U Japanu, ona je zla životinja koja je u stanju ubiti ženu i uzeti njezino obličje; u Kini je smatraju dobrohotnom životinjom; u Kambodži mačke učestvuju u obredima prizivanja kiše; u Indiji statue mačaka-asketa simboliziraju blaženstvo životinjskog svijeta; u starom Egiptu poštovana je kao božanstvo i čovjekova zaštitnica... U Kabali, kao i u budizmu, mačka se povezuje sa zmijom i predstavlja grijeh.
Za mačku se vjeruje da ima sedam života; crna mačka posjeduje magične moći, a za oslobađanje od zlih čini navodno je potrebno pojesti njenu kožu. Crna mačka donosi nesreću onima kojima prijeđe preko puta. Vjeruje se da slezena crne mačke zaustavlja menstruaciju, a njezinom krvlju ispisuju se opasni crnomagijski čini. Ako se ugrijanom mašću crne mačke natrljaju ruke i noge, bol će odmah nestati. Onaj tko muči crnu mačku navodno će sam sebi nauditi, a onaj tko u kući drži crnog mačka i sam će pocrnjeti. Vjerovalo se da crnu mačku i crnu kokoš nije dobro otjerati iz kuće, niti je crnu mačku dobro noću tuči desnom rukom, jer bi se ruka mogla osušiti ili ostati oduzeta. Smatralo se da crne mačke nisu samo pronicljive, nego i vidovite. Za skidanje vrućice koristila se krv iz uha crne mačke. Sanjati crnu mačku predznak je neiskrenosti i prevare.

CERNNUNNOS
Cernunnos je drevno keltsko božanstvo, koje su stari Druidi nazivali Hu Gadar. Cernnunnos je bio obdaren rogovima i predstavljao je božanstvo plodnosti, prirode, šuma, životinja, harmonije, blagostanja i fizičke ljubavi. Vjeruje se da amulet Cernnunnos podstiče životnu snagu, povečava plodnost, štiti od zlih čina i stimulira muškost. Smatra se da je posebno blagotvoran kada ga nose osobe koje imaju izrazite seksualne probleme.

CEROSKOPIJA
Jedna od tehnika proricanja: u hladnu se vodu lijeva rastopljen vosak a onda se na osnovu oblika koji nastaju na površini vode proriču budići događaji.

CIGARETA
Cigareta simbolizira porok, naviku, robovanje… Kada bi se cigareta ugasila sama od sebe, vjerovalo se da će se dogoditi nesreća. Ako bi žena povukla posljednji dim cigarete tačno do filtera, govorilo se da će njen budući suprug biti sljedeći muškarac s kojim se počne zabavljati. Osoba koja nije željela da doživi nesreću, nije smjela ni od koga uzeti ponuđenu slomljenu cigaretu, niti istim plamenom upaljača ili šibice zaredom zapaliti tri cigarete. Tko bi uhvatio rukom prsten od dima i kobajagi ga stavio u džep, vjerovao je da će tog dana biti sretan. U snu najavljuje gubitak, štetu, moguću krađu i bolest.

CIGLA
Ako djevokla vidi ciglu kako pada sa neke građevine, vjeruje se da će joj to donijeti nesreću i da se neće udati narednih dvanaest mjeseci. Tko u snu kupuje ili pravi ciglu, vjeruje se da će doživjet nesreću.

CIKADA
Jedan od antičkih demona svjetlosti i tame, simbolizira ciklična razdoblja svjetlosti i tame. Dok u grčjoj mitologiji označava besmrtnost (ali ne i vječnu mladost), u kineskoj mitologiji, cikada simbolizira uskrsnuće, besmrtnost, sreću, uzdrživost i vječnu mladost.

CIKCAK
Splet od tri plamena u ruci babilonskog Adada; simbol munje i rodnosti i atribut svih bogova koji nanose štetu i donose nepogode.

CIKLAMA
Ciklama (Cyclamen europaeum) ublažuje jutarnje glavobolje, tupu glavobolju, migrenu u vrijeme mjesečnice ili glavobolje kod kojih se pojavljuju zvjezdice ispred očiju. Ciklama se koristi i u zelenoj (biljnoj) magiji: njen je korist navodno sastavni dio najmočnijih ljubavnih napitaka, a ako se koristi kao dodatak vinu, njegova opojnost bit će znatno veča.

CIKORIJA
Listovi cikorije (Cichorium intybus) čiji prženi i samljeveni korijen služi kao dodatak kavi dugo vremena su bili simboli ljubavi i vijernosti. Ovoj su se biljci oduvijek pripisivale magične moći; putnici koji bi njen korijen nosili u džepu svako bi putovanje završili sretno, a vjerovalo se da je uz pomoć cikorije moguće skinuti i najsloženije okove. Lopovi su se mogli otkriti, ako bi okradena osoba prilikom odlaska na spavanje pod glavu stavila njen korijen. Prilikom iskopavanja nije se smijelo cikoriju dodirnuti golom rukom, već se morala koristiti bijela krpa. Ako bi se određenog dana iskopavala jelenovim rogom, cikorija je navodno čovjeka činila nevidljivim. Inače, najčešće se iskopavala srebrnim predmetom, kako bi se zazivalo Sveto trojstvo, a ako se iskopavala ponedjeljkom ili petkom i to za mladog mjeseca, navodno je obezbjeđivala sreću i blagostanje.

CILJ (meta)
Jedno od lovačkih vjerovanja bilo je i ono koje je govorilo da se cilj navodno uvijek može pogoditi ako bi se sa sačmom pomiješala sasušena krv lastavice ili pepeo od lastavičjeg gnijezda, a onaj tko bi želio da i u narednoj godini bude precizan u gađanju, na Božić bi pod noge prostirao bijelu krpu s koje bi izvjesno vrijeme gađao u mjesec. Sigurnost u gađanju je navodno garantirala i igla zabijena u kundak, s tim što je ta igla prethodno korištena za ušivanje mrtvaca. Tko je želio da bude precizan i svaki put pogađa cilj, naručivao bi da mu se municija napravi od prstenja osoba koje su osuđene na smrt vješanjem i koje su obješene. Vidjeti cilj u snu – sreća, uspjeh u ljubavi; stići u snu na cilj – moguća prevara.

CIMERIES
Jedan od 72 duha koje je Salomon, zbog neposlušnosti i oholosti, zatvorio u bronzano bure i bacio u jezero. Cimeries se obično pojavljuje kao izuzetno hrabar borac, vrlo cesto na crnom konju. Vjeruje se da je gospodar duhova koji egzistiraju u jednom dijelu afričkog kontinenta. Spreman je da podučava gramatiku, logiku i retoriku. Otkriva skrivena i zakopana blaga i tajne riznice, te izgubljene i zaturene (skrivene) stvari o kojima niko nista ne zna. Postoji vjerovanje po kojem Cimeries može učiniti da se čovjek pojavi kao ratnik, kao što je i on.

CIMET
Cimet nije ništa drugo nego kora stabla cimetovca (Cinammomum zeylanicum), začin koji je donesen s Istoka. Kineska farmakopeja se ne bi mogla ni zamisliti bez ove biljke. Cimet se smatrao sredstvom za jačanje organizma, hranom za besmrtnike i eliksirom vječne mladosti. Prema kineskim predanjima u ishrani ga je koristio Peng Zua, za kojeg se vjerovalo da je živio 888 godina. Od cimeta se navodno spravljalo čudesno vino čija je samo jedna kap davala tijelu boju zlatna. Pomiješan s kornjačinim mozgom cimet navodno dobija magična svojstva, ljudima omogučava da mogu hodati po vodi. 

CINOBER
Crveni živin sulfid, spoj dvaju elemenata univerzalne alkemije, sumpora i žive, dugo vremena je smatran kao živo zlato,  materia prima ili lapis philosophorum, što ga je među alkemičarima činio nezamjenjivim. Vjeruje se da je cinober glavni sastojak napitka besmrtnosti; tijelu daje energiju sunčanog žara i čini ga mlađim. Paracelsus (1493 – 1541) ga preporučuje kao izuzetan lijek. Izmenjivanje cinober-živa simbol je smrti i ponovnog rođenja, neprestane regenarcije, kao što se ptica feniks nakon izgaranja, iz pepela ponovo rađa.

Pretplatite se na KNJIGU TAJNI