Za razliku od zapadne i indijske, koje se baziraju na kretanjima Sunca, Mjeseca i planeta kroz Zodijak, kineska astrologija svoje mudrosti crpi iz iskustava prastarih poljoprivrednih kalendara, koji se baziraju na kompleksnim lunarnim ciklusima i šesdesetostrukom ciklusu Sunca i Mjeseca.
Ovaj posljednji ciklus se bazira na rotacijama pet elemenata tradicionalne kineske filozofije - Drvo, Vatra, Zemlja, Metal i Voda - u pozitivnim i negativnim aspektima i dvanaest simboličnih godina - životinja.
Šest od 12 životinjskih simbola u kineskoj astrologiji uvijek su pozitivni, a drugih šest uvijek negativni. To nikako ne znači da su osobe rođene u godini kojoj se pripisuju pozitivni simboli (Pacov, Tigar, Zmaj, Konj, Majmun i Pas) na neki način superiornije od osoba rođenih u godini sa negativnim životinjskim simbolima (Vo, Zec, Zmija, Ovca, Pijetao i Vepar). To samo znači da će ovi "pozitivni" ljudi biti sretniji u svojim životima i uspješniji u svojim karijerama ukoliko ustraju u aktivnoj politici u kojoj mogu snažno uticati na stvari, a ne da one utiču na njih. Isto tako, oni rođeni u godinama sa negativnim životinjskim simbolima, uspješniji su i sretniji ako svjesno budu pokušavali izbegavati prepreke.

Opće karakteristike 12 životinjskih simbola:
Pacov:
drag, vrijedan, raden, društven i štedljiv.
Vo: strpljivost, hrabrost, vjerodostojnost i konvencionalnost.
Tigar: sreća, dinamičnost, nemir, pokretljivost, nepredvidivost, pustolovnost i radost življenja.
Zec: sreća, plemenitost, ljubaznost, senzibilnost, lucidnost, umjetnost i tiha inteligencija
Zmaj: eksplozivnost, energija, oholost, napredak i permanentna snaga.
Zmija: misterioznost, nedokučivost, mudrost, samopouzdanost i tvrdoglavost.
Konj: avanturizam, veselost, društvenost, popularnost i promjenjljivost.
Ovca: dobrota, ljubaznost, osjetljivost, emotivnost i depresivnost.
Majmun: bistrina, pronicljivost, fleksibilnost, sposobnost za obmanu, uobraženost i aktivni šarm.
Pijetao: neobično ponašanje, netaktičnost, duhovitost, efikasnost i dobra gluma.
Pas: poštenje, privrženost, otvorenost, objektivnost i inteligencija.
Vepar: poštenje, popularnost, vesela priroda i stalno traganje za zadovoljstvima.

KAJSIJA
Voće porijeklom iz Kine, simbol plašljivosti i smrti. Vjeruje se da kajsija (Prunus armeniaca) ima blagotvorna svojstva, koristi se za poboljšanje mokrenja, protiv zatvora, protiv malokrvnosti, protiv glista, za dijetalnu ishranu osoba s oboljelim srcem i krvnim sudovima, za njegu suhe kože lica itd. Sanjati krupne kajsije – znak uspjeha i zadovoljstva; sanjati sitne kajsije – brige i neuspjeh.

KAKODEMON
Zloduh kojeg su srednjovjekovni astzrolozi smiještali u dvanaestu kuću Zodijaka, kuću kojom vladaju demoni i zlodusi.

KAKTUS
Još od najstarijih vremena, shamani Srednje i Južne Amerike kaktus smatraju božanskom biljkom od koje se mogu napraviti eliksiri čudesnih svojstava. Tinkture i masti od kaktusa koriste u iscjeljiteljskim i magijskim obredima. Iako to znanstveno nije potvrđeno, u  Europi vlada uvjerenje da kaktus nije dobro držati u kući ili u radnom prostoru, jer čini ljude napetim, neraspolženim  i svađalački raspoloženim.

KALA MAKARA
Monstruozna mitološka neman; lav i makara ili krokodil. Označava solarni princip i simbolizira opasnu moć voda.

KALCEDON
Oni koji su ga u antičkim vremenima koristili, ostavili su zabilješke da je izdašno upotrebljavan u narodnoj medicini u slučajevima groznice i očuvanju tjelesne snage. Vjerovalo se također da kalcedon osigurava pobjedu u borbi i da čuva od grijeha i zlih duhova. Otklanja strah od spiritualnih sila i otklanja melankoliju. Olakšava prolaz žučnom kamencu, skida tjelesnu temperaturu i pomaže u prevladavanju tuge. Kada je plave boje, ima gotovo iste kvalitete kao i safir. Pored ahata i kalcedon smatraju kamenom mjeseca lipnja, jer navodno donosi sreću onima koji su rođeni u tom mjesecu, oslobađajući ih od teških briga. U drugim se krajevima, međutim, kalcedon smatra kamenom mjeseca kolovoza/augusta.
Kalcedon se koristi u spravljanju amajlija i talismana. Vjerovalo se da štitio od opčinjenosti i urokljivih očiju, a onima koji su vjerovali u njegove profilaktičke moći darivao je miroljubivu narav.

KALCIT
Kalcit može biti bezbojan ili bijel. Kristali su mu uglavnom prozirni, s plohama staklastog sjaja. Budući da se zrake svjetlosti pri prolasku kroz kalcit dvostruko lome, vjeruje se da posjeduje proročke karakteristike. Služi za proricanje sudbine i štiti od zlih duhova i čarobnjaka.

KALENDAR
Prema mnogima, kalendar je simbol smrti i ponovnog rođenja; on obilježava etape vlastitog razvoja i bilježi prirodne pojave u vremenskom toku. Suvremeni psihoanalitičari kalendaru daju simboliku vremenske ljestvice na kojoj ima mjesta za svaki postupak, događaj ili osobni doživljaj. Smatra se da nije dobro objesiti novi kalendar na zid prije isteka stare godine, jer to priziva nesreću. Jednako tako nije dobro okrenuti kalendar prije dolaska novog dana – i to navodno donosi nesreću. Osoba koja želi da bude stalno u mislima voljene osobe dovoljno je da joj - pokloni kalendar.
U narodnim vjerovanjima snovi o kalendaru imaju posebna značenja: listati kalendar u snu – brige, nesigurnost, strijepnja; vidjeti ga – loše vijesti; pisati kalendar u snu – očekivanje važnih događaja; držati u rukama stari kalendar – gubitak važnog prijateljstva.

KALEŽ
Ceremonijalna posuda, element vode. Kalež ima neobično bogatu simboliku, smatra se posudom obilja i posudom koja sadrži piće besmrtnosti; on simbolizira i sveti Gral, posudu koja je skupila Kristovu krv. Kalež podrazumjeva i kozmičku simboliku: jaje svijeta podijeljeno je na dva kaleža – kalež neba i kalež zemlje. U Japanu izmjena kaleža, simbolizira vjernost i odanost, a u keltskim vjerovanjima, kalež koji se daje kralju – simbolizira neograničenu vlast.
U Bibliji, naglasak kaleža je na ljudskoj sudbini: čovjek iz ruke Božje prima svoj usud kao kalež ili kao sadržaj kaleža. U mističnoj književnosti islama, kalež predstavlja srce, a kalež ljubavi ili vino radosti dobivaju samo povlašteni sveci u Raju. Vjeruje se da je perzijski kralj Džmashid posjedovao kalež u kojem je mogao vidjeti cjelokupni svemir.

KALI YUGA
Prema staroindijskim tradicionalnim vjerovanjima postoje četiri vremenska perioda koja se izmjenjuju sljedećim redoslijedom: Satya yuga (Zlatno doba, Doba istine ili Čestitosti, traje 4800 godina), Dvapara yuga (Srebrno doba, traje 3600 godina), Treta yuga (Brončano doba, traje 2400 godina) i Kali yuga (Mračno doba), Željezno doba, Doba tame, koje traje 1200 godina). Zatim ponovo slijedi Zlatno doba. Vrijeme u kojem mi živimo moglo bi se označiti kao doba na isteku Kali yuge, koje će naslijediti Satya yuga ili Zlatno doba.

KALUMET
Sveta lula, lula mira američkih Indijanaca; simbolizira snagu i moć praiskonskog čovjeka. Sveti dim koji se diže iz kalumeta predstavlja usklađivanje ljudskog života s cjelokupnom prirodom; pošto se dim uputi na sve četiri strane svijeta, iz kalumeta se povlače uzastopno još tri dima – prvi se otpuhne prema horizontu, drugi prema zemlji, a treći prema suncu. Ratni se kalumet, obojen crvenom bojom, smatra sunčevim kalumetom.

KALJUŽA
U prošlosti se vjerovalo da na ivicama kaljuža svoja gnijezda savijaju zli duhovi. Sanjati kaljužu – znak spletkarenja, ogovaranja i neprijateljstva; gaziti kroz kaljužu – bolest i brige.

Pretplatite se na KNJIGU TAJNI