Opće je vjerovanje da afrodizijaci povećavaju i dimenziju muškog spolovila, te sužavaju vaginu, produžuju orgazam, sprečavaju brze ejakulacije, te pomažu relaksaciji i opuštanju.
Gotovo da nema naroda na svijetu koji ne vjeruju u posebne moći afrodizijaka. Glasovita metresa Madam de Maintenon svom je ljubavniku, kralju Ludwigu XIV spremala ljubavne napitke od telećeg kotleta, sardina, klinčića, peršina, bosiljka, korijandara (mediteranska biljka iz porodice štitarki čiji plodovi služe u parfimeriji i medicini) i konjaka. U Indiji je kao afrodizijak i danas na glasu urin od nosoroga, koji se utrljava u kožu muškog spolnog organa, a na pacifičkim otočjima visoko kotira leđno peraje morskog psa od kojeg se prave izvanredno ukusne juhe.
U Homerovoj "Odiseji" se kazuje da je prelijepa Helena spravljala ljubavni napitak tako što je u vino stavljala "nepantes" (smjesu opijuma, indijske konoplje, tatule, bunike i čemerike), a u svom glasovitom djelu "Remedia Amoris", Ovidije (43. g. pr. n. e. – 17. g. n. e.) preporučuje crveni luk. Stanovnici Sibira koriste agarik i otrovnu gljivu crvenu muharu; Arapi koriste sve začine koji imaju askorbinsku kiselinu; Maje, Asteci i Inke su koristili peyotl (halucigena droga dobijena od jedne vrste kaktusa); stari Rimljani su za jačanje potencije jeli meso fazana, jelena i veprova, začinjeno rujevinom, oleanderom i lovorom, dok je njihovom suludom caru Neronu (37. – 68.) dvorski liječnik Andromakus redovito pravio čuveni "Terijak", snažni afrodizijak od opijuma, zmijskog otrova i još nekih nepoznatih dodataka. U Tibetu je najpoznatiji afrodizijak "Zubi zmaja", koji se prodaje u prahu, a spravlja se od veprova uda, nepoznatih minerala i korijena ljekovite biljke popanka (Arcantus Heracleum).
Shodno pučkim vjerovanjima, zavisno od vremena i kulture, pravile su se liste prirodnih seksualnih stimulansa, kao što je ova:
Bilje i začini: oleandar, lovor, mandragora (otrovna biljka iz porodice pomoćnica, čiji se korijen sličan čovječuljku nosi i kao amulet), orhideja, zimzelen, bršljan, celer, bosiljak, ruzmarin, kaćun, ginseng (korijen istočnoazijske ljekovite biljke), hmelj, šafran, vanilija, mažuran, cimet, kopriva, strihnin, anis, valerijana, miloduh, bunika, komonika, velebilje (Atropa Belladonna), korjen "popanka" (Arcantus Heracleum), čaj ili duhan od campane (meksički ljubavni cvijet)...
Voće, povrće i žitarice: orasi, smokve, suhe šljive, jabuke, banana, hurme, muškatov oraščić, lanovo sjeme, leća, pšenične klice, sjeme suncokreta i bundave, grah, riža, hmelj, češnjak, crvena paprika, artičoka, šparoga, kupus, celer, praziluk, salata, pastrnak, krompir i rajčica.
Morska hrana: kavijar, sve vrste mekušaca za jelo a posebno jastozi, ostrige, sve vrste riba, leđno peraje morskog psa...
Mliječni proizvodi: mlijeko, sir, kajmak, puter...
Životinje: guščja mast, obarena pjetlova krijesta (a la Casanova), juha od lastavičijih gnijezda, kaša od salamandera (daždevnjak), prah od španske muhe, vrapčija jaja, jareče meso, tigrov spolni organ, prašak od nosorogovog roga, jelenov i sobov rog, veprov ud, tablete od spolnog organa foke, pečeni bikovi testisi, jaja od fazana, paćija i pureća jaja, tetrijeb, sperma slona, brizle, samljeveni zubi od pantere, naribane kišne gliste, usoljeni ud jelena, mišiji rep, gušteri, jarebice, žuč od zmija otrovnica...
Slatko: Sve vrste kolača s orasima, a posebno oni koji se zalijevaju posebnim slatkim zaljevom, med i svi medni proizvodi, čokolada...
Mirisi: mošus (dobija se iz testisa mošus-jelena), ekstrakt kore johimbina, miris od šafrana, ekstrakt brazilskog drveta muira puame...
Alkoholna pića: vina pomiješana s rutvicom, pjenušci…
Afrodizijaci ljudskog porijekla: ljudsko srce, urin, sperma...
Farmaceutski proizvodi: vijagra, eroxin, testigar, yohimbin, testanon...

AEROLIT
Dugo se vjerovalo da aerolit (meteorski kamen) predstavlja božansku poruku s neba, koju je trebalo protumačiti. Smatralo se aeroliti imaju misiju sličnu misiji anđela. Drevni su astrolozi aerolit smatrali simbolom višeg života. Pridavali su mu pozitivno značenje i smatrali ga iskrom nebeske vatre ili božanskim sjemenom, koje je palo na zemlju da bi izvršilo svoju misiju povezivanja neba i zemlje.

AEROMANTIJA (meteoromansija)
Vještina proricanja budućih pojava i događaja pažljivim promatranjem neobičnih atmosferskih stanja i prilika na noćnom ili dnevnom nebu i u atmosferi. U tumačenju budućnosti za aeromante su poseban značaj imale zračne pojave, oblici, veličina i izgled oblaka, pojave kometa, neočekivane grmljavine, munje, noćne svjetlosti, izgled i sjaj sunca, mjeseca i zvijezda.

AGARES
Jedan od 72 duha koje je judejski car Salomon, zbog neposlušnosti i oholosti, zatvorio u bronzano bure i bacio u jezero. Obično se pojavljuje u obličju prijatnog starog čovjeka, koji se sporo i umorno kreće, jašući na krokodilu i noseći na ručnom zglobu pripitomljenog jastreba. Agares stvara one koji trče mirno, vraća odbjegle bjegunce, podučava stranim jezicima, uništava duhovne i svjetovne časti. Od najstarijih se vremena vjeruje da Agares uzrokuje podrhtavanje tla i zemljotrese čini tragičnim.

AGAVA
Agava (Agava Americana L.) je biljka južnih krajeva. U Europu je donesena iz Amerike na čijim prostorima raste preko 200 vrsta. Ova se biljka pominje u legendama i predanjim najstarijih latinoameričkih civilizacija koje svjedoče o dolasku sveopćeg potopa, a u pučkoj medicini pridaju joj se čudesna iscjeljiteljska svojstva i od nje se spravljaju ljekovite tinkture. U zemljama Srednje Amerike od agave se proizvodi vino (pulque fuerte) i rakija (mescal).

AGAPE
Agape je jedan od najčešći simbola nepomučene kršćanske ljubavi i razumjevanja; večeri ljubavi kod prvih kršćana što su se organizirale u slavu općeg bratstva, sloge i ljubavi.

AGATODEMON
Omiljeni dobri duh iz staroegipatskih narodnih vjerovanja. Agatodemon se obično pojavljivao u obličju zmije i s ljudskom glavom, ali su ga viđali i u drugačijem obličju. Posebno je bio omiljen među felasima, običnom pučanstvu koje je živjelo u delti Nila.

AGLA
Riječ kojoj su kabalisti pridavali izuzetne magične moći. Prema vjerovanju, agla je nastala od početnih slova hebrejske riječi koja bi se mogla prevesti s “Bog je najveći!”, a koristili su je čarobnjaci u prizivanju i otpuštanju duhova. Kasnije, čarobnjaci su jedan od najmoćnijih talismana nazvali tim magičnim imenom!

AGNI
Pod ovim se pojmom u staroindijskim ajurvedskim učenjima podrazumjeva biološka “vatra”, za koju se vjeruje da upravlja cjelokupnim procesima probave, metabolizma, proizvodnje i održavanja vitalne energije, formiranja dhatnae i sl. Ajurveda daje potpun opis trinaest različitih vrsta agnija. Ukoliko je agni snažan i uravnotežen, vjerovalo se da osigurava dobro zdravlje, mirnu starost i dugovječan život.

AGRIPPA
Hanrich Cornelius Agrippa von Nettesheim (1486 – 1535), liječnik i filozof, bio je najpoznatiji čarobnjak svog vremena. Godine 1529. objevio je znamenitu knjigu “O filozofiji okultnog” u kojoj je, koristeći se prastarim hebrejskim i grčkim tajnim znanjima (i iskustvima) pokušao dokazati da je magija najbolji način da se spozna Bog. Zbog toga ga je crkva proglasila jeretikom i osudila na tamnicu gdje je i umro. Iako nije uspio utjecati na svoju zlohudu sudbinu, Agrippa je iza sebe ostavio mnoge magične formule i knjige, te specijalni priručnik za čarobnjake prilagođen različitim osobinama ljudi.

Pretplatite se na KNJIGU TAJNI