U prošlosti ih je bilo jako mnogo, ali se smatra da su najveći čarobnjaci u povijesti bili judejski carevi Salomon i njegov otac David. Opčenito je vjerovanje da čarobnjaci (magovi) prakticiraju i crnu i bijelu magiju i da uspostavljaju kontakte sa duhovnim bićima, koji izvršavaju njihove zapovijedi. Uz pomoć tajnih formula, učenja i vještina, a služeći se magičnim obredima i magičnim napicima, čarobnjaci su navodno u stanju da utječu na red događaja, te da nanesu nepovratno zlo, čak i da ubiju. Mnoge legende kazuju da su neki čarobnjaci svojim čarolijama uspjevali pretvarati ljude u životinje, a životinjama davati drugačija obličja. U modernim vremenima, čarobnjak bi se mogao nazvati muškom vješticom. Sanjati čarobnjaka – prijateljstvo; biti čarobnjak u snu – spletke, intrige, javna sramota.
Stoljećima se jerovalo da je odlična zaštita od čarolije drago i poludrago kamenje kao što su: dijamant, ahat, rubin, kristal, jaspis, koral, sardoniks ili karneol. I određene biljke (bršljan, kumin, miloduh...), kao i zimzelen navodno su štitile od zlih čari i urokljivih očiju, pogotovo ako bi se brale u određenom vremenskom periodu, najčešće, između Velike gospe (15. kolovoza) i Marijina rođenja (8. rujna). Za odbranu od čarolija pravili su se posebni talismani i amuleti, a tome su služile i amajlije spravljane na osnovu tajnih formula i citata iz svetih knjiga. Križ od tise navodno je štitio od svega što je čovjeku moglo da nanese zlo.
Za skidanje čarolija služile su i određene egzorcističke seanse, a u istu se svrhu koristilo svježe ubrano hrastovo lišće, sol, školjke, golubija krv... Vjerovalo se da žene koje rode blizance imaju moć spravljanja čarolija.

CRVENDAĆ
Ova ptica je omiljena u narodu, jer se vjeruje da štiti od udarca munja i gromova svaku kuću ispod čijeg krova savije gnijezdo, te ukućanima osigurava mir i obiteljsku slogu i sreću. Nije dobro otjerati crvendača ili mu razrušiti gnijezdo, jer se vjerovalo da će onaj tko to učini oboljeti od padavice, drhtanja ruku i doživjeti neizvjesnu sudbinu. Isto se tako vjerovalo da su krave koje daju crveno mlijeko, kazna njihovom gospodaru što je otjerao crvendaća ispod krova svoje kuće. Ali, postoje i druga ništa manje zanimljiva vjerovanja:

 • Vidjeti prvog crvendaća u godini - želja koju zamislite će se ostvariti čak i prije nego što ptica odleti, tj. nestane iz vašeg vidokruga;
 • Vidjeti crvendaće u blizini kuće ili u vrtu - sreća za ukućane;
 • Ako crvendać napravi gnijezdo u drvetu ili u živoj ogradi - predznak za promjenu vremena, kišu;
 • Ako crvendać pjeva u crkvi - predznak smrti;
 • Ako crvendać cvrkuće na otvorenom - očekuje se lijepo vrijeme;
 • Ako crvendać uleti kroz otvoren prozor u kuću - u kući će neko umrijeti;
 • Ako crvendać uleti u kuću u studenom/novembru - dobar preznak, sreća;
 • Ako crvendać udari o prozor bolesnikove sobe - bolesnik će umrijeti;
 • Uništiti ili ukrasti crvendaćova jaja ili uništiti gnijezdo - nesreća, smrt;
 • Ubiti ili ozlijediti crvendaća - nije dobro, nesreća;
 • Uhvatiti crvendaća I zatvorit ga u kavez - nesreća.

CRVENOKOSI LJUDI
Za osobe koje su imale crvenu kosu vjerovalo se da posjeduju urokljive oči i da svojim pogledom mogu naškoditi drugim ljudima, pogotovo djeci i djevojkama. Zbog toga se savjetovalo izbjegavanje crvenokosih, smatrajuć ih lošim, nepouzdanim i izdajnicima. Crvenokosa su djeca navodno talentovanija i inteligentnija od plavokose i crnokose djece.

CRVENREPKE
U narodu se vjeruje da su ptice crvenrepke vjesnice uzbuđenja i kaosa; ako bi zapjevale na krovu kuće, u toj bi kući izbio požar.

CUBA (tzuba)
Cuba, zmaj, bio je zapravo ukras na drški od mačeva koje su pravili japanski kovači oružja Masamune. On je ratnicima donosio sreću i čuvao ih od ozljeda. Tako je nastao talisman Cuba, za kojeg se vjeruje da onom tko ga nosi pomaže u prikupljanju duhovne i tjelesne snage a u opasnim situacijama pomaže mu da se sačuva unutrašnji mir. Cuba omogučava pravovremeno predviđanje opasnosti i pripremu za odgovarajući susret s njom.
U istočnim predstavama zmaj važi za simbol snage i dobra. Tamo on nije, kao u kršćanskom svijetu, neman koju treba pobijediti i ubiti. Naprotiv, imati zmaja na svojoj strani znači snagu, zdravlje i pokretljivost.
Prema legendama, zmaj obično egzistira u pećinama u nepristupačnim planinama ili u nedostupnim morskim dubinama. Očituje se kao olujni oblak, koji svoj znoj pere u gejzirima. Predanja kažu da su udari groma njegovi ispljuvci a olujni vjetrovi njegov dah i njegov glas.

CVJETNA NEDJELJA
U skladu s obnavljanjem cjelokupne prirode, na Cvjetnu nedjelju se oblačilo svečano ruho. Vjerovalo se da nova odjeća donosi sreću i blagostanje. Unijeti u kuću svježanj mladih grančica vrbe, hrasta ili lješnjaka..., donosilo je obiteljskom domu plodnost i blagostanje tijkom cijele godine. Pruće se obično ukrašavalo raznim ukrasima, kolačima i jelima. Oni koji su patili od čestih glavobolja, na Cvjetnu su nedjelju jeli vrbove mace, jer se smatrao da će se tako osloboditi glavobolje tijkom cijele godine.

CVRČAK
Cvrčak je simbol loših pjesnika, nemara i nesmotrenosti. Vjerovalo se da je štetočina koji prenosi bolesti. Ako cvrči u kući smatralo se da donosi sreću, a u nekim je krajevima to bio nepovoljan znak, najava bolesti i nesreće. Sanjati cvrčka – intrige, ogovaranje; ubiti cvrčka – nesreća; čuti cvrčka na Badnju veče – predstoji vam sretna budućnost; kad cvrčak napusti kuću – predznak bolesti ili smrti; kad vam na grudi padne bijeli cvrčak – predznak obiteljske tragedije. Također se vjerovalo da cvrčak posjeduje magične osobine: za obnog tko bi pojeo kašu od zgnječenih cvrčaka, govorilo se da će imati prijatan glas I da će napraviti pjevačku karijeru.

Pretplatite se na KNJIGU TAJNI