomaze da bude hrabar, cvrst i dosljedan;
- donosi srecu i ucvršcuje prijateljstva;
- mijenja boju kada je blizu opasnost.

HEMATIT: Štiti od urokljivih očiju
O hematit (krvavik) njegovim cudesnim osobinama pišu i najglasovitiji pisci starog svijeta. Krvavocrveni prah ovog kamena stari su narodi koristili kao lijek. Vjeruje se da zaustavlja sve vrste krvavljenja, bistri zakrvavljene oci, lijeci od ujeda otrovnih zmija, zaustavlja krvarenje iz pluca i maternice i ublazava mokracne tegobe. Grci su vjerovali da je hematit poslan sa neba. U nekim dijelovima Sudana hamajlije od hematita štite od glavobolje i suncanice. U zemljama Mediterana koristi se protiv urokljivih ociju.
- Zaustavlja sve vrste krvavljenja;
- lijeci od ujeda otrovnih zmija;
- ublazava mokracne tegobe;
- hamajlije od hematita štite od crne magije, glavobolje i suncanice.

HIJACINT: Jača srce
Njegova magicna vrijednost stoljecima je hiperbolisana. No, pouzdano se zna da su u starim vremenima bile veoma popularne hamajlije napravljene od ovog dragocijenog kamena. Nosile su se oko vrata ili u prstenju. Vjerovalo se da rastjeruju zle duhove i demone, odagnavaju košmarne snove, pomazu porodiljama prilikom poroda, štite od crne magije i opcinjenosti; jacaju organizam i atletama daju snagu; jacaju srce, vracaju apetit, stimuliraju probavu i otklanjaju tugu i melankoliju.
- Hamajlije od hijacinta cuvaju od uroka, crne magije i opcinjenosti;
- doprinose lakšem porodaju;
- stimuliraju hrabrost i sportistima daju snagu;
- štite od bolesti, jacaju srce i stimuliraju probavu;
- rastjeruju tugu i melankoliju.

JASPIS: Liječi epilepsiju
Moze biti u razlicitim bojama. Sluzi za izradu nakita i skupocijenih ukrasnih predmeta. Najveci primjerak velikog zelenog jaspisa pronaden je u Sibiru i tezio je 20 tona. Za jaspis se smatra da posjeduje mnoga magijska svojstva, pa se s toga od njega prave djelotvorne hamajlije. U prahu se koristi kao lijek protiv epilepsije, a nalazimo ga i kao sastojak u preparatima namijenjenim zenama. Kao i nefrit, crveni i zeleni jaspis su u prošlosti korišceni protiv opcinjavanja i urokljivih ociju, a smatralo se da povecava kolicinu mlijeka kod dojilja. Uz pomoc jaspisa stari su narodi prizivali kišu Rastjerivali su zle duhove i davole, te pomagali trudnim zenama da iznesu plod. Egipcani su crveni jaspis smatrali Izidinom krvlju, te je korišten za zaustavljanje krvarenja iz nosa, kao i za zacjeljivanje rana.
- Štiti od crne magije i urokljivih ociju;
- ublazava bolove;
- pomaze doiljama da uvijek imaju mlijeka;
- sprjecava izazivanje krvarenja;
- preventira digestivne bolove;
- lijeci epilepsiju;
- koristi se za dozivanje kiše.

KALCEDON: Štiti od opčinjenosti
Oni koji su ga u antickim vremenima koristili, ostavili su zabilješke da je izdašno upotrebljavan u narodnoj medicini u slucajevima groznice. Takode je olakšavao prolaz zucnom kamencu. Kao hamajlija štitio je od opcinjenosti i urokljivih ociju, a onima koji su u njega vjerovali darivao je miroljubivu narav.
- Koristi se za izradu hamajlija i amuleta;
- pomaze u slucajevima groznice;
- štiti od opcinjenosti i urokljivih ociju;
- oslobada prolaz zucnom kamencu.

KATEROVO OKO: Izaziva svađe
Nazivali su ga svadalacki kamenom. Ima mutnocrvenu boju sa bijelom mrljom na sebi za koju se vjerovalo da predstavlja zjenicu macijeg oka. Na zlom je glasu i u zapadnoj Aziji se smatra izazivacem neprtijateljstava i sukoba.
- Koristi se u crnoj magiji;
- izaziva svade;
- onoga ko nosi ovaj kamen, kod kuce cekaju teške nevolje.

KORALJ: Bračna harmonija
Prema drevnim tradicijama, blagotvorna hamajlija od koralja pomaze kod neplodnosti i štiti od crnomagijskih cina i urokljivih ociju, a prah od koralja koristi se za svakovrsno lijecenje.
- Štiti od davola i zlih duhova;
- povecava razboritost;
- preventira nocne more, epilepsiju i svade u braku;
- preventira sterilitet kod zene;
- lijeci otekline i napade kašlja kod beba;
- lijeci cireve i rane;
- kada se protrlja o gumu koju djeca zvacu dok im rastu zubici utice na ojacavanje zubica;
- kada se izmrvljen prospe po polju, štiti plodove od oluja, skakavaca i propasti;
- ublazava unutrašnje bolove;
- crveni koral – štiti brodove i kuce od oluja i pomaze izljecenju bolesnika;
- bijeli koral stimulira dobrohotnost i skromnost;
- crni koral pojacava duhovnu moc i istrajnost.

KORNALIN: Zaustavlja krvarenje
Sprecava izliv krvi u mozak, regulira menstruaciju i zaustavlja krvarenje iz nosa. Prsten od kornalina cini covjeka smirenim i miroljubivim. Kornalin kozu cuva zdravlje, otklanja bubuljice, osipe i ozljede. U Srednjem vijeku smatralo se da štiti od omadijanosti, a hamajlije od kornalina izvanredne su za zaštitu od urokljivih ociju.
- Sprijecava izliv krvi u mozak;
- sprijecava obilne menstruacije;
- zaustavlja krvarenje iz nosa i iz rana;
- otklanja bubuljice i osipe;
- cuva od ozlijeda,
- štiti od omadijanosti i urokljivih ociju.

KREDA: Harmonija i blagostanje
U svojoj knjizi "Hamajlije i talismani" A. E.Volis Badz navodi da su kreda, peceni gips i drugo bijelo kamenje u nekim zemljama srednje Europe smatrani izvanrednom zaštitom od zla. Krizevi nacrtani na predmetima, kao i pocetna slova tri kralja - C (Caspar), M (Melchior) i B (Baltazar) - napisana na dan Bogojavljenja na ulaznim vratima kuca, štitili su od crne magije i zlih duhova, a domovima su donosili harmoniju i blagostanje.
- Zaštitnik od zla, crne magije i zlih duhova;
- donosi blagostanje i harmoniju.

KRISTAL: Otklanja zubobolju
Narodi starog vijeka vjerovali su da je kristal okamenjeni led. Koristio se kao uvecalo kod medicinskih operacija, a u prahu je davan kao lijek protiv tuberkoloze, oticanje zlijezda, bolesti ociju, srcane bolesti i crijevnih tegoba. Pomiješan sa medom, povecavao dotok mlijeka kod dojilja. Male kristalne kugle u Engleskoj i Irskoj korištene su kao hamajlije, a smatrane su simbolom cistog zaceca. Neki stari narodi od kristala su pravili lopte, koje su smatrane "kamenjem pobjede", a voda u kojoj su one prane koristila se kao lijek. Hamajlije od kristala štite od urokljivih ociju i stimuliraju miran san. Onaj ko pije iz kristalnih posuda nikada nece oboljeti od vodene bolesti, a kristala polozeno na obraz otklanja zubobolju. Meksicka plemena vjeruju da duše umrlih borave u kristalu, a vracevi divljih plemena u Papui Novoj Gvineji pomocu kristala prizivaju kišu.
- Lijeci od tuberkoloze, oticanja zlijezda, bolesti srca i ociju, te pomaze kod crijevnih tegoba;
- donosi ravnotezu, vedrinu i miran san;
- štiti od crnomagijskih cini i davoljih misli;
- koristi se za prizivanje kiše.