Mađioničarima su služile za mnoge trikove, a uz pomoć njih – vjerovalo se - moglo se zaviriti u nečiju sudbinu i odrediti buduće događaje. Špil od 52 karte simbolizira broj nedjelja u godini; 13 karata u svakoj boji predstavlja 13 lunarnih mjeseci u godini; četiri boje simboliziraju četiri strane svijeta, četiri elementa, četiri godišnja doba, četiri vjetra, četiri ugla hrama... Znakovi na kartama predstavljaju životne simbole: list (pik) – kozmičko drvo života; srce (herc) – središte života i svijeta; romb (karo) -  ženski princip; djetelina (tref) - muški princip. 
Nedjeljom se nisu preporučale igre s kartama, a za one koji se nisu držali te preporuke, vjerovalo se da će biti osuđeni da cijelog života kartaju svake nedjelje. Kartaš koji bi crvenim koncem privezao šišmiševo srce za nadlakticu navodno bi uvijek dobivao povoljne karte od svojih suigrača. Sanjati karte – predstoji zabava; kartati se – nezadovoljstvo; kartati se u novac – financijski gubitak; vidjeti kartaša u snu– nedobronamjerne glasine.

KARTOMANCIJA
Gatanje iz karata je navodno omogućavalo da se unaprijed saznaju budući događaji. Najjednostavnija tehnika za dobijanja odgovora na samo jedno pitanje - hoće li se moja želja ispuniti ili ne? - koristi špil od 52 karte, ali je samo dvjema kartama – 'devetki herc' i 'desetki pik' - dato proročko značenje. Prvu zovu – 'Karta želje', a drugu - ,Karta razočarenja'!
Osoba koja želi da sazna odgovor na postavljeno pitanje miješa karte, koncentrirajući se na određenu želju, koju ne saopštava kartomantu, onom tko dijeli karte. Nakon što ih dobro izmiješa, pruža ih kartomantu koji ih presijeca i počinje dijeliti. Ako se u podijeljenim kartama nađe 'Karta želje' prije 'Karte razočarenja', želja će biti ispunjena, i obratno. Ništa jednostavnije!

Tri želje: Za ovaj metod gatanja koriste se 32 karte i to: kečevi, kraljevi, kraljice, unteri (žandari), desetke, devetke, osmice i sedmice. Zainteresirana osoba miješa karte koncentrirajući se na tri želje. Zatim ih kartomant presijeca i dijeli u tri reda otvorenih karata. Prvi red, koji odgovara prvoj želji, sadrži tri karte; drugi i treći red, koji odgovaraju drugoj i trećoj želji, imaju po pet i sedam karata.
Ako se u prvom redu nalazi 'kec', želja će se ispuniti. Ako su u redu tri 'dvorske' karte (dvorske karte su: unteri, kraljevi i kraljice), sasvim je sigurno da se želja neće ispuniti. Ako nije ni jedno ni drugo, onda se sabiru numeričke vrijednosti prvog reda (tri karte), računajući brojčane oznake onako kako su obilježene, a 'dvorske' se karte računaju po sljedećim vrijednostima: kralj - 13, kraljica - 12 i unter (žandar) - 11. Želja će biti ispunjena ako je zbir manji od 28.
Ako su u drugom redu, koji sadrži 5 karata, dva 'keca' ili jedan 'kec' i 'sedmica', želja će biti ispunjena. Ako se sastoji od pet 'dvorskih karata', želja se sigurno neće ispuniti. Otprilike, želja se ispunjava ako je zbir manji od 44.
Ako su u trećem redu, koji sadrži sedam karata, dva 'keca', želja će se ispuniti. Ako sadrži šest ili sedam 'dvorskih karata', želja se sigurno neće ispuniti. Otprilike, želja se ispunjava ako je zbir manji od 63.

Tko ima više sreće: Ovo je jednostavan metod gatanja po kome se može odrediti tko će imati više sreće u sljedećem mjesecu. Koriste se 32 karte. Karte miješa kartomant, presijeca ih, zatim ih daje osobi koja mu sjedi s desne strane. Ta osoba dijeli tri otvorene karte, i daje špil onom tko je desno od njega. I ta osoba dijeli tri karte, i tako redom, uvijek idući nadesno, sve dok karte ponovo ne dođu do kartomanta. Numeričke vrijednosti tri karte ispred svakog od učesnika se sabiru. Onaj tko bude imao najmanji zbir u narednom će mjesecu imati najviše sreće.
Naravno, postoji još mnogo tehnika proricanja uz pomoć karata, ali je, svakako, najpouzdanija ona s tarot kartama, koju mnogi smatraju istinskom umjetnošću proricanja.

KATALEPSIJA
Ukočenost mišića prouzrokovana hipnozom, histerijom, šizofrenijom, astralnom projekcijom... Stanje koje može potrajatiu i po nekoliko dana a u kojem su funkcije organizma svedene na minimu. Katalepsiju svjesno upražnjavaju indijski jogini kako bi dosegli posebna stanja duha i izazivali nadnaravne pojave.

KLEKA (smreka)
Sveto drvo, simbol povjerenja, zaštite i inicijative. Kleka (Juniperus communis) raste kao grm, a češće kao drvo, važi i kao simbol plodnosti. Koristi se u narodnoj medicini: čaj od pretucanih boba jača živce i želudac, čist krv i izbacuje otrovne plinove i loše sokove. Pored toga, tjera na znoj i liječi vodenu i bubrežnu bolest, čisti jetru, istapa kamenje i pjesak iz žuči, bubrega i mokraćnog mjehura, te liječi venerične bolesti. Ako se mladi vršci kleke skuhaju u mlijeku, napitak liječi kostobolju, reumatizam, išijas, skorbut, vodenu bolest, bijeli cvijet, škrofule i živčano rastrojstvo. Od boba kleke se pravi ljekovito vino i osvježavajući napitak izvanredne ljekovitosti i kakvoće.
Kleka je smatrana svetom biljkom i u narodu je postojao običaj da se pred njom skida kapa i klanja. Postoje i druga vjerovanja: ako se mjesto u šumi na kojem rastu gljive dotaklo prutom kleke, očekivalo se da će tamo narasti mnogo gljiva. Kleki su se pripisivala i magične moći – služila je kao zaštita od kuge i ostalih pošasti, a štitila je obiteljska ognjišta i imanja, uključujući i sve domaće životinje, od zlih duhova, čarolija i vještica. U mnogim se krajevima vjerovalo da se ljudi od opčinjenosti mogu zaštiti, ako bi se nakadili dimom od kleke. Bobe kleke su se nosile u amuletima protiv bradavica, epilepsije i  grčeva, a drvo i grane za obredna kađenja. Sanjati kleku – dobitak, bogatstvo; brati je – zdravlje i blagostanje.

KLETA VODA
Vjerovalo se da se redovnim molitvama moze načiniti kleta voda, kojom je nekome moguće napakostiti i prokleti ga. Tko bi napravio kletu vodu morao je biti svjestan da na sebe preuzima pola upućene kletve.

KLINČIĆ
U prošlosti se vjerovalo da klinčić (Syzygium aromaticum, Eugenia aromatica), pored toga što je sastavni dio ljubavnih napitaka, ima magična svojstva: osoba koja bi ga stalno nosila uza se, navodno je bila zaštićena od vještičijih čina i kletvi. U narodnoj se medicini klinčići se koriste, kao stimulans za probavu i tek.

KLETVE
Smatralo se da se roditeljske i djevojačke kletve uvijek obistine. Psovati i proklinjati nije dobro u blizini pčela i kruha, jer se vjerovalo da bi kletve mogle biti uzvraćene. Kletve navodno uvijek stižu kad se najmanje očekuju. Polja koja su zarasla u korov, krave, ovce i koze koje ne daju dovoljno mlijeka, te perad koja ne nose jaja, vjerovalo se da ih je neko prokleo.

KLJUČ
Legende kažu da je rimski bog vremana Janus, koji je imao dva lica, čuvao ključeve koji su omogučavali pristup Velikim tajnama i Malim tajnama. Smatralo se da je Janus vodič duše; štapom u desnoj ruci i ključem u lijevoj, on je čuvao sva vrata i gospodario svim putevima. Ako je ležao na stolu, ključ je navodno izazivao svađe u obiteljima i među bračnim drugovima. Ključ je simbol hermetičkih tajni, napretka i zapovijedi, a na ezoteričnom planu, on otvara vrata duhovnih prebivanja i incijacijskih stanja, te pretstavlja bljesak prosvjetljenja i otkrića.
Najčešće se zajedno nose tri ključa, oni jedino uzajedno predstavljaju moćan amulet. Prvi ključ otključava vrata koja vode do ljubavi, drugi otključava bravu iza koje se krije bogatstvo, a treći nam otvara riznicu zdravlja. Za razliku od ostalog svijeta, Japanci imaju simbol sa tri ključa koji predstavljaju bogatstvo, ljubav i sreću. Sanjati ključ – ćutanje je zlato; naći ključ u snu – dobit, bogatstvo; imati velike ključeve – veselje, radost; vidjeti svježanj kljućeva – harmonija u obitelji.

Pretplatite se na KNJIGU TAJNI