Prirodni zakoni, gravitacija, materija, energija, misaona kreacija, memorija…, sve su to prema istočnjačkim vjerovanjima različiti aspekti jedinstvene Akase (akaša). Moderna znanost već odavno priznaje da se sva materija sastoji od iste građe – elektriciteta, a razlika je u tome što hindu učenja smatraju da se akasa može promijeniti i snagom mišljenja a ne samo mehaničkim metodama. U svom zanimljivom djelu “Tajno učenje”, teozofinja Helena Blavacky (1831-1891) ovako opisuje akasu: “Akasa, astralna svjetlost, može da se opiše kao univerzalna duša, matrica Univezuma, ‘misterium magnum’ iz koga je razdvajanjem rođeno sve što postoji. To je razlog postojanja, nešto što ispunjava beskrajna prostranstva, pa i sam Prostor.”
Mnogi autori ističu da su u ‘arhivama akase’ pohranjene nebrojne informacije. Između ostalog i ove:

  • Energetski oblici nastali kao posljedica ljudskih želja, čežnji i mentalnih aktivnosti, te posmrtna iskustva ljudskih bića;
  • Sva životna iskustva živih bića od nastanka svijeta naovamo;
  • Sve klimatske i geološke promjene;
  • Svi događaji i aktivnosti vazani za minerale, floru i faunu, te njihove prapočetke;
  • Aktivnosti ‘solarnih anđela’ koji duhovno utječu na ljudska bića za koje su vezani od samog njihovog početka;
  • Život, aktivnost i iskustva tkz. elementarnih sila ili ‘duhova Prirode’;
  • Sve aktivnosti vanzemaljaca i bića podzemnih svjetova, njihove posjete našoj planeti i iskustva koja su stekla iz tih posjeta;
  • Sve aktivnosti Bijele lože, njenih duhovnih učenika i pristalica, rezultati njihovih magičnih obreda, aktivnosti i svi događaji što su se zbili u legendarnom grada svjetlosti Shangrila;
  • Sve aktivnosti na eteričnom planu Crne lože, Sotone i njenih duhovnih sljedbenika, te rezultati njihovih mračnih magičnih obreda;
  • Sve aktivnosti ‘eteričke faune’ što se hrani negativnim energetskim nabojem, koji stvaraju niski ljudski porivi, izopačenosti i perverzije…

ALEUROMANSIJA
Prastara tehnika proricanja sudbine ili budućih događaja uz pomoć ispisanih papirića, smotanih u loptice i bačenih u brašno. Svi učesnici u proricanju biraju samo po jednu papirnatu lopticu i iz njenog pisanog sadržaja pokušavaju da proniknu u buduća zbivanja.

ALEXANDEROVA TERAPIJA
Ova tehnika stimuliranja zdravlja nije stara kao večina alternativnih medicinskih terapija. Izumio ju je prije stotinjak godina australijanski govornik i glumac F. M. Alexander (1869-1956), a njena je suština uspostavljanje dinamične ravnoteže držanja tijela ili koordinacije glave i kralježnice. Time se postižu mnogostruki korisni rezultati: otklanjaju se bolovi u vratu, napetost mišića, glavobolja, artritis, stresna raspoloženja, bolovi kralježnice,te stimulira samopouzdanje i vjera u sopstvene mogućnosti.

ALGA
Alge su jednostavne vodene biljne vrste koje vodu obogaćuju kisikom i time omogućavaju opstanak i razvoj života. Simboliziraju vječni i neuništivi život bez granica pa im se u zemljama Dalekog istoka pridaje posebna važnost. U Japanu se berba algi obavlja prema strogim šintoističkim obrednim protokolima. Alge mogu da izrastu i do sto metara dužine, a najveće rastu u Sargaškom i Tasmanijskom moru (oko Kraljevskog otoka). Neke služe kao lijek a neke kao hrana, ali se koriste I u parfemeriji. Postoji vjerovanje da morske alge štite moreplovce, te da olakšavaju trudnicama porod.

ALIENI
Posljednjih godina veliki broj znanstvenika u svijetu istražuje jedan gotovo nevjerovatan fenomen: iskustva ljudi koji su imali "susrete" s alienima, čudnim stvorenjima, po mnogima vanzemaljcima koji dolaze odnekud, iz svemira ili iz nekih nama nepoznatih prostorno-vremenskih dimenzija. Alieni su ponekad duhovna bića, ponekad materijalna; pojavljuju se iznenada, najčešće u neidentifikovanim letjelicama; otimaju i odvode ljude i na njima navodno vrše tajanstvene eksperimente.

ALIZARIN
Prekrasna crvena boja, koja se dobija iz biljnog korijenja (broća). Drevni narodi, posebno Indijci, Egipćani i Perzijanci pridavali su alizarinu izuzetan značaj, vjerujući da posjeduje magične zaštitničke moći. Zbog toga su njime bojadisali svoje tkanine.

ALKEMIJA
Tajna mistična znanost porijeklom iz vremena faraonskog Egipta kojom su se bavili žreci, čuvari tajnih znanja i vještina, ali i najumniji istraživači i znanstvenici prošlosti. Alkemija je u Europi bila posebno popularna u srednjem vijeku, a jedan od najzanimljivijih alkemijskih postupaka iz tog vremena nazvan je Kraljevskim umijećem. Alkemičari su bili uvjereni da se kemijskim putem može dobiti eliksir života (vječna mladost) i kamen mudraca pomoću kojeg bi se obične kovine mogle pretvarati u zlato, ili, kao u Kini, u takozvano pitko zlato (aurum potabile).
Tehnika u alkemiji se svodi na: prvi korak (grč. Melanosis; lat. Nigredo) – “crnjenje” metala; drugi korak (grč. Lukosis; lat. Albedo) – “beljenje” metala; treći korak (grč. Ksenthosis; lat. Cintrinitas) – “žućenje” metala; četvrti korak (grč. Iosis; lat. Rubedo) “crvenjenje” metala, čime je alkemijski postupak bio okončan.
Arapski su alkemičari smatrali da se raznim tajnim tečnostima, obredima i drugim sredstvima, zlato može dobijati od bilo čega, pa čak i koncentracijom dovoljno zrelog mističnog intelekta, ali je pravljenje jednog metala od drugog bio jednostaviniji postupak nego, recimo, pravljenje zlata od drveta. Zahvaljujući aklemijskim istraživanjima došlo je do mnogih korisnih kemijski otkrića.

ALKOHOL 
Postoje brojna vjerovanja vezana za alkohol i alkoholizam, od onih religijskih, koja vjernicima zabranjuje uživanja u alkoholu (islam,) do onih koji smatraju da je alkohol piće pjesnika. Prema Bachelardu, alkohol je voda koja pali jezik i koja se rasplamsa na najmanju iskru. Pučka iskustva kažu da kronični alkoholičari započinju kao veseljaci, a završavaju kao luđaci. Vjeruje se da čak i dijete može postati kronični alkoholičar ako mu je majka pila za vrijeme trudnoće i dojenja.
Iz iste riznice pučkih vjerovanja potiče i tvrdnja da je najbolje sredstvo protiv alkoholizma svinjsko mlijeko, konjski znoj i voda u kojoj su se prali mrtvaci. Ako se redovno nosi u vrećici oko vrata, od alkoholizma štite poludragi kamen ametist, ubijeni slijepić ili njegova glava. Tko sanja alkohol, imat će navodno dug život, a za onog tko sanja da pije alkohol, govorilo se da je okružen neiskrenim prijateljima.

ALLOCEN
Jedan od 72 opaka duha koje je Salomon, zbog neposlušnosti i oholosti, zatvorio u bronzano bure i bacio u jezero. Allocen se pojavljuje kao vojnik koji jaše snažnog konja. Lice mu je nalik lavljem i potpuno je crveno. Njegove oči plamte gorućom vatrom, a govor mu je promukao i glasan. Podučava astronomiju i plemenitim znanostima i daruje dobre kućne duhove.

ALOJA
Općenito je vjerovanje da aloja (Aloë vulgaris L.) simbolizira mudrost, gočinu ali i čestitost. U pučkoj se medicini ova ljekovita mediteranska biljka koristi za liječenje očnih bolesti, kroničnog artritisa, čira na želudcu i dvanaesniku. Aloja se smije uzimati samo u kontroliranim, malim dozama i nipošto stalno.

ALOMANTIJA
Jedna od starih metoda proricanja. Prospe se šaka soli, a onda se prema oblicima nastalim od bačene soli, proriču budući događaji.

Pretplatite se na KNJIGU TAJNI