Vjeruje se da nije dobro neprijatelju otkriti koliko imate godina. To navodno donosi nesreću. Istodobno, povjeriti prijatelju koliko imate godina donosi sreću.
Vjerovalo se da zajedno sa svojim plemenima godinom vladaju dvanaest duhovnih prinčeva. Svaki, navodno, ima kontrolu nad jednim mjesecom:

 • Barion - sa svojim plemenom vlada siječnjem. Njihova vanjština ima osobine zmaja i lava, a boja im je tamnocrvena i crna;
 • Adimiron - sa svojim plemenom vlada veljačom. Krv im je pomiješana s vodom, a njihov izgled ima karakteristike guštera i lava. Njihova je boja siva i tamnožuta;
 • Tzelladimiron - sa svojim plemenom vlada mjesecom ožujkom. Glave su im trokutaste i djeluju poput divljih pasa. Njihova je boja grimizna, boja prozirne krvi i boja broce.
 • Schechiriron – vladaju mjesecom travnjem i imaju demonsko lice. Mutacija su kukaca, reptila i rakova. Tijela su im crna.
 • Shelhabiron – vladaju mjesecom svibnjem i imaju zastrašujući izgled šakala i vukova. Boja im je žuta i vatrena.
 • Tzephariron – vladaju mjesecom lipnjem. Njiov izgled najviše podsjeća na raspadajuće mrtvace a hodaju poput zombija. Boja im je mrtvačka, zemljena.
 • Obiriron – vladaju mjesecom svibnjem. Podsjećaju na sive, napuhane gobline, a njihova boja je boja oblaka.
 • Necheshethiron – vladaju mjesecom kolovozom. Djeluju poput demonskih kukaca s ljudskim glavama. Imaju boju bakrenu.
 • Nachashiron – vladaju mjesecom rujnom. Imaju pseće glave a tijela su im obojena zimskim bojama.
 • Dagdagiron – vladaju mjesecom listopadom. Imaju pljosnate glave i tijela kao u riba. Njihove su boje crvenkaste i ribljisjajne.
 • Behemiron – vladaju mjesecom studenim. Nezgrapni su i spori. Nalikuju na slonove i vodene konje s tim što su njihova tijela spljoštena pa potsječaju na ogromne žohare.
 • Neshimiron – vladaju mjesecem prosincem. Odvratnog su izgleda: kao kostur mršavih ženskih tijela, koja imaju karakteristike zmija i riba. Njihove su boje ustajale sjajne vodene nijanse.

GLJIVE
Niže biljke iz skupine steljnjača, ima ih oko 60.000 vrsta. Gljive su se smatrale hranom besmrtnika, jer se vjerovalo se da gljive mogu donijeti vječnu krepkost ukoliko se jedu s cimetom, zlatom i nefritom. Određene vrste gljiva su se koristile za spravljanje eliksira ljubavi i magičnih napitaka. Vjeruje se da ispod gljiva obitavaju vile. U Kini je posebno cijenjena otrovna gljiva muhara (ling zhe) za koju se vjeruje da uspjeva samo u vrijeme mira i blagostanja.
Gljive se koriste i u narodnoj medicini: hrastova sjajnica (Ganoderma lucidum) ako se koristi u čaju, toniku, juhi i sl. navodno pomaže u izliječenju hepatitisa, nefritisa, čira na želucu, hipertenzije, arttritisa, neurastenije, nesanice, bronhitisa, te djeluje kao analgetik, antialergik, štiti jetru od jonizirajuće radijacije, povećava broj bijelih krvnih zrnaca i hematoglobin itd.
Vjerovalo se da je moguće uticati na rod gljiva: ako bi se po gljivičnjaku udaralo klekovim štapom ili jednogodišnjim prutom lješnjaka, moglo se očekivati da će se tamo sljedeće sezone pojaviti mnoštvo gljiva. Inače, obilat rod gljiva tumačio se kao predznak poskupljenja. Tko je želio da u šumi nađe i nabere dosta gljiva navodno je trebao tri prvnađene gljive ostaviti u šupljem drvetu. Sanjati gljive – neko nastoji da vas prevari.

GNIJEZDO
Kuće bez lastavičijih gnijezda smatrale su se nesretnim i nezdravim za život. U kući na kojoj su rode savile gnijezdo navodno se uvijek rađaju djeca i čuje dječiji smijeh. Vjerovalo se da uništavanje ptičijih gnijezda donosi nesreću. Sanjati prazno gnijezdo pretskazuje blagostanje; sanjati gnijezdo puno jaja – svadbu i svatove; razvaljeno i uništeno gnijezdo – bračnu neslogu, ljubomoru i razlaz; sanjati zmijsko gnijezdo ukazuje na nevjerne i zle prijatelje.

GNOJIVO
Hranljive tvari koje povečavaju plodnost zemlje. Od plodnosti zemlje i bogatih žetvi oduvijek je ovisio život i opstanak ljudi. Zbog toga se tome posvećivala velika pažnja. Tako su nastala mnoga narodna vjerovanja. Vjeruje se da gnojivo poboljšava zemlju samo ako se na polje iznese u vrijeme dok se mjesec smanjuje. Zemlja koju ne napadaju mravi navodno daje bogatu žetvu. Kad bi se u proljeće vidjele prve laste, sunčane bi se pjege navodno mogu odstraniti gnojivom. Sanjati kako sakupljate gnojivo – nenadani novčani dobitak, uspjeh u igrama na sreću.
 
GNOMI
Prema drevnim predanjima, Gnomi su neobična duhovna bića iz Podzemnog svijeta. Vjeruje se da su tvrdoglavi i mudri, praktični i realni. Smatra se da Gnomi govore sporo i da je teško pratiti njihova izlaganja.

GNOSTICIZAM
Filozofski i religiozni pokret s početka nove ere (od 1. stoljeća pr. n. e. do 4. stoljeća n. e.), pokušaj sinteze religija, kozmogonije i filozofija da bi se polučio najdublji smisao. Nastao na idejama platonizma, kabale, veda, Zend-Aveste, egipatskih i drugih religijski i tajnih učenja, gnosticizam je dobrim dijelom prihvatio simboliku starih kultova, najviše kulta obožavanja sunca. U središtu gnostičkog učenja bila je vjera u postojanje Vrhovnog bića, nedodirljivog i nepojmljivog, tvorca duhovnog svijeta sazdanog od svete mudrosti (nazvane sinovi) i vječne materije, kao izvora zla i antagonizma Vrhovnog bića. Ako bi se razotkrilo savršenstvo Vrhovnog bića, otkrilo bi se sedam njegovih atributa: Um, Racio, Misao, Mudrost, Moć, Cjelovitost i Blaženstvo. Temeljna doktrina gnosticizma je vjerovanje u dualizam, sve ima svoje lice i svoje naličje. U vrijeme nastanka kršćanstva, gnosticizam je dominirao u Aziji i Egiptu.

GNJEV
Najčešće se prikazuje kao divlji vepar, baklja koja plamti, razdiranje odjeće, udar kopljem ili gromom.

GNJURAC
Ptica iz reda ronilaca koje žive samo na vodenim površinama. Gnjurac, prema narodnim vjerovanjima, simbolizira poštenu, marljivu i vrijednu osobu, koja se teško probija kriz život. Čuti gnjurca - predznak za kišu.

GOBLIN
Općenito se vjeruje da su duhovna bića Goblini opake, mračne i ružne spodobe iz svijeta patuljaka, koji se uvijek kreću u društvu Smrti, a najčešće se odijevaju u crne odore, nose šiljate kape i čine pakosti, koje je teško opisati. Ponekad se prikazuju i u životinjskom obličju, jer goblini imaju životinjsku prirodu, a u svijetu vila smatraju ih otpadnicima, varalicama i lopovima. Goblini obično žive u blizini mjesta gdje je skriveno blago.

GODIŠNJA DOBA
U mitologijama svijeta godišnja doba najčešće imaju različitu simboliku. Kroz umjetničke prikaze simboli proljeća su janje, cvijetni vijenac, jare ili grm (zodijački znaci: Ovan, Bik i Blizanci); ljeto se pretstavlja srpom ili snopom žita ali i zmajem koji riga vatru (zodijački znaci: Rak, Lav i Djevica); jesen se prepoznaje po grožđu i vinovoj lozi, razigranim zečevima i obiljem voća (zodijački znaci: Vaga, Škorpion i Stijelac), a zimu simboliziraju jata divljih pataka, daždevnjaci i upaljena ognjišta (zodijački znaci: Jarac, Vodenjak i Ribe). Od najstarijih vremena smatra se da je proljeće posvećeno Hermesu, glasniku bogova; ljeto Apolonu, bogu suncu; jesen Dionizu, bogu berbe, a zima močnom Hefestu, bogu vatre i kovača. Uobičajeno je mišljenje da izmjena godišnjih doba simboliziraju vječiti povratak i neprekidno smjenjivanje života i smrti.

Pretplatite se na KNJIGU TAJNI