Prema legendama biseri nastaju kada bljesne munja ili kad kapi rose dospiju u školjke bisernice, a predaja što je iznosi Ibn Abas opisuje stvaranje vode od bijelog bisera koji ima dimenziju neba i zemlje. U Kini je biser simbol besmrtnosti, a prema staroindijskim Vedama, biser produžava život. Jedan islamski hadis kaže: 'Bog ima sluge koji se mogu usporediti s kišom; kad padne na dobru zemlju, rađa se žito, kad padne na more, rađaju se biseri!'
U europskoj medicini biseri su se koristili za liječenje potištenosti, maloumnosti i padavice, a u modernoj indijskoj medicini, prah od bisera se koristi kao sredstvo za osvježenje, ali i kao afrodizijak. U Kini za neprobušeni, takozvani djevičanski biser, vjeruje se da ima iscjeljiteljsku moć i da se uz njegovu pomoć mogu uspješno liječiti bolesti očiju.
Biseri se cijene kao dragulji i koriste za nakit. Najljepši biseri vađeni su u Arapskom zaljevu, u vodama Šri Lanke, Sumatre i otoka Fidži. Vjerovalo se da biseri donose zdravlje, blagostanje, dug život i sreću, ali da mogu značiti i suze zbog čega ih ljubavnici jedni drugima nisu smjeli poklanjati, a mladenke ih nisu smjele nositi u svadbenom nakitu. Raskinuta ogrlica od bisera simbol je dezintegracije, nesklada i poremećenih odnosa. Korišteni su i kao odlično sredstvo protiv crne magije.
Gubeći sjaj oni nagovještavaju opasnost, bolest i smrt; pomažu neplodnim parovima da dobiju djete; liječe duševna oboljenja, žuticu, te neutraliziraju ujede zmija i otrovnih insekata. Kažu da nije dobro sanjati bisere, jer pretskazuju suze, niti u vjereničkom prstenu imati biser, budući nagovještava nesklad u braku. Ali postoje i druga vjerovanja:

  • Biseri donose zdravlje, bogatstvo, dug život, ljubav i sreću;
  • Rastjeruju zla duhovna bioća;
  • Donose sreću tek vjenčanim ženama;
  • U vjereničkom prstenu biseri donose suze;
  • Pomažu neplodnim parovima da dobiju dijete ukoliko ih drže ispod jastuka u bračnom krevetu;
  • Liječe duševna oboljenja, žuticu, te ujede od zmija i insekata;
  • Štite ronioce od ajkula i džinovskih hobotnica.

BEEZLEBUB
Prema hebrejskim predanjima, Beezlebub je gospodar muha i Princ Tame. U demonskoj hijerarhiji zauzima visoko mjesto, odmah iza Sotone. U Starom zavjetu se pominje kao filistejski idol, koji je štivan u gradu Ekronu gdje mu je bio podignut najpoznatiji žrtvenik starog vremena. Vjeruje se da je Beezlebub jedan od gospodara Pakla. Pojavljuje se u čudovišnom obličju: ima glavu sa dva močna roga oko koje nosi ognjeni vijenac, plamteće oči i krila šišmiša. Tijelo mu je džinovsko i nezgrapno. Učestvuje na Sabatima, vještičjim orgijama i seksualno opći s vješticama.

BEDRINAC (siljevina, goveđa trava)
Ljekovita biljka (Pimpinella saxifraga) čiji se korijen koristi u narodnoj medicini, navodno je u vrijeme kad je epidemije kuge harala Europom, predstavljala spasonosnu zaštitu i lijek. Bedrinac čisti i jača krv i živce, čisti bubrege i pluća od sluzi, odvaja mokraćno i bubrežno kamenje i pijesak, preporučuje se bolesnicima od gihta i reume.
Vjeruje se  da bedrinac u sebi sadrži magične osobine zbog čega je čarobnjaci koriste za spravljanje ljubavnih i drugih čarolija. Kako bi ih djevojke zavoljele, momci su izabranicama neprimjetno u džep ili njedra stavljali list bedrinca. Vjeruje se i u njegovo kontracepcijsko djelovanje, a skriven na grudima, navodno, pomaže da se poveća količina majčinog mlijeka.

BEKA (žuta vrba)
Od najstarijih vremena beka ili žuta vrba ima sveto zaštitno značenje. U košari od grančica žute vrbe Mojsije je vodama Nila doplutao u sigurnost, a spas su u vrbovom šiblju našli Diana i Oziris. Grančica vrbe unesene u kuću, štitile su dom od svakog zla.

BELEMNITI
Okamenjeni glavonošci čunjasta i duguljasta tijela, živjeli u doba jure i krede. Budući je večina tih fosila šiljastog oblika, kao klin, njehov se nastanak tumačio posljedicom udara munje i groma. U narodnimim se vjerovanjima pripisivala moć da mogu spriječavati nesreće, osobito štetu od olujnih nevremena. Onaj tko bi uvijek sa sobom nosio belemnit navodno je mogao steči moć da bude nečujan i nevidljiv.

BELETH
Jedan od 72 duha koje je Salomon, zbog neposlušnosti i oholosti, zatvorio u bronzano bure i bacio u jezero. Beleth pripada visokom Redu Moći i obično se pojavljuje jašući na snažnom svijetlom konju. Uvijek ga prati orkestar sastavljen od svih vrsta glazbenika. Kao moćan suveren, obično je veoma ljutit kada ga zazivač prvoga pozove. Zbog toga mu se naređenja moraju izdavati isključivo iz magičnog trokuta ili magičnog kruga, i to uz pomoć štapa od ljeskovog drveta uperenog prema jugoistoku.
Pema Belethu se treba ophoditi oprezno i ljubazno, uz dužno poštovanje. Potrebno je na srednjem prstu lijeve ruke obavezno nositi srebrni prsten, koji treba stalno držati nasuprot njegovog lica. Prema vjerovanjima, Beleth inicira ljubav između žene i muškarca.

BELIAL
Jedan od 72 duha koje je Salomon, zbog neposlušnosti i oholosti, zatvorio u bronzano bure i bacio u jezero. Radi se o moćnom suverenu iz duhovnog svijeta, stvorenom odmah poslije Lucifera. Belial se obično javlja u obličju divnog anđela, sjedeći u vatrenim kočijama koje vuče zmaj što riga vatru. On je vođa osamdeset paklenih legija. Uvijek govori prijatnmim glasom. Pao je prvi među višim anđelima, prije Mikaila i drugih nebeskih anđela. Rasplamsava naklonost među ljudima, prijateljima i protivnicima. Za Beliala se vjeruje da daruje izvanredne kućne duhove. Da bi bio poslušan potrebno mu je prinositi žrtve i donositi poklone pravljene specijalno za njega. Belial je nekada pripadao Redu Vrlina i Redu Anđela.

BELOMANTIJA
Jedna od prastarih tehnika proricanja, koja je bila veoma popularna u srednjem vijeku. Na strelice se ispišu mogući odgovori na pitanje za koje ste zainteresirani, a zatim se one izbace natezanjem luka. Ona strelica koja padne najdalje, nudi navodno tačan odgovor.

BERBALANGS
Maležani su vjerovali u ove demone koji su ličili na ljude. Berbalangs si su imali krila i proreze za oči. Kopali su grobove da bi jeli mrtvace.

BERIL
Beril često nazivaju "kamenom sv. Tome". Vjeruje se da smanjuje požudu. U vrijeme faraonskog Egipta, ovaj je lijepi poludragi kamen budio nadu, samouvjerenost i hrabrost i smatran je izvanrednom zaštitom od bespomoćnosti izazvane crnom magijom. Ako bi ga na sudu u ruci držao svjedok koji laže, beril bi navodno odmah pocrnio.
Zelena se varijanta berila koristila za liječenje bolesti oka i grla, a žutozelena je bila nezamjenjiva u liječenju žutice i bolesti jetre. Trljanjem berilom mogle su se izliječiti natečene žlijezde. Osobama rođenim u listopadu beril je darivao važnost i ugled, a bračnim parovima osiguravao ljubav i slogu. Zrcalo od berila koristili su čarobnjaci kako bi u njemu sagledavali budućnost, a voda u kojoj je ležao preporučuje se za ispiranje bolesnih očiju, liječi bolesti grla, te pomaže da prestane štucanje.

BEAL
Jedan od 72 duha koje je Salomon, zbog neposlušnosti i oholosti, zatvorio u bronzano bure i bacio u jezero. Gospodar zlih sila. Vjeruje se da je Beal duhovni vladar Istoka, koji pruža mudrost i nevidljivost. Vođa je 66 legija duhova. Pojavljuje se sa ljudskom glavom, ali se zna pojavljivati i sa glavom žabe ili mačke. Ponekad, čak, i sa sve tri glave istodobno. Govori promuklim glasom i spreman je da podučava kako postati mudar i neprimjetan.

Pretplatite se na KNJIGU TAJNI