Uveče imamo crveni zrak. Ponekad, dok gledamo predivni zalazak sunca na zapadu, to nas, osjećamo, grije iznutra - crveni zrak obnavlja energiju zemlje za sljedeći dan. Ako pogledate kroz prizmu, vidjet ćete da je crveni zrak izrazito naglašen - crvena traka kao da je dublja nego ostale boje. Sa crvenim zrakom, čovjek osjeća potrebu da se prizemlji i postane objektivan. Da nije njega glava bi nam ostala u oblacima, što bi nam dakako otežalo život na ovoj planeti. Crveni zrak nas bodri i daje nam hrabrost kada osjećamo slabost. U stvari, crveno nam daje snagu u svim svojim mnogostrukim oblicima.

Boja života
Kada ste ojađeni ili zabrinuti, mislite na crveno i to će vam pomoći da prevaziđete negativne misli. Crveno nas asocira na toplinu i strast, aktivira naše emocije i seksualne želje stavlja u prvi plan. Nije nikakvo čudo da kada se razljutimo, sasvim spontano kažemo: "Slanjaj mi se sputa, crveno mi je pred očima!"
Crveno je boja života: naša krv je crvena, srčane tegobe nastaju usljed blokiranja emocija i potrebno je zato da se slobodno očitujemo i izrazimo ono što osjećamo. Jer, prigušene emocije mučiće nam srce cijelog života. Onima koji žive sami potreban je ružičasti zrak ljubavi koji se nalazi unutar crvenog zraka. Ljudi sa srčanim tegobama ne bi smjeli da se vezuju uz crveni zrak jer je suviše snažan i moćan i mogao bi suviše aktivirati srce i ugroziti ga. Zbog toga bi oni treba da koriste ružičasti zrak, jer je to - zrak ljubavi.
Crveno je najveći davalac energije, to je zrak naše volje, odlučnosti da istrajemo, uspijemo i napredujemo. Kada se osjećamo krivim, treba da oprostimo sebi, da volimo sebe ali i druge i to će nas relativno brzo osloboditi osjećanja krivice. To nije lako, ali će nam u tome pomoći ružičasti zrak ljubavi. Tamnije nijanse crvene boje ukazuju na samosažaljenje, ali i na nemilosrdnu osobu koja je spremna da gazi sve pred sobom. Oni koji lako planu trebalo bi da misle na ružičasto i njihov bijes će se uskoro rasplinuti.

Boja ljubavi
Još od najstarijih vremena poznato je da je ljubav najveći iscjeljitelj. Ljubav spaja i donosi harmoniju: u ružičastom zraku bezuslovne ljubavi, voleći druge, a ne misleći na sebe, u majčinoj ljubavi prema dijetetu, izražava se ružičasti zrak. Nerjetko, trudne žene kao da isijavaju neki božanski sjaj oko sebe. Oni koji to mogu da vide golim okom tvrde da trudnice isijavaju auru u kojoj je dominantan ružičasti zrak. To je fantastično!
Zbog toga se s razlogom smatra da su ružičasti tonovi - boje ljudske ljubavi. Kada privučemo ružičasti zrak, on istog časa počinje da utiče na sve druge boje u našoj auri. Ružičasta boja je boja koja mijenja ljudsku ljubav u čistu spiritualnu snagu i misleći "ružičasto" o nekoj bolesnoj osobi ili životinji - uslovi oko njih će se promijeniti. Kada se svađate, zamislite osobu koja vam se suprotstavlja u ružičastom i energija će se ublažili, a žar svađe ili diskusija splasnuti.
Kada dodamo crveno ružičastom, onda dobijemo ružičasto-crveno. Ovdje je crveno bilo pročišćeno i vi ste postali gospodar nad sobom. Ako dodate zeleno ružičastoj boji, onda ćete ljubav izraziti kroz mir i harmoniju. Ružičasto-zlatno boja ima visoku vibraciju. Kad se ova boja obilato koristi, ona će djelovati iscijeljujuće i uskladiti sve vrste uslova i izliti se na vas kao sveta kiša. Ružičasto daje toplinu, ublažava i smiruje, ali iznad svega podiže naše životne vibracije.

Ljubičasti mirovnjaci
Od crvenog zraka večeri prelazimo u ljubičasti zrak. U ovom zraku imamo mnogo tonova - lavandu, purpur, ametist... - koji predstavljaju različite frekvencije i različite kvalitete. Samo ljubičasto je kombinacija crvenog i plavog - to je boja u kojoj se niske strasti čudesnim procesom pretvaraju u visoke ideale. Ova boja uzdiže čovjeka svemu što je duhovno i lijepo - ona čisti svaku poru našeg bića. Ovaj zrak je veoma moćan i oni koji u svojoj auri imaju dosta ljubičaste boje posjeduju velike mentalne sposobnosti i ističu se u svemu što preduzmu. To su najčešće mirovnjaci i istinski humanitarci, spremni zrtvovati svoj život za druge.
Smatra se da je večina velikih umjetnika prošlosti bila svjesni snage ovog obojenog zraka. Znameniti uzičar Wilhelm Richard Wagner (1813 – 1883) ga je koristio u opremanju svog doma, posebno prostoriji u kojoj je komponovao. Leonardo da Vinci (1452 – 1519) je zagovarao korištenje ove boje za meditiranje, jer je smatrao da ona povećava snagu koja nas povezuje sa višim svjetovima. U stvari, svakog velikog umjetnika neodoljivo privlači ova boja. Ovaj zrak poznat je i kao 'zrak kraljeva', i on unosi moć u sve sfere života.
Ali, budući da daje moć, ljubičasti zrak se može i zloupotrijebili. To se događa u slučajevima kada neke osobe žele da koriste tamniju stranu zraka. Zrak u sebi sadrži plavu boju koja označava moć duše i crvenu boju koja ukazuje na istrajnost. Istovremeno, zlatnožuta je komplementarna boja s ljubičastom i one bi trebalo da idu jedna uz drugu. Drugim riječima, moć bi uvijek trebalo da prati mudrost. Ako nisu zajedno, onda nastaju problemi.
Purpur je boja velikih oratora. Lavanda je boja iscjeljenja, a kao cvijet, ulje ili začin pročišćava atmosferu. Ametist je boja koja ima dubinu i lako je vidjeti kako je povezana sa visokim idealima, odanošću, iskrenošću i lojalnošću. Stari Egipćani nosili su nakit sa ametistom kako bi naglasili i pojačali svoju energiju, ne zbog njegove materijalne vrijednosti nego zato što su znali da će im promijeniti energiju i uzdići ih do plemenitih životnih sfera.