Ovoj su se ljekovitoj grmastoj biljci (Sambucus nigra) čiji se cvijet i plodovi koriste u narodnoj medicini oduvijek pridavala čudesna svojstva.Koristi se za čišćenje krvi, protiv raznih osipa, bolesti pluća, bubrega, jetre, želuca, crijeva, zaduhe i slabog srca, a kora natopljena slanom vodom koristila se kao sredstvo za liječenje nateknuća i bolesti nogu.
Bazga ili zova, prema narodnom vjerovanju, povezana je sa Podzemnim svijetom, a njenu krošnju, navodno, nastanjuju duhovi. Svirala napravljena od bazge može da prenosi poruke s Onog svijeta, to jest da se preko nje oglašava Donji svijet. Vino od bazginih bobica smatralo se vilinskim pićem; onaj tko ga pije navodno je sticao moć da vidi vile i da s njima komunicira. Ako bi se grančica bazge isjekla na devet jednakih dijelova i nosila nanizana oko vrata, vjerovalo se, da liječi od epilepsije, a čaj od bobica koristio se kao lijek protiv groznice i začepljenja. Onaj tko bi namjerno oštetio grm bazge, vjerovalo se da će doživjeti tešku sudbinu. Ali postojala su i druga narodna vjerovanja:

  • Ako bi zaspali pod bazgom ili u njenoj sjenci, vjerovalo se da će bolesnici ozdraviti;
  • Da bi im se vratile ukradene vrijednosti, pokradeni bi rano u zoru lijevom rukom savijali granu bazge prema suncu i izgovarali sljedeće riječi: »Bazgo, ja ću te savijati sve dok mi lopov ne vrati ono što mi je ukrao!«;
  • Tko pod bazgu zakopa kruh i sol,  oslobodit će se vrućice;
  • Da bi novorođenče čim prije ojačalo, pod bazgu se prosipala voda u kojoj je okupano;
  • Za obranu od požara na Silvestrovo bi se narezalo bazgovo granje i, savijeno u kotač, vješalo u kuću;
  • Vjerovalo se da bazga posjeduje moć da odbija munje i gromove;
  • Ako bi se kora bazge gulila odozgo prema dolje, poprimala bi osobine lijeka za čišćenje, a ako bi se gulila odozdo prema gore, navodno bi izazivala gađenje i  povraćanje.
  • Bobice bazge sakupljene u Ivanjskoj noći mogu poslužiti kao izvanredna zaštita protiv vještičijih čina.

BAJANJE
Ćarati, izgovarati magične formule i fraze kojima se, uz precizno određene magične ritualne radnje, moglo uspješno ovladati magičnim silama, liječiti i utjecati na slijed događaja. Za one koji znaju uspješno bajati, vjerovalo se da su u stanju izazvati ozdravljenje i inicirati sreću, nanijeti bol i prizvati nesreću, te utjecati na sudbinu.

BAKATNICE (Menade)
Bakatnicama su u Grčkoj nazivane žene zanesene i opijene nezasitom ljubavlju, nerjetko opsjednute ljubavnom pomamom koja se najčešće završavala histerijom, ludilom a često i smrću. Vjeruje se da stanje ljubavne pomame, koju je u svojoj tragediji "Bakatnice" prvi opisao glasoviti grčki književnik Euripid (oko 480 – 406 g. p. n. e.), izazivaju čarobnjaci i zli duhovi.

BAKAR
Bakar je simbol vode i vegetacije, a kao i zlato povezuje se sa mitskom zmijom. Prema drevnim predanjima Gospodarica Bakrene planine može se susresti u noći svetkovine zmije (25. rujana) ali je susret s njom uvijek tragičan. Onaj tko bi je ugledao, navodno bi umro od nostalgije. Vjerovalo se da osobe koje nose nakit od bakra ne bi trebali šetati pored rijeka, mora i jezera, jer bi se mogli utopiti. Sanjati bakar – dobre vijesti.

BALAM
Jedan od 72 duha koje je Salomon, zbog neposlušnosti i oholosti, zatvorio u bronzano bure i bacio u jezero. Kao strašan i moćan vladar, Balam se pojavljuje sa tri glave: prva mu je nalik bikovskoj, druga ljudskoj, a treća ovnovskoj. Ima rep kao u zmije i sjajne oči iz kojih plamti živa vatra. Obično jaše na razbješnjelom medvjedu, noseći na ručnom zglobu pripitomljenog jastreba. Govori jasnim ali promuklim glasom.
Balam obično daje istinite odgovore ukoliko mu se postavljaju pitanja vezana za događaje iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. U stanju je da ljudima podari pamet i učini ih nevidljivim.

BAMBUS
Buddhin amblem. Simbol postojanosti, savitljivosti, ljupkosti i dobrog vaspitanja. U nekim se dijelovima svijeta bacanjem u vatru i njegovim prodornim praskanjem, bambus koristi da bi se odagnali štetni utjecaji zlih duhova; vjeruje se također da se štap od bambusa može pretvoriti u zmiju!

BAPTIZAM
Obred potapanje u vodu prilikom kojeg se osoba inicira, čisti ili joj se daje ime.

BARBATOS
Jedan od 72 duha koje je Salomon, zbog neposlušnosti i oholosti, zatvorio u bronzano bure i bacio u jezero. Barbatos se pojavljuje samo u periodima kada je Sunce u znaku Strijelca. Uvijek ga prate četiri otmjena kralja i tri voda naoružanih, odanih poslušnika. Vjeruje se da ovaj demon daruje uputstva iz svih oblasti znanosti i uz pomoć magije, otkriva skrivena blaga. Poznaje prošlost i budućnost. Ako mu se naredi, spreman je da miri zavađene neprijatelje i sve one koji vladaju.

BARKA
Općenito je vjerovanje da barka simbolizira duga putovanje: u drevnom se Egiptu smatralo da pokojnik svetom barkom silazi u 12 predjela podzemnog svijeta; u kršćanskoj predaji crkva predstavlja barku u kojoj vjernici nalaze sigurno utočište od grijeha; na pacifičkim otočjima (Melanezija) se vjeruje da barka služi za istjeriovanje demona i bolesti, da se njome shamani voze u potrazi za bolesnikovom dušom i da 'barka duhova' prevozi duše pokojnika u zagrobni svijet. Za onog tko bi sanjao barku govorilo se da će pasti u iskušenje.

BASADONE
Vilenjaci. Pominju se u talijanskim predanjima kao 'kradljivci šenskih poljubaca'. Vjeruje se da jašu na vjetru i obilaze usamljene i zaljubljene djevojke i žene, kradući im poljubce.

BASILIKS
Stvorenje iz grčkih mitova sa otrovnim dodirom ili pogledom koji je značio sigurnu smrt. Basiliks su mogle ubiti samo tri stvari: lasica, pijevac koji kukuriče ili pogled u ogledalo.

BASKANION (probaskanion, fascinum)
Riječ baskanion je grčkog podrijetla i u slobodnom prijevodu znači ubiti pogledom. Tako se nazivala amajlija koja je korištena kao zaštita od urokljivih očiju. Grci i Rimljani su bili uvjereni da neke osobe svojim pogledom mogu da nanesu štetu i zlo, izazovu bolest i smrt, pa čak i da na mjestu ubiju. Da bi se zaštitili izrađivali su baskanione, najčešće u obliku falusa, koje su nosili na ogrlicama oko vrata.

BAT
U antičkim vremenima simbol muške energije, autoriteta i usmjeravajuće volje; u kineskoj mitologiji atribut boga gromovnika; u japanskoj tradiciji simbol dobre sudbine, kombinacija muške i ženske moći.

BATHIN
Jedan od 72 duha koje je Salomon, zbog neposlušnosti i oholosti, zatvorio u bronzano bure i bacio u jezero. Prema drevnim svjedočanstvima, Bathin se obično pojavljuje kao izuzetno snažan čovjek sa zmijskim repom, jašući na svijetlom konju. Vjeruje se da poznaje tajne osobine svih biljaka i ljekovita svojstva dragog kamenja. U treptaju oka može, prema potrebi, prenositi ljude i stvari iz jedne zemlje u drugu ili s jednog na drugo mjesto.

BAZILISK
Mitološko čudovište, kombinacija pijetla, zmaja i zmije; u kršćanstvu simbol Đavola i Antikrista. Vjerovalo se da ima pogled koji ubija i dah koji truje. Bazilisk je dugo vremena simbolizirao kraljevsku moć, smrtnu opasnost i razvratnu ženu. Vjerovalo se da je nesavladiv, pa se za njegovo uništavanje koristilo zrcalo. Ako bi se, naime, bazilisk pogledao u zrcalo, od stakla bi se odbio njegov smrtonosni pogled (ili dah) i on bi ga ubio. Sigurna zaštita od baziliska mogla se naći jedino u okrilju anđela.
U alkemiji bazilisk simbolizira vatru koja pustoši, ali i predhodi pretvorbi metala u zlato. Ako bi se koristio sa drugim sastojcima, bazilisk bi navodno bio dragocijen u iscjeliteljstvu. Budući se, prema vjerovanju, razvijao iz jajeta kao i crni pijetlovi, dugo vremena su crni pijetlovi smatrani lošim predznakom zbog čega su ubijani ili trovani.

Pretplatite se na KNJIGU TAJNI