Načini proricanja su bili vjerovatno slični onima koje umnogome i danas koriste primitivna plemena: slutnje i predosječaji, promatranje ponašanja životinja; zvjezdoznanstvo (astrologija), vidovitost (drugi vid), poruke u snovima (oniromancija), konzultiranje s mrtvim (nekromancija), bacanje ždrijeba (sortilogija), bacanje kamenčića ili štapića (ksilomancija), znakovi na zemlji (geomancija), gledanje u vatru (piromancija) i tumačenje raznih vrsta predznaka i proročanstva.
Svećenici Sumerana i Babilona bili su stručnjaci za tumačenje znakova s jetri žrtvenih životinja (hepatoskopija), a Kinezi su razvili tehniku proricanja - čitanje budućih događaja iz pukotina lopatica žrtvovanih životinja (skapulomancija).
U Babilonu su svećenici i čarobnjaci povezali svoja saznanja iz astronomije i matematike da bi stvorili astroložke tabele koje su prihvatili Grci, Arapi i Hindusi, a svećenici Maya i drugih srednjoameričkih kultura su izrađivali složene matematičke obrasce i tabele da bi predvidjeli buduća zbivanja.
Iako se vjerovalo da se gatanjem može baviti svatko tko je pojeo srce od krtice, općenito se smatralo da djeca imaju veću moć proricanja, uključujući i razvijenije “šesto ćulo”.
Za proricanje budućih događaja i ljudskih sudbina vračevima su kao predznaci često služile nesvakidašnje nebske pojave kao što su prolasci kometa, pojave polarne svjetlosti ili sunčanih anomalija, grmljavina u zimskom periodu, noćno rumenilo... Proroci su pažljivo pratili i tumačili neuobične pojave u prirodi, kao što su najezde insekata, zmija i miševa ili čudno ponašanje ptica, riba i drugih životinja. Ako bi ujutro konj iz štale izašao zakoraknuvši desnom nogom, vjerovalo se da će dan biti sretan. Ako bi uvis bačeni kamen pao jednom stranom prema gore, to je značilo jednu stvar - a ako bi pao na drugu stranu, značilo bi nešto drugo. Tijela muškarca i žena su također slala određene signale koji su se tumačili na ovaj ili onaj način. U Grčkoj je kihanje donosilo naročitu sreću.
Nakon ubistva Julija Cezara kružile su mnoge priče - ne samo ona poznata u poruci Spurinne: “Čuvaj se martovskih ida”, nego i izvještaj da su Cezarovi konji tog tragičnog dana lili suze, da je Kalpurnije sanjala smrt svog muža, te da su se vrata njihove spavaće sobe naglo otvorila sama od sebe kad se ona probudila!

GAAP
Jedan od 72 duha koje je Salomon, zbog neposlušnosti i oholosti, zatvorio u bronzano bure i bacio u jezero. Vjeruje se da je Gaap utjecajan duhovni moćnik koji se redovno pojavljuje kada je sunce na jugu. Najčešće se pojavljuje u ljudskom obličju, predvođen s četiri uvažena kralja. Podučava filozofiji i plemenitim znanostima. Inicira ljubav i mržnju. Čini ljude netolerantnim, razdražljivim i zlim. Gaap daje instrukcije za posvećenje svih stvari koje služe povratku njegovog duhovnog gospodara Amaymona.
Vjeruje se da Gaap dostavlja dobre kućne duhove izvan nadzora ostalih čarobnjaka. Na pitanja iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti uvijek daje tačne i istinite odgovore. Ukoliko mu to zazivač naredi, Gaap može u tren oka prenositi ljude i stvari s jednog na drugo mjesto. Gaap pripada visokom Redu Moći.

GAGAT  (gagitis)
Od najstarijih vremena gagat (crni jantar) se smatra magičnim kamenom, kamenom kušnje za nevinost. Koristio se na mnoge načine: zapaljen u vidu praha služio je za rastjerivanje opakih gmazova i otrovnih insekata; liječio je od epilepsije, zubobolje, glavobolje i oticanja vratnih žlijezda; ako su ga držale u ruci pomagao je porodiljama pri porođaju; poništavao je učinke crne magije; ublažavao stomačne bolove i želučane grčeve.
U Indiji i faraonskom Egiptu od gagata su se pravile blagotvorne amajlije u obliku diskova, koje su donosile sreću i štitile od demona i zlih duhova. Na Britanskim otocima smatran je odličnom zaštitom od bolesti što su ih navodno slale vještice i čarobnjaci. Koristio se protiv oluja i gromova, zlih duhova i demonske obuzetosti, otrova i ludila, bajanja i čarolija, nedostatka tjelesne snage i ujeda otrovnih zmija. Vjerovalo se da dimljenje gagatom ženama vraća mjesečnicu.
Irske su domaćice palile gagat kako bi muževima osiguravale mirno more, sigurnu plovidbu i sretan povratak; u Italiji se od gagat pravila čudesna hamajlija Mano cornuta, a broš od gagata čuvao je od urokljivih očiju. Od crnog gagata se pravila i čuvena hamajlija Pinadelu na Sardiniji, koja je štitila od zlih duhova i crne magije. U Europi su se od gagata pravili moćni amuletu u obliku križa ili srca u kome je bio urezan latinski križ.

GAJ
Od najstarijih vremena, gaj je simbolizirao svetu tajanstvenost, mjesto gdje borave božanstva okružena ljudskom nepristupačnosti. Vjerovalo se da svaki bog ima svoj gaj, a znameniti rimski je filozof i pisac Seneca (oko 4. g. pr. n. e. – 65. g. n. e.) pisao da sveti gajevi zrače božanskom energijom. Drugi autori su smatrali da su gajevi simboli majčinstva i izvorišta preporoda, te da su svojevrsne riznice života i tajanstvenih spoznaja.

GALEB
Ptica koja živi uz vodene površine, najčešće na morskim obalama. Prema jednom predanju galeb simbolizira svjetlost dana, bogatstvo, prostranstvo i slobodu. Pojava jata ovih ptica na obzorju, drevnim pomorcima je najavljivala blizinu kopna. Sletanje galebova na brod koji se nalazi na putovanju navodno je donosilo mirnu i sretnu plovidbu. Udaljavanje galebova s mora i obale najavljuje dolazak olujnog nevremena. Ako galeb udari u prozor neke kuće, vjerovalo se da je neko od članova obitelji u velikoj opansosti I da mu je potrebna pomoć. Ako tri galeba lete zajedno - predznak smrti. Smatralo se velikim grijehom ubiti galeba. To je nagovještavalo smrt i nesreću. Ako galeb leti prema nekoj osobi i napadne je, vjerovalo se da će doći do smrti nekog njenog bliskog prijatelja ili srodnika. Sanjati galeba – neočekivano pismo, vijest, saznanje.

GALGAL
Jedna od hebrejskih metoda proricanja budućih događaja. U galgalu se koriste hebrejska abeceda i Drvo života.

GAMAD
Općenito se vjerovalo da gamad prenosi teške bolesti i da obitelji koje žive u kućama u kojima ima gamadi ne mogu imati napretka. Vjerovalo se da postoje efikasni načini da se kuća očisti od gamadi, a jedan od njih je bio da se u ožujku sve prostorije temeljito pometu i očiste snijegom. Unošenje u kuću svježeg zelenila na Duhove navodno je također utjecalo na uništavanje gamadi. Češljanje kose petkom, međutim, smatrano je štetnim, jer se time navodno povečavao broj gamadi u kući. Što se tiče gamadi koja je uništavala ljetinu, ona se mogla uništiti i protjerati ako bi se spalila stara odjeća ili lipovo drvo i pepeo prosuo po polju.
Oni koji su željeli da održavaju osobnu higijenu i da se oslobode gamadi, prije svega buha i ušiju, uvijek bi sa sobom nosili zemlju s groblja ili zub koji su uzeli s mrtve osobe ili bi se u noći s 30. travnja na 1. svibnja (Valpurgina noć) goli provaljali po rosnoj travi. Češljati nekome kosu i trijebiti uši, dugo vremena je bio znak pažnje, prijateljstva i dobrodošlice. Sanjati gamad – sramota, siromaštvo i brige.

GAMYGYN
Jedan od 72 duha koje je Salomon, zbog neposlušnosti i oholosti, zatvorio u bronzano bure i bacio u jezero. Gamygyn se najčešće pojavljuje u obličju malog konja ili magarca, a zatim i u ljudskom liku. Govori promuklim glasom i spreman je da podučava slobodnim znanostima. Pruža korisne informacije dušama onih koji su umrli u grijehu.

GANES
U hinduističkoj mitologiji, Ganes važi za boga mudrosti, učenosti i sudbinskih promjena. Smatra se da je čovjeku nevidljiv, a sljedbenici ga obično predstavljaju u obliku čovjeka ili u obliku slona, često kako jaše na mišu ili kako ganja miša. Osobine slona objašnjavaju i njegovo simboličko značenje: čuven je po mudrosti i po izuzetnom pamćenju, a njegova tjelesna masa i snaga određuju ga kao onoga koji ruši sve prepreke. Talisman u obliku Ganesa pomaže u prevazilaženju teškoća i prepreka i u vremenima nesigurnosti i smutnje. On jača životne i poduzetničke inicijative i tako štiti svaki početak.

Pretplatite se na KNJIGU TAJNI