Amajlije mogu biti od različitih prirodnih materijala - pergamenta, papira, svile, drveta, školjki, poludragog kamenja, olova, srebra, zlata, itd. - a njihova blagotvornost i zaštitnička moć najviše ovisi o njihovim mističnim sadržajima. U Egiptu su se mumije prekrivale amajlijama od zlata, bronce, kamena i keramike da bi štitile besmrtnost umrle osobe. Na njima su najčešće citati iz svetih knjiga, imena Božijih poslanika i anđela, mistični i astrološki znakovi, šifrirane fraze i numerološk vrijednosti Lijepih Božjih imena, imena vjerovjesnika, magični kvadrati (vefkovi), figure...
Prema vjerovanjima amajlije privlače i okupljaju sve sile, djelujući na svim kozmičkim planovima, te čovjeka postavljaju u središte tih sila, uspostavljajući odnos između njega i tajanstvenih sila koje utječu na njegov život. One su ‘korespodencija’ između čovjeka i duhovnih bića, a ovisno o njihovom sadržaju, smatralo se da mogu očuvati zdravlje, sreću i blagostanje, te darovati snagu, životnu svježinu, mudrost, svijest i život bez stresa.
Amajlije se dijele u dvije grupe – osobne i opće.
Među osobnim amajlijama na najvećoj su cijenjeni bile amajlije koje su štitile od bolesti i zaraze; čuvale i razvijale njegovu prirodnu snagu i spolnu aktivnost. Među njih su spadale i one koje su štitile trudnice, čuvale ih od pobačaja, stimulirale im lak porođaj i normalan dotok mlijeka nakon porođaja. Osobne amajlije su morale biti dovoljno moćne da nadvladale urokljive oči i osujetile sve nasrtaje zlih duhova, koji su smatrani za uzročnike teških bolesti, zaraza, nesreća i propasti.
Među opće amajlije ubrajale su se one koje su skrivane u temeljima i zidovim kuća, koje su postavljane na ulazima u sela, koje su štitile imanja i stoku. One su vrlo često pravljene od olova i obično su imale neograničen vijek trajanja.
U mnogim zemljama svijeta ne može se ni zamisliti život bez amajlija, a djeca ih dobijaju čim navrše 40 dana. Obično se nose u kožnim kesicama ili medaljonima oko vrata, ruke, pasa ili bedara i rjetko se skidaju. Sanjati amajliju – uspjeh; nositi je u snu – ljubavni doživljaj.

AMARANT
Legendarni, tajanstveni cvijet; u prošlosti je simbolizirao besmrtnost, postojanost, vjeru, vijernost i ljubav.

AMAZONKA
Općenito je vjerovanje da je u drevnoj prošlosti postojalo pleme žena ratnica, koje su odgajale samo kćeri, dok su sinove osljepljivale, osakaćivale i nerjetko ubijale. Legende kažu da su odstranjivale jednu dojku kako bi bile uspješnije u vladanju lukom i kopljem. U grčkoj mitologiji, Amazonke simboliziraju žene koje iz suparništva ubijaju muškarce, a prema drevnim okultistima, Amazonke su čuvarice Raja, a njihovi su konji oblaci što u bijelim odredima galopiraju plavim nebeskim prostranstvima. Vidjeti Amazonku u snu – neočekivani posjet; biti u snu Amazonka – svađa u kući.

AMBICIJA 
Ako je usmjerena ka pregalaštvu, stvaralaštvu i opravdanoj afirmaciji opće priznatih vrijednosti, onda ambicija može biti stimurajuća i pozitivna, a ako je u pitanju častoljublje i bolesna želja za karijerom, onda je negativna. U narodu se vjeruje da su sve osobe sa zavrnutim obrvama ili izbačenom bradom bolesno ambiciozne i tašte i da ih se treba kloniti.

AMBRA
U drevnoj farmakopeji i magijskim obredima ambra (izlučevina kita ulješure nalik vosku, sivosmeđe boje) je zauzimala visoku poziciju. Budući da je bila omiljena u vidarstvu i pučkoj medicini, vjerovalo se da donosi zdravlje, sreću i blagostanje, budi razumijevanje i sažaljevanje; pomaže u stišavanju napada kašlja, astme i crvenog vjetra, te štiti od zlih duhova i crne magije. Ambra je bila posebno cijenjena što je navodno preventivno djelovala u vrijeme epidemija i teških zaraza.
Od ambre su se spravljale moćne amajlije, posebno omiljene kod žena, jer se vjerovalo da se uz pomoć njih kod ljubavnih partnera mogu izazvati seksualnu želju i strast. Kad bi se nosila oko vrata, ambra je navodno sprječavala pojavu nosnog katara, visoke groznice i astme, a govorilo se i da štiti od čarobnjaka, noćnih mora, lošeg varenja, gubitka zuba i gluhoće, kuge, širenja infekcije (ako se drži u ustima), te oteklina koje se javljaju kod beba dok im izbijaju prvi zubići.

AMBROZIJA
Vjerovalo se da je ambrozija hrana besmrtnosti, kojom su se hranili grčki bogovi i božice. Prema navodima engleskog istraživača Roberta Ranke Gravesa za spravljanje ambrozije koristila se halucinogena gljivica “Amanita Muscaria” u narodu zvana Božje piće. Ambrozija se koristila i u druge svrhe: sipala se na rane, služila bogovima za dotjerivanje, njome su se hranili junaci i njihovi konji; uklanjala je druge mirise i stavljala se na tijela umrlih da bi se saćuvala od raspadanja.
Vjerovalo se da su nektar i ambrozija povlastice bogova i da nisu namijenjeni običnim smrtnicima. Staroindijske “Vede”  poistovječuju ambroziju sa žrtvenim vinom (amirta), pićem besmrtnosti, koje se navodno dobijalo bućkanjem mlijeka Velikog kozmičkog oceana. Onaj tko pije ambroziju, vjerovalo se da postaje bogom.

AMBULANTA
Ambulanta najčešće simbolizira liječničku intervenciju, život na rubu provalije, tugu, bolest u kući i ugroženo zdravlje. Vidjeti kola hitne pomoći, smatralo se veoma nesrećnim znakom. Da bi se anulirala ta slutnja preporučalo se uštinuti za nos ili zaržali dah sve dok se ne bi ugledao pas crne ili smeđe boje.

AMDUSCIAS
Jedan od 72 duha koje je Salomon, zbog neposlušnosti i oholosti, zatvorio u bronzano bure i bacio u jezero. Amduscias se navodno prvo pojavljuje kao legendarni jednorog, ali ako se od njega to zahtijeva, on će se preobratiti u ljudsko obličje. Gdje god se kreće, oko sebe širi zvuke svih glazbenih instrumenata, ali se ti instrumenti nikada ne vide. Po želji zazivača može da ruši drveće i da daruje odlične (poslušne) kućne duhove.

AMEN
Mnogi autori amen upoređuju s izrazom aum, koji predstavlja najpoznatiju i najmoćniju mantru. Amen je simbol pristajanja i potvrde, a u Apokalipsi je Amen ime za Krista.

AMENTI
Amenti je jedan od mnogobrojnih orijentalnih demona u koje se vjerovalo u starom vijeku. U faraonskom Egiptu Amenti  je smatran čudovištem koje je proždiralo pokojnika ukoliko bi njegovo srce na tasu prevagnulo pero boginje istine Mat.

AMETIST 
U hermetizmu simbol znanja, svjetlosti i mudrosti. Ametist se smatra kamenom umjerenosti. Ovaj ljubičasti, modroljubičasti i crvenoljubičasti kristal kvarca oduvijek je privlačio pažnju ljudi. Za njega se vjerovalo da posjeduje mnoga blagotvorna svojstva, a bio je i veoma cijenjen kao ukras i kao moćna amajlija. Ime je dobio prema grčkoj riječi ametusios koja označava, 'onog koji nije pijan'. U staroj su ga Grčkoj žene muževima ušivale u odjeću da bi ih štitio od alkoholizma. Ametist simbolizira nevinost, a prema Pliniju Starijem (23-79 n.e.), štitio je od čarolija i trovanja ukoliko bi se na njega urezao sunčev ili mjesečev krug, te ako bi se nosio oko vrata zajedno s paunovim paperjem i lastavičijim perjem.
Vjerovalo se da ametist štiti od otrova, otrovnih zmija i škorpiona, a budući mu je boja poput crnog vina, vjerovalo se da štiti od pijanstva. Tko se nije želio opiti, nosio je prsten s ametistom, ili bi ametist stavio na pupak, ili bi ga pak samljeo u prah i popio. To je kamen biskupa, koji su se uz pomoć ametista čuvali od svakog pijanstva, uključujući i onog duhovnog. Od ametista se očekivalo ohrabrenje i protjerivanje zlih i griješnih misli. Smatralo se da ametist čovjeka čini mudrim, blagim i krotkim. Noseći ga oko vrata, lovci su se nadali sreći u lovu. U starim se vremenima vjerovalo da ametist može rastjerati kišne i olujne oblake. Vjerovalo se da rođenima u travnju, donosi sreću. Nošen kao amajlija, navodno je liječio od kostobolje, a stavljen pod jastuk, donosio  je lijepe snove. Dakle, vjeruje se da ametist...

  • Štiti od noćnih mora, lopova, oluja, grada, skakavaca, kuge i nevjerstva;
  • U našem umu budi oprez kada smo u opasnosti, to jest signalizira da smo blizu otrovne hrane i da nam prijeti opasnost od nje;
  • Oplemenjuje i ulijeva mir u dušu osoba koje ga nose;
  • Osvježava memoriju i budi sjećanja;
  • Liječi anemiju, glavobolju, zubobolju, kostobolju, neuralgiju i nervne napetosti i teškoće;
  • Donosi mir i zadovoljstvo;
  • Preventira alkoholizam i zaljubljivanje do ludila.

AMFISBENA
Mitološko čudovište slično bazilisku s glavom na oba kraja čudovišnog tijela. Može da gleda u oba smjera.

Pretplatite se na KNJIGU TAJNI