Filon Aleksandrijski smatrao je da je Univerzum sažet u četiri boje, koje simboliziraju četiri elementa: bijela boja simbolizira zemlju; zelena simbolizira vodu; ljubičasta – zrak, a crvena – vatru. S druge strane, sedam duginih boja dovodilo se u suglasje sa sedam nebesa, sedam planeta, sedam muzičkih nota, sedam dana u nedjelji… Prema C. G. Jungu u psihoanalitičkoj koncepciji boja odaje glavne čovjekove psihičke funkcije: misao, osječaj, intuiciju i osjet.

BIJELA: Iako u Kini i Japanu bijela boja simbolizira smrt i duboku žalost, ona u narodnim vjerovanjima ostalog dijela svijeta najčešće označava boju svjetlost. Ona je simbol čistote, prazničkog raspoloženja, radosti, nevinosti, djevičanstva, iskrenost i nade. Međutim, postoje i vjerovanja da neke vrste bijelih cvjetova kada se unesu u kuću, sa sobom donose nesreću.

CRNA: Iako crna boja u tradicijama nekih naroda svijeta simbolizira plodnost, uskrsnuće i rađanje, na Zapadu se nosi u znak žalosti. Crna je boja duševne boli, duševnog pomračenja, najviše se povezuje sa tužnim vijestima, bolešću, nesrećama, smrću, žalošću, mrakom, Sotonom i crnom magijom. Većina se narodnih vjerovanja povezuje sa crnim životinjama (u koje se ubrajaju i mnoge ptice kao što su vrane, gavranovi, šišmiši i dr.), a za koje se u narodu vjeruje da su predskazivači kobnih dešavanja ili bolesti. Možda je u ovom kontekstu najpoznatija od svih "crnih životinja" crna mačka, koja se od najstarijih vremena dovodi u vezu sa crnom magijom, zlim duhovima i vješticama.

ZELENA: Ova boja simbolizira snagu, vjeru, uskrsnuće, prirodu, blagostanje i mir, ali postoje i narodi koji je u svojim vjerovanjima smataju nesretnom, to jest bojom “malih ljudi”. Ona je u tim vjerovanjima posebno nesretna za zaljubljene, i za one koji je nose na pozornici, odnosno na podijumu, na krštenju ili na vjenčanju. U staroj je Engleskoj, zelena boja simbolizirala proljeće i dobro zdravlje. Darovati ujutro nekome zeleni predmet donosi sreću.

CRVENA: Ova se boja povezuje sa strašću, bogatstvom, kockom, krvlju, patnjom, bludom, crnom magijom i sotnizmom. Za ljude sa crvenim bradama govorilo se da imaju urokljive oči i da donose  nesreću, isto kao i osobe sa crvenom kosom. Crvena tinta je kao i crvena ruža - nesretna ako se koristi za pisanje ljubavnih pisama. Vjeruje se da crveni talisman štite od urokljivih očiju, zlih duhova i vještica, a crvena boja kockarima donosi dobit i sreću. Crvena odjeća na muškarcima obara ugled i stimulira ogovaranje, a ženama donosi svježinu i radost. Crvena boja u bolesti predskazuje smrt.

PLAVA: Plava je boja neba i duha. Na psihičkom planu, to je boja misli. U zemljama Orijenta simbolizira brigu i žalost, a u nekim dijelovima svijeta predstavlja iskrenost i kreativnu moć. Rasprostranjeno je vjerovanje da plava boja donosi sreću i da štiti od zlih duhova, vještica i urokljivih očiju. Vjeruje se da nositi plavo na dan vjenčanja donosi sreću. Lančići od plavih bisera štiti od gripe, prehlade i zapaljenja, a plava ogrlica oko vrata, vjerovalo se, štiti i liječi groznicu.

ŽUTA: Boja zlata, sunčeve svjetlosti i kreativne intuicije. U istočnjačkim narodnim vjerovanjima simbolizira slabost i bolest, izuzev kod odjevnih predmeta od puplina, svile i brokata. Ženama žuta odjeća daje privlačnost i radost. Ipak, opće je vjerovanje da je žuta boja simbol ljubomore i strasti, bogate žetve i sticanja imetka.

BETEL
Betel je simbol ljubavi, sreće i bračne vjernosti, a predstavlja skup različitih aktivnih supstanci (u jugoistočnoj Aziji to su lišće betelove lijane, kojoj bi se dodavao duhan i određeni začini, arekov orah i živo vapno), koje se upotrebljava u vrijeme rituala kao žvakača guma. Betelu se u nekim zemljama Azije pripisuju i afrodizijačka svojstva.

BETONIKA (crvena metvica)
Betonika (Betonica officinalis) je malena biljka s crvenim listovima što su nazubljeni na krajevima. Cvjetovi su ružičastomodri i dugi oko 10 cm. Listovi se koriste u liječenju živaca, padavice, žgaravice, vodene bolesti, žutice, astme, za čišćenje pluća, protiv povraćanja krvi, reumatskih bolesti, uloga (gihta) i želučanog katara, a korjen za lijećenje od otrovanja. Pomiješana s medom liječi kašalj i prehladu, a s medom i octom koristi se kao osvježavajuće sredstvo. Betonika se može koriostiti i kao izvanredna amajlija protiv čarolija i noćnih mora.

BETOR
Prema čuvenoj hebrejskoj "Knjizi Arbatala", Betor je bio drugi anđeo po vaznosti. Posjedovao je sve moći i svojstva planete Jupiter i suvereno je vladao u 42 pokrajine ili provincije. Njegovi izravni duhovni podaci bili su 42 kralja, 35 prinčeva, 28 vojvoda, 21 savjetnik, 14 slugu i sedam poslanika. Betor je bio komandant 29,000 legija i pod svojom je komandom imao 14,210.000 duhovnih bića.

BIČ (korbač)
Cijeli niz narodnih vjerovanja vezan je za bič. S njime su se kažnjavali zločinci, pobunjenici na brodovima, neposlušni robovi, nevjerne supruge... Bič je oznaka nekih grčkih božanstava (Hekata i Erinije), ali i simbol sudske vlasti, stvaralačke energije i munje. Reskim pucketanjem biča, od kuće su se mogle otjerati vještice i zlodusi. Čak se vjerovalo da su se i zarazne bolesti mogle otjerati udarcima biča, a ritualnim samobičevanjem su se navodno mogle prizvati kiše. Ako se bičem od kopitnjaka (Asarum auropaeum) odrezanim na Veliki petak udari neprijatelj, on će biti ponižen i savladan i nikad više neće započeti novo neprijateljstvo. Da bi im konji mogli vuči i najteže terete, kočijaši su u bičeve uplitali jezike zmija otrovnica. Sanjati bič – uvreda, poniženje; bičevati u snu nekog – financijski gubitak; biti u snu bičevan – javna sramota.

BIFRONS
Jedan od 72 duha koje je Salomon, zbog neposlušnosti i oholosti, zatvorio u bronzano bure i bacio u jezero. Kronike kažu da se Bifrons obično pojavljuje u čudovišnom obličju, ali ako mu se naredi, spreman je da preuzme i ljudski lik. Podučava iz tajnih znanja i vještina, te iz zvjezdoznanstva, geometrije i drugih matematičkih znanosti.
Opčenito je vjerovanje da Bifrons poznaje tajna svojstva biljaka i šuma, te da poznaje tajanstvene moći dragog kamenja. Bifrons zamjenjuje mrtva tijela i prema potrebama prenosi ih s jednog na drugo mjesto. On je taj koji na njihovim grobovima upaljuje fantomska svjetla (fenjere).

BIJA MANTRA
Bija mantra je takozvana Sjemena mantra, koju je sposoban čuti jedino pročišćeni um yogija. U staroindijskim tradicionalnim učenjima njoj se pridaje izuzetna važnost. Vjeruje se da pedeset fonema sanskrta (49+OM) u sebi sadrže specifične praenergije, koje uz to posjeduju stanovitu snagu i magičnu moć. Svaka Bija mantra nije ništa drugo do vibracija jednog posebnog aspekta Boga ili ime i snaga specifičnog božanstva. OM se naziva Maha Bija mantrom ili Velikom sjemenom mantrom, jer je OM, prema tradicionalnim vjerovanjima, izvor i uvir svih ostalih fonema.

BIJELA MAGIJA
Pozitivna magija, magija svjetlosti. Pod ovim pojmom su označavani obredi vračanja i bajanja uz pomoć molitvi i citata iz svetih knjiga, tajnih magičnih formulacija i Riječi Moći, koji su imali za cilj da pomognu, izliječe ili zaštite čovjeka uz pomoć duhovnih bića, dobrih vila i drugih “čovjekovih pratilaca i zaštitnika iz paralelnih svjetova”. Bijela magija se uglavnom koristila radi zaštite, liječenja ili otklanjanja posljedica primjene “crne magije”, od podmetnutih čini, vradžbina i drugih okultnih radnji.

Pretplatite se na KNJIGU TAJNI