Crne mise, na kojima se na oltar prinose žrtve u krvi, najčešće se pretvaraju u vulgarne orgije na kojima se masovno siluju djevice.
Prva Crna misa o kojoj postoji pisani trag održana je u sedmom stoljeću kada je, prema izveštaju Crkvenog savjeta u Toledu, crkva objavila Misu smrti. U tom mračnom obredu, svećenik se nije molio za spas duše mrtvog čoveka kako bi ga izbavivio iz Čistilišta, već je - kakvog li apsurda - živog čoveka poslao u smrt!
Misa svetog Sekarera, koja vuče korijene iz Gaskonje, zamišljena je da bude izvođena u siromašnim crkvama, na periferijama francuskih gradova. Sličila je katoličkoj crkvenoj misi, ali je svećenik posvećivao crnu trouglastu hostiju i, umjesto vina, koristio vodu sa izvora u kojoj je bila potopljena nekrštena beba. Krajnji rezultat je zapanjujući - smrt određene žrtve!
Crna misa je bila najpopularnija u 17. stoljeću, u vrijeme francuskog kralja Luja XIV. Služila je da bi se prakticirala crna magija i da bi se na ljude bacali čini. Posebno je bilo popularno spravljanje ljubavnih napitaka i otrova, koje su najviše naručivale dame iz francuskog visokog društva. Jedna od najpoznatiji sljedbenica Crnih misa, astrologinja Madam La Vuazon ilegalno je vršila abortuse i izopačenu klijentelu blisku dvoru francuskog kralja, redovito snabdjevala djecom u svrhu seksualnog iživljavanja.
Tijkom tih monstruoznih Crnih misa krv žrtvovanih beba bila je korištena umjesto vina, a njihovo meso bilo je uzimano kao hostija. Zaređeni svećenici izgovarali su riječi katoličke mise unazad, obrćući raspelo naopako i koristeći se crnim umjesto bijelim svijećama. Svijeće su pravljene od ljudskog loja, a u kući Madam La Vuazon nađena je peć za topljenje, koju je, kako je na suđenju priznala, koristila za spaljivanje ostataka žrtvovanih beba i pobačenih fetusa!
La Vuazonova je  uhapšena 1679. godine zahvaljujući specijalnoj uredbi francuskog kralja Luja XIV,  koji je, pod pritiscima javnosti, odlučio da stane na put mnogobrojnom trovanju francuskog plemstva. Istraga je krenula od mnogobrojnih trovanja na dvoru i oko njega, ali je uskoro stigla do magije i crnomagijskih ritala. La Vuazonova je nakon duge i teške istrage, 1680. godine osuđena na smrt i spaljena na lomači.

CADEUS
Ovo je prastari, antički magični simbol i magični predmet koji se i danas koristi za iscjeljivanje bolesnih, izglađivanje svađa i obezbjeđivanje i sprovođenje mira. Cadeus se koristio još u starom Egiptu, u Indiji i u antičkoj Grčkoj, a sastoji se od dvije isprepletene zmije, koje predstavljaju balans između dobra i zla, rata i mira.
U budizmu se ove zmije nazivaju simbolima Kundalini i predstavljaju životnu snagu koja je smještena u bazi čovjekovog kičmenog stuba. Za krila koja se mogu vidjeti na cadeusu, nekada se davno, u Grčkoj, vjerovalo da su to krila sa stopala Merkura, koji je prenosio Božje poruke. Merkur je, uz pomoć svojih mudrih rječi, uspio da smiri dvije na smrt sukobljene zmije.

CAIM
Jedan od 72 duha koje je Salomon, zbog neposlušnosti i oholosti, zatvorio u bronzano bure i bacio u jezero. Caim se obično pojavljuje u obličju ptice drozda, a poslije toga i u liku čovjeka, koji u ruci nosi oštar mač i izgleda kao da je sagorio i da je od pepela. Oštar je i bezkompromisan sugovornik.
Vjeruje se da Caim podučava ljude u razumjevanju ptičjih pjesama, mjaukanju mačaka, laveži pasa i žuboru vode. Obično daje istinite odgovoire u vezi sa stvarima i događajima koji će se odigrati u budućnosti. Nekada je pripadao uvaženom Redu Anđela.

CALIBAN
Vjeruje se da na noćnim orgijama i seksualnim bakanalijama, na takozvanim Sabatima, demoni i vještice nerjetko stupaju u intimne odnose. Bića koje se rađaju iz tih mračnih i nakaznih veza, navodno samo djelomično imaju ljudska obličja i nazivaju se calibanima.

CANDELA
Ljupke vile iz prastarih italijanskih predanja. Candele se obično pojavljuju ljeti, u prvi sumrak, kad noćna tmina počne da pada na zemlju. Ove prekrasne vile obično plešu i igraju, bljeskajući poput krijesnica i privlačeći pažnju onih koje žele da zavedu.

CAR
Simbolizira moć, vlast, autoritet, poštovanja, uspjeh... On je Tvorac, koji izgrađuje i čovjeka i sebe. U Kini – smatra se Sinom neba, simbolom nebeske krune i  duhovne vlasti. On je vrhovno savršenstvo i mudrost. Car je nezaobilazna karta u tarotu. Sanjati cara predstavlja sreću; vidjeti ga u snu – počasti. Bolesnici koji bi cara poljubili u ruku ili bi im car dotaknuo glavu, nadali su se da će ozdraviti.

CARSKI REZ
Djeca rođena uz pomoć carskog reza, imala su poseban, uzvišen tretman. Vjerovalo se da su 'nerođena', odnosno da su veoma nadarena i da će s vremenom postati osobe svjesne svojih izuzetnih kvaliteta, utjecaja i moći.
Da bi postale plodne, ženama se savjetovalo da pojedu zeca koji je na svijet došao pomoću carskog reza.

CARICA
Treća karta tarota; simbolizira pokretačku snagu, lucidnost, osjećajnost, oštroumnost, pokretačku zemaljsku vlast iz sjene... Vjeruje se da caricu odlikuje blistava snaga, plodnost, skrivena čuvstvenost, plemenitost, oštroumnost, uzornost, pristrasnost..., pa je s razlogom uspoređuju s vrhovnom egipatskom božicom Izidom ili Majkom kozmosa. Vidjeti caricu u snu, navodno predskazuje napredovanje u poslu; razgovarati s njom u snu - sreća.

CARIĆ
Vjerovalo se da je ptica carić vijesnik novog dana, jer pjeva u zoru snažnije od svih drugih ptica. To je ptica koja simbolizira okretnost, marljivost i radost, a u Welsu čak predstavlja kralja svih ptica i trag starih predaja. Za one koji razrušie carićevo gnijezdo, govorilo se da ih očekuju životne nevolje i pakao. Onom tko ujutro prvo vidi carića ili čuje njegovu milozvučni pjev, dan će proći u sreći i veselju. U nekim je europskim zemljama (Engleska i Francuska) lovljen u vrijeme božične praznika, a onda nošen u svečanoj procesiji da bi potom bio pokopan na groblju, kao ptica povezana sa umiranjem stare godine.
U našem narodu vjeruje se da je carić sretna ptica i da oko sebe širi harmoniju. Carić simbolizira okretnost, marljivost, optimizam i radost. Svako viđenje ove ljupke ptice navodno donosi sreću izuzev na dan vjenčanja kada je to loš predznak – donosi nesreću. Govorilo se - onaj tko ubije carića navodno će za vrlo kratko vrijeme požaliti, jer će doživjeti nesreću, lom kostiju. Onom tko se želi da zaštiti od čarolija i vračanja, savjetovano je da sa sobom uvijek nosi - carićevo perje.

CEDAR
Crnogorično drvo s veličanstvenom krošnjom simbolizira uzvišenost, snagu, nepokvarljivost i besmrtnost. Smatrao se svetim drvetom. Hebreji su od njega pravili krovove svojih hramova, Egipćani i Feničani su gradili nepotopive brodove, a Grci i Rimljani izrađivali kipove svojih bogova. Kelti su cedrovom smolom balzamirali glave najuvažavanijim neprijateljima. Cedrova smola smatrala se skupocijenom poput zlata. Baklja od cedrovine, rastjerivala je navodno zle duhove i širila harmoniju i blagostanje. Kuća čije su grede bile napravljenje od cedrovine čuvala je od pokvarenosti duše osoba koje su u njoj živjele.

CEDRAT (Buddhina ruka)
Raste u južnim krajevima. Cedrat (Citrus medica) je jedna vrsta krupnog limuna, simbolizira dug život i sreću, a zbog velikog broja košpica simbolizira i plodnost. U srednjem se vijeku cedrat koristio u magijskim obredima. U hebrejskoj se mitologiji smatrao svetim drvetom i nosio se u rukama prilikom ulaska u hramove.

CELER
Celer (Apium graveolens), biljka čiji se listovi i korijen koriste kao začin, u drevnim je vremenima smatran izuzetno ljekovitim, a imala je navodno i magične osobine. Vjerovalo se da izaziva uzbudljive seksualne maštarije i snove, a muškarci koji su njegovim sokom mazali svoja spolovila, navodno su osiguravali muževnost, privlačnost i popularnost u ženskom društvu. U Francuskoj je dugo vremena bila aktuelna poslovica: »Ako žena zna da se neki muškarac služi celerom, jurit će za njim sve do Rima.« Pored navodnih afrodizijačkih osobina, celer je sa svojim karakterističnim mirisom dugo služio i kao izvanredna zaštita i sredstvo protiv zlih duhova i vještica. Mladenci su ga za vrijeme vjenčanja stavljali u džepove i cipele, vjerujući da će tako obezbjediti sretan i dugotrajan bračni život.

Pretplatite se na KNJIGU TAJNI