Materijalizacije se obično događaju u uvjetima prigušene crvene svjetlosti, za koju se vjeruje da stimulira paranormalne pojave. Medij, najčešće ženska osoba, pada u trans a njen duhovni vodič govori kroz nju. Za to vrijeme okupljeni se drže za ruke i pjevaju. Prvi znak paranormalne aktivnosti je glasno kucanja, koje emanira iz zidova ili namještaja. Dok se javljaju svjetlosne iskrice, predmeti (aporti), koji ranije nisu bili u sobi, počinju da padaju iz niotkuda.
Ipak, fokus svih spiritističkih seansi je "materijalizacija duha". Figure koje ukazuju da su duše pokojnika, najednom poprimaju formu i postaju vidljive, poput sivkasto-bijele supstance koja se, očito, izlučuje kroz otvore na tijelu medija. To je ektoplazma, čije je postojanje već duže vremena izazov za znanost, koja je osporava. Kod izuzetnih spiritista kao što je, na primjer, medij Eusapia Palladino, svjedoci su tvrdili da je ektoplazma formirala pseudopode (poluge i motke), s kojima su čak podizani stolovi. Događali su se, navodno, i druge ništa manje zagonetne
parapsihološke pojave. Uskrsli ektoplasmički pokojnik u obličju duha navodno može da hoda i razgovara sa okupljenim, a ponekad obasijava misterioznom svjetlošću njihova zbunjena lica. Na nekim se seansama, doduše vrlo rijetko, znaju pojaviti materijalizacije životnja ili čak odvratnih čudovišta.
Poljski medij Franek Kluski fotografiran je sa pticom grabljivicom, koja mu je stajala na vratu, a drugom prilikom, sa duhovnim bićem koje je podsjećalo na vukodlaka koji je stajao uz njega! Na spiritističkim seansama D. D. Houma, gdje je uglavnom bilo dobro osvjetljenje, pojavljivale su su šake i ruke bez tijela i blago tapšale okupljene, dok su se u kući brazilskog medija Carmine Mirabeli pokojnici materijalizirali u punoj formi, nerjetko vonjajući na vlagu i grob!
Nije neobično da se, kadkad, desi gomila komplementarnih fenomena. U to spadaju iznenadni hladni vjetrovi, tajanstveno šaputanja nevidljivih bića, levitacija stolova oko kojeg grupa sjede, lebdeći glazbeni instrumenti dok na kojima sviraju nevidljive ruke…
Mnogi od ovih fenomena, ali ne svi, mogu se s lakoćom izvesti uz pomoć raznoraznih mađioničarskih trikova. No, daleko je teže lažno proizvesti ektoplasmičke motke i materijalizacije duha. U nekim slučajevima, uistinu, izgledaju uvjerljivo i prirodno. Istinski problemi s kojim se suočavaju istraživači leže u tome kako i na koji način dokazati da većina parapsiholoških fenomena nisu izmišljeni, već da predstavljaju dokaz o postojanju onostranog kao što to tvrde spiritisti.

EZOTERIJA
Ultratajno učenje koje se stoljećima čuvalo u zatvorenom krugu "prosvjetljenih"; tajna znanja i vještine namijenjeni samo onima za koje se vjerovalo da ih neće zloupotrijebiti i nikome otkriti. Kasnije, to su bila znanja kojima su raspolagali članovi tajnih okultnih udruženja i zajednica, koje su djelovale po strogo odredjenim internim kanonima.

EZOTERIČNO TIJELO
Duhovno tijelo, prema tvrdnjama drevnih autora (Egipatska knjiga mrtvih), nakon smrti ezoterično tijelo nastavlja živjeti. Navodno je načinjeno od fine prozirne tvari koja ima neznatnu težinu. Za vrijeme života s fizičkim je tijelom povezano neraskidivom «srebrnom» niti, koja prilikom astralnih izleta zna biti uočljiva. Raskid ezoteričnog sa fizičkim tijelom označava smrt.

ESHATOLOGIJA
Staro čovjekovo ubjeđenje da ovaj život ne može biti sve, nudi nam raznovrsne mogućnosti, te cijelu jednu oblast koju u sebi sadrži eshatologija. Ona obuhvata različita antropomorfna učenja u vezi s posljednjim procesima, ali i koncept sudnjeg dana u kome će naše zemaljsko ponašanje biti vrednovano posebnim mjerilima, nakon čega će biti zatražena naknada za naše neuspjehe; milenijske ideje koje uključuju neku vrstu kompenzacije koja se plaća onima koji su izvukli kraću slamku u životnoj lutriji; katastrofični kraj svijeta i njegova obnova: uskrsnuće (u nekim slučajevima selektivno) onih koji su već umrli i sahranjeni; i sudbina (takođe selektivna) onih koji su još tu da svjedoče o velikom finalu naše planete i života na njoj.
Sve religije svijeta utjelovljuju takva učenja, pa samim tim i svaka verzija nastoji da reflektira kutlurni kontekst u kome je formulisana. Tako su pobornici Starog zavjeta prvo predvidjeli period mesianskih zakletvi, koji prethodi novom redu kojeg će inaugurisati sam Bog - okarakterisan prežderavanjem i rođenjem brojnog potomstva.
Novozavjetno otkrovenje Sv. Ivana iz Patmosa je znatno oplemenjenije. Ono uvodi ideju o konačnoj konfrontaciji dobra i zla, koju su doslovno preuzeli fundamentalistički tumači - uprkos neprihvatljivosti da će Moć zla učestvovati u slijedu događaja koji je predodređen da kulminira u svom neizbježnom porazu na bojnom polju Armagedona.
U vrijeme Isusove službe, uveliko se među Jevrejima vjerovalo da su ti događaji imanentni. Kada se nije desio "novi red" za Isusova života, teolozi su ponovo pročitali Ivana i zaključili da će godina 1000. vjerovatno vidjeti očekivani događaj. U godinama u kojima su se lomili mileniji nagomilala su se crna proročanstva. Srečom, pokazalo se da su sva predviđanja netačna. Strah je zamijenjen olakšanjem.

ETERIČKA NIZINA
Pojam koji je vezan za mjesto na kome se nakon smrti okupljaju sva bića; eterična nizina nalikuje Zemlji ali je načinjena od tajanstvene tvari na koju se može utjecati mentalnim putem. Mediji koji su uspjevali uspostaviti kontakt s bićima lociranim u eteričkoj nizini, svjedoče da su umrla bića tu samo privremeno dok definitivno ne zauzmu svoje pozicije, ovisno o svojoj duhovnoj razvijenosti.

EVOLUCIJA ZLA
Vjerovanje da pored evoluciju u materijalnom svijetu, postoji i evolucija u duhovnom, te da da su demoni posljenji izdanci evolucijskog razvoja zlih duhovnih bića. Mnogi autori, naime, vjeruju da hijene nakon sedam godina postaju šišmiši, šišmiši nakon sedam godina postaju vampiri, vampiri nakon sedam godina postaju koprive, koprive nakon sedam godina postaju trn, a trn nakon sedam godina postaje demon!

EKSTAZA
Posebno psihičko stanje euforičnog zanosa u kome se gubi osječaj realnosti; mogući su osjećaji bezgranične radosti i ushićenja. Ako sudimo prema sufističkom učenju, u stanju ekstaze, misao trpi transformacije čija priroda do sada nije detaljno opisana. Prava ekstaza poznata je pod nazivom vajd i ona u sufizmu trasira put ka katratu – prosvjećenju, u kome se misao i duša oslobađaju tijela, a spoznaja i moć zauzimaju mjesto osnovnih misli od kojih je um očišćen. U kršćanskoj mistici i novoplatonizmu, ekstaza podrazumjeva sjedinjene duše s Bogom.

EKTOPLAZMA
Zagonetna bijela, svjetlucava supstanca u vidu izmaglice, koja izlazi iz usta, nosa ili pora medija za vrijeme mističnih seansi. Neki autori tvrde da se prilikom stvaranja ektoplazme temperatura u prostoru naglo smanjuje. Ektoplazma je, prema navodima mnogih istraživača, odgovorna za mnoge parapsihološke fenomene a poljski znanstvenik dr. Dombrowski otkrio je da u njenom sastavu, navodno, postoje ljudske stanice i masno tkivo.

ELEKTROMANIJA
Jedna davno zaboravljena metoda proricanja. U dvorištu se nacrta veliki krug koji se podijeli na 24 otprilike jednake paralele u kojima se ispišu slova abecede, s tim što se umjesto slova J i U, upišu slova I i V. Potom se na svako slovo stavi po jedno zrno pšenice i pusti pijetao da ih kljuca. Slova se bilježe prema pijetlovom izboru kljucanja pšenice, a istovremeno se na njih stavljaju nova zrna sve dok se pijetao ne zasiti. Tada se uzmu bilješke i, prema intuiciji i mašti onoga tko je zainteresiran da razotkrije buduća zbivanja, pokušaju pretvoriti u smislene riječi i rečenice.

ELEMENTALI
Pominju se u antičkim tradicijama nekih naroda. Riječ je o duhovnim bićima koja predočuju kvalitete četiri osnovna elementa: vatru, vodu, zrak i zemlju. Prema tim vjerovanjima Salamanderi su elementali vatre, koja simbolizira energiju, individualnost i identitet; Undini su elementali vode, koja je simbol života i duha; Silfi su elementali zraka, koji simbolizira um, a Gnomi su elementali zemlje, koja simbolizira snagu, plodnost i emocije.

Pretplatite se na KNJIGU TAJNI