Anahata chakra je jedno od sedam energetskih središta. Prema ajurvedskim učenjima nalazi se na sredini grudi, negdje u predjelu srca. Drevni izvori svjedoče da samo aktivirana anahata chakra jednog čovjeka čini čovekom. Moglo bi se reći da su njeni akcioni organi ruke, a vjeruje se da je aktivira kisela hrana. Energije koje djeluju u anahata chakri produhovljuju čovjeka. Drugim riječima, buđenjem srčanog energetskog centra kod čovjeka se produbljuje spiritualnost.
U anahata chakri se navodno sastaje dvanaest suptilnih energija, koje se manifestiraju kao čežnja, strijepnja, sjeta, dobroćudnost, milosrđe, divljenje, ljubav, osjećaj za ljepotu, ushićenje, mudrost itd. Ovladavanje ovom chakrom donosi radost i ispunjenost.

AMON
Jedan od 72 duha koje je Salomon, zbog neposlušnosti i oholosti, zatvorio u bronzano bure i bacio u jezero. Amon se pojavljuje u obličju vuka sa zmijolikom glavom, bljujući živu vatru. Prema predajama, kada se Amonu naredi on poprima ljudski izgled, sa zubima psa. Amon razlučuje prošlost od budućnosti, opskrbljuje ljude ljubavlju, miri prijatelje i zavađene protivnike.

AMPHISBAENA
Legendarna grčka zvijer, kojoj druga glava raste iz repa, kako bi se mogla kretati naprijed i nazad. Kada jedna glava spava, druga je budna da pazi.

AMULET
Postoje brojne definicije ali je možda najtačnija ona koja amulet opisuje kao 'nešto što se nosi kao talisma a služi kao zaštita protiv zla, nesreće, bolesti, nevolje, crnomagijskih čini i što rastjeruje demone i donosi sreću, zdravlje i snagu'. Iako je Crkva u više navrata zabranjivala pravljenje i nošenje amuleta, oni su još uvijek u općoj upotrebi. Ponekad su to obični predmeti iz svakodnevnog života, koji se mogu lako nositi na tijelu, oko vrata ili ručnog zgloba, kao npr. drago ili poludrago kamenje, morske školjke, kovani novac, životinjski zubi, figurice od različitih prirodnih materijala, dijelovi korijena...

AMY
Jedan od 72 duha koje je Salomon, zbog neposlušnosti i oholosti, zatvorio u bronzano bure i bacio u jezero. Amy se pojavljuje kao veliki i opasni plamen, ali i u obličju čovjeka. Vjeruje se da daruje izvanredna znanja iz zvjezdoznanstva (astrologije) i plemenitih znanosti, a zainteresiranim je spremna darovati dobre kućne duhove. Amy može odati mjesta gdje leže skrivena blaga koja čuvaju opaki duhovi.

ANALI KAUAHTITLANA (Kodeks Chimalpopca)
Radi se o staromeksičkim analima napisanim na jeziku indijanaca Nahua (oko 1570). Vjeruje se da su zasnovani na drevnim izvorima. Anali Kauahtitlana sadrže zanimljivo predanje o sedam sunčevih razdoblja, kao i niz starih ljetopisa, od kojih navodno neki sežu u prošlost i deset hiljada godina prije nove ere. Poznati su i kao Kodeks Chimalpopoc.

ANASTENARIJE
Krišćanski vjerski obred koji potječe od paganskog grčko-tračkog obožavanja Dioniza i Kibele. Smisao ovog bakanalističkog rituala je obredno čišćenje vatrom, uzdizanje iz zla i spajanje sa božanskim. Običaj i danas živi u nekim selima grčke Makedonije i Trakije. Ceremonija traje tri dana. Prvog se dana svi učesnici okupljaju u kući Arhonta, osvještavaju prostor, uštimavaju instrumente i sviraju muziku koja traje sve vreme. Drugog se dana žrtvuju životinje (obično telad), čije se meso kasnije dijeli siromašnim obiteljima. Trećeg se dana pali “sveta vatra”, a kada sa prvim mrakom dogori, njen se žar prostre kao ćilim, i sve je spremno za ples po njemu. Učesnici anastenarije padaju u neku vrstu transa plešući bosi po užarenom ugljevlju posle čega ne osjećaju nikakve posledice.

ANATA
Opako džinovsko zmijoliko čudovište iz staroindijske mitologije na kome je Višnu ležao u svom prapovjesnom snu.

ANDRAS
Jedan od 72 duha koje je Salomon, zbog neposlušnosti i oholosti, zatvorio u bronzano bure i bacio u jezero. Andras se obično pojavljuje u obličju anđela, sa glavom gavrana, crnom poput noći. Jaše na snažnom crnom vuku čije oči gore kao dva luča. Posjeduje oštar i sjajan mač, koji blješti u njegovoj ruci. Smatra se da je Andras opak, da budi sumnje i da sije zlo. On izaziva teške svađe i stimulira nesklad i destrukciju. Ubija naivne i nepromišljene.

ANDROGIN
Jedinstvo suprotnosti (concidentia oppositorum), simbol praiskonskog savršenstva i cjelovitosti. To je jedan od najstarijih simbola prema kojemu je prvobitni čovjek imao oba spola; to je stanje sjedinjenosti praiskonske muške i ženske sile, gornjeg i donjeg, neba i zemlje, izvanjskog i unutarnjeg, znak potpunosti i cjeline. Sa astralnog gledišta poistovećivan sa planetom Merkur. Savršenost Androgina predstavlja simbol Yin-Yang.
Znameniti njemački povjesničar kulture Hermann Bauman otkrio je androgine u starodrevnim kulturama na svim kontinentima. U perzijskoj mitologiji Androgin je bog bezgraničnog vremena, po imenu Zubran; u starogrčkoj  mitologiji, to su bogovi Haos i Ereb; u kineskoj tradiciji, to je bog noći i dana; u hinduizmu, to su Shakta-Shakti, a u Androgine simbole ubrajaju se palmino drvo, lotos, strijela, krst, lenger, tačka u krugu, transvetizam, skarabej, zmija i bradata žena.

Pretplatite se na KNJIGU TAJNI