Hebrejski su čarobnjaci magičnu formulu Abrakadabra koristili u liječenju groznice, izgovarjući je na dva način:
1. Abrakadabra, Abrakadabr, Abrakadab, Abrakada, Abrakad, Abraka, Abrak, Abra, Abr, Ab, Ab, A;
2. Ab Abr Abra Abrak Abraka
    Abrakal Abrakala Abrakal
    Abraka Abrak Abra Abr Ab

Tijekom cijelog srednjeg vijeka smatralo se da je magična formulu Abrakadabra dovoljno pravilno izgovarati ili na privjesku nositi oko vrata da bi se čovjek zaštitio od bilo koje bolesti. Posebno je, navodno, bila djelotvorna u liječenju groznice a onaj tko bi je nosio kao amajliju bio je zaštićen od zlih sila koje su mu, prema vjerovanjima, mogle nauditi. Neki autori ističu da se formula Abrakadabra oslanja na prastari simbolizam, koji se povezuje s jednim od imena Mitre, boga sunca i prinositelja žrtve i spasitelja.

ABRAKADABRA
ABRAKADABR
ABRAKADAB
ABRAKADA
ABRAKAD
ABRAKA
ABRAK
ABRA
ABR
AB
A

ABAKOMANTIJA
Jedan od brojnih metoda proricanja koje vode podrijetlo iz najstarijih vremena. Na papir se ispišu mogući odgovori na pitanja od interesa onih koji žele da doznaju konkretne odgovore, potom se papiri promiješaju i nasumice izvlače. 

ABDOVINA (apta, burjan)
Abdovina (Sambucus ebulus L.) je biljka srodna crnoj bazgi, raste na vlažnim mjestima, uz ceste, kraj živica i po šumskim proplancima. Koristi se u pučkoj medicini, kao čaj za stimuliranje mokrenja, smirivanje živaca, protiv kašlja i promuklosti. Naraste do dva metra visine a njen bijeli ili ružičasti cvjetovi krajem ljeta se pretvaraju u crne otrovne bobe neugodnog mirisa. Od abdovine se u nekim krajevima pravi i lijek protiv dizenterije.

ABRA MELIN
Smatra se da do sada nitko nije otkrio identitet autora kultnog djela “Knjige svete magije”, koju potpisuje tajnoviti Abra Melin. Tko se zapravo krije iza ovog imena? Jedni misle da je riječ jevrejinu Abrahamu, a drugi o kršćaninu Avramu. Svejedno, “Knjige svete magije” se u Europi pojavila 1458. godine i decenijama je smatrana kultnim djelom hebrejske opsjenarske tradicije. U njoj su dati detaljni opisi zapisi o čudima koje je autor navodno izvodio, prizivanja duhova, bacanja čini, proricanja, otkrivanja izgubljenih predmeta, navođenja na ljubav ili mržnju, oslobađanja od bolesti i duhovnih zala, a ono što je možda najvrednije, Abra Melin u “Knjizi svete magije” otvoreno govori o saznanjima o kojima su u prošlosti šutjeli najveći čarobnjaci. On zaključuje da su “božanski duh i anđeoske sile superiornije od demonskih”, te da su “demoni kažnjeni da služe u inicijacijama” bijele magije. “Čovjeku je”, kaže Abra Melin, “dodijeljena uloga posrednika između anđela i demona, uvijek okruženog svojim anđelom čuvarom i silom zla, ali i jednom posebnom vrstom duhova, koji se određenom vještinom i znanjem pretvaraju u saradnike”.

ABRAXAS
Abraxas, Svemogući, Pobjednik vremena… se smatrala magičnom riječju koja je povezana sa početnim slovom hebrejskog imena Božjeg. U helenističkim magijskim tekstovima upotrebljavana je kao magična formula. Općenito je vjerovanje da je magična vrijednost Abraxasa izuzetna zbog toga što numerološke vrijednosti slova ove riječi u svom zbiru daju broj dana u godini – 365. Sedam slova ove riječi odnose se i na sedam planeta ili na sedam stupnjeva razvitka u životu čovjeka.
Abraxas su u magične svrhe koristili gnostici, vjerujući da čovjek može spoznati Boga posmatrajući sebe iznutra. Pomoćno sredstvo za to bilo im je intelektualno poniranje u mistično značenje brojeva, pisanih znakova, geometrijskih oblika i magičnih šifri i formula. U srednjem vijeku alkemičari su najviše doprinijeli širenju gnostičkog učenja i popularnosti ove magične riječi.
Abraxas je često prikazivan figurom koja je imala pijetlovu glavu, čovjekovo tijelo i noge u obliku dvije zmije. Bog sa pijetlovom glavom istodobno je stvorenje svjetlosti i simbol spoznaje. U rukama drži bič i štit, što s jedne strane treba simbolizirati njegovu moć, a s druge otjerati zle duhove. Vjeruje se da Abraxas, kao talisman, ima široku primjenu u svim oblastima života. On pomaže u rješavanju svih mogućih problema i prevazilaženju životnih teškoća.


(Apium graveolens L.), zimzelena i aromatična biljka koja se dugo vremena koristila kao svojevrstan simbol mladosti, pobjede i sreće. U antičkoj je Heladi čuven bio dorski ač s kojim su krunili pobjednike na sportskim i drugim natjecanjima, a ova je biljka imala stanovitu ulogu i u pogrebnim obredima, označavajući pokojnikov prelazak u stanje vječne mladosti. Najpoznatije vrste ača su celer i peršin, koji su se u pučkoj medicini koristili kao lijek.

ADEPT
Sljedbenik nekog učenja, doktrine ili tajnih pokreta, koji je svojom predanošću dosegao visoku razinu znanja; među alkemičarima to su bili rijetki pojedinci, najučeniji, oni koji su inventivnim radom otkrili Kamen mudraca. Često se pominje podatak da je među alkemičarima bilo jedanaest znamenitih adepta.

ADONIESIS
Solarni duh koji navodno boravi u unutrašnjosti našeg Sunca, a zauzima mjesto na najvišoj hijerarhijskoj ljestvici duhovnih bića Univerzuma. Pored njega, pominju se još dva solarna duha - Link i Vudoks.

ADROMALIUS
Jedan od 72 duha koje je Salomon, zbog neposlušnosti i oholosti, zatvorio u bronzano bure i bacio u jezero. Adromalius se pojavljuje u ljudskom obličju koji u rukama drži ljute zmije. On vraća ukradene stvari, otkriva pljačkaše i lopove, kao i njihova kriminalna djelaVjeruje se da je uvijek iskreno spreman da pomaže u otkrivanju skrivenih (zakopanih) blaga i riznica.

ADŽNA ČAKRA (treće oko)
Smještena je na čelu, između obrva, budi i rasplamsava svjesnu ljubav. Za nju su vezane mentalne sposobnosti. Neki je nazivaju i trećim okom, jer je središte vizuelizacije i kreativnih mogućnosti čovjeka. Iz adžna čakre, koju stimulira i otvara dragi kamen ahat, proizilazi meditativnost, ozbiljnost, umnost, blagost, nježnost, strpljivost, razumjevanje, odricanje, čistoća, velikodušnost, dostojanstvo... Dok dva fizička oka odgovaraju suncu i mjesecu, treće oko odgovara vatri i vjeruje se da je tako moćno da se s njim sve može pretvoriti u pepeo.
Indijski jogini smatraju da se adžna čakra ne može aktivirati bez prethodnog pročišćavanja emocionalnog i mentalnog života od natruha svake vrste, a posebno sebičnosti. Ovladavanjem ovom čakrom čovjek stiče izuzetne osobine, među kojima su plemenitost, kreativnost, intuicija, mudrost i sposobnost sagledavanja budućih događanja, samo neke od njih.

Pretplatite se na KNJIGU TAJNI