Još od Babilona, drevni su zvjezdoznanci vjerovali da svakoj planeti pripada odgovarajuća boja. Suncu su pripadale zlatna, narandžasta i žuta; Mjesecu je pripadala bijela; Marsu blijedo crvena; Merkuru neutralni tonovi i svijetlo zelena; Veneri zelena i plava; Jupiteru plava i purpurna, a planeti Saturnu pripadala je crna i tamno plava boja.
U prošlosti su postojale i posebne tabele koje su govorile o karakteristikama i smibolici pojedinih boja. Dobrim bojama su se smatrale:

Ljubičasta simbolizira – inteligenciju, znanje i trijumf;
Plava – neporočnu prirodu;
Zelena – nadu, povjerenje i pobjedu;
Ružičasta – ljupkost;
Bijela – čistotu, radost i istinu;
Crvena – vatrenost, snagu i zdravlje;
Grimizna – postojanost i vjernost;
Lila – svježinu i rođenje;
Žuta – uspjeh

Loše boje:
Crna simbolizira – tugu, smrt i žalost;
Narandžasta – pohotu;
Žuta – dvoličnost, ambiciju i izdaju;
Smeđa – pokajanje i jad;
Purpurna –  propast i raspadanje.

Onaj ko nije zelio da rizikuje svoju subinu vodio je računa o negativnim kombinacijama boja. Prema toj tabeli, bijela se ne bi trebala miješati sa ljubičastom; žuta sa smeđom ili tamno plavom bojom; crvena sa narandžastom; zelena sa smeđom, te plava sa bijelom bojom.
Pozitivnim kombinacijama, koje su mogle blagotvorno da utječu na sudbinu, smatralo se nošenje odjeće u sljedećim kombinacijama: ljubičasta sa crvenom; tamnoplava sa narandžastom; svijetloplava sa tamno zelenom; crna sa žutom; purpurna sa morsko zelenom, te roza sa lila bojom.
I dani u nedjelji imali su svoje sretne boje. Ponedjeljku je to bila bijela, utorku crvena, srijedi zelena, četvrtku purpurna, petku plave, suboti tamnoplava, a nedjelji narandžasta boja.

Boje i ličnost
Općenito je vjerovanje da se o svakom čovjeku podosta toga može saznati na osnovu njegovih omiljenih boja:

 • Azurna: nesebičnost, plemenitost, nevinost, djevičanstvo;
 • Crna: konvencionalnost, formalnost, dostojanstvo, svečanost;
 • Smeđa: senzualnost, poštenje, konstantnost, umjerenost;
 • Plava: motivisanost, samozadovoljstvo, prijateljstvo, otvorenost, ambicije, usmjerenost;
 • Siva: nesigurnost, strah, konformizam;
 • Zelena: sporo se ljute, rigidni u mišljenjima;
 • Indigo: morbidnost, sebičnost;
 • Lavanda: samokoncentriranost, meke naravi;
 • Mornarsko plava: snaga, vjera;
 • Narandžasta: ponos, ambicioznost, samozadovoljstvo, zdravlje, inteligencija;
 • Roza: želja da pomaže drugima i da ih služi, umjerenost, odanost;
 • Purpurna: mudrost, opsjednutost uspjehom, prestižom i moći;
 • Crvena: strastvenost, avanturizam, animacija, život, uspjeh, ljubav;
 • Morsko zelena: opreznost, lukavstvo;
 • Ljubičasta: samoisticanje, strast, ljubav, intelektualnost;
 • Bijela: nevinost, umjerenost, prekritičnost, razumijevanje, brine se o detaljima;
 • Žuta: umjetnost, nauka, inteligencija, velika duhovnost;
 • Žutozlatna: morbidnost, nepovjerenje;
 • Zelena: hrabrost, poštenje, briljantnost, obožavanje;

BOKSER
Da bi bili na ringu nesavladivi, bokseri su sa sobom nosili zečiju šapu ili bi prije izlaska na  ring, dobro pljunuli u dlanove. Bokseri su smatrali lošim predznakom ako bi ostavili šešir na krevetu ili ako bi bili prisiljeni da izađu prvi na ring. Ni nove bokserske patike nisu donosile sreću. Naprotiv, vjerovalo se da bi zbog toga mogli izgubiti meč.

BOL
Postoji vjerovanje da se bol može otkloniti ako se iznad bolesnog mjesta izgovaraju svete riječi ili magične formule. Također se vjerovalo da se bol može otkloniti ako se gledati u mjesec koji se smanjuje i pri tome izgovaraju sljedeće rijeći: 'Kao što se smanjuje mjesec, smanjuju se i moji bolovi'.
Ukoliko bi se oko bolnog mjesta privezao poludragi kamen malahit on bi, navodno, za kratko vrijeme otklonuo bolove, a vjeruje se da bi bolovi nestali i ako bi gušterica prešla preko bolnog mjesta. Za otklanjanje bolova koristili su se zečija i ovčija koža, iverje drveta pogođenog munjom, razno biljno korijenje, ali i narodni melemi kao što su mast od crne mačke ili salo od guske. Tko u snu osjeća bolove – sreća, uspjeh u životu.

BONESET
U prošlosti se vjerovalo da se s biljkom boneset (Eupatorium serotinum) mogu tjerati zli duhovi i vještice, pa se preporučala svakom domaćinstvu. U narodnom liječništvu od nje se pravio ljekoviti gorki čaj, koji je blagotvorno djelovao na prehladu i groznicu.

BOR
U zemljama Dalekog istoka bor (Pinus nigra) najčešće simbolizira životnu snagu, nepokolebljivost i besmrtnost, a borove sjemenke, iglice i smola, prema predanjima, predstavljaju hranu taoističkih besmrtnika. Od njih im navodno tijelo postaje tako lagano da mogu poletjeti. Ako se borova smola cijedi niz drvo i pada na zemlju od nje će, vjeruje se, za tisuću godina izrasti čudesna gljiva fu-ling od koje se spravlja eliksir vječne mladosti.
U Kini bor sačinjava trijadu s gljivom i ždralom, ili i s bambusom i šljivom. U umjetnosti se pojavljuje kao simbol životne snage a jednako vaažnu ulogu ima i u ikonografiji Zapada. Zaspati u sjenci bora, vjeruje se, nije dobro, jer u njegovoj sijenci živi nezdrava vlaga. Sanjati borovinu – radost i veselje.

BORBA
Mitovi i legende svijeta prepune su motiva u kojima borbe (svećane, natjecateljske, viteške, na život i smrt...) predstavljaju različitu simboliku, najčešće pravdu, hrabrost, vještinu, izdržljivost, lucidnost... Borba simbolizira pobjedu reda nad kaosom, a pobjednici su uvijek nosili obilježja magičnih moći. Ako su se ujesen vrapci borili za zrno pšenice, vjerovalo se da će biti opasno hladna zima. Borba pijetlova u dvorištu navodno je najavljivala promjenu vremenu, obično dolazak kiše. Tko bi u snu učestvovao u borbi sa zvjerima, čekalo bi ga golemo nasljedstvo.

BORE
Ako su bore na čelu paralelne, vjerovalo se da je osoba inteligentna, mudra i racionalna, a ako uopće nema bora na licu, vjerovalo se da je riječ o hladnoj, proračunatoj i zlobnoj osobi. Također se vjerovalo da će se osoba onoliko puta ženiti ili udavati koliko ima bora između stisnutih obrva.

Pretplatite se na KNJIGU TAJNI