Crvena je boja alkemiskog Kamena mudraca, kamena što nosi znak sunca, boja Svetoga Duha. To je boja žrtve, nebeskih vatri, boja ljepote i bogatstva, ljubavi ali i rata, boja krvi, uzbuđenja, strasti i mržnje. To je boja duše, libida i srca, ali i znanja, ezoteričke spoznaje i tajnih vještina. Čarobnjaci nose crvene plaštove. Prema biblijskim legendama za stvaranje čovjeka bila je upotrijebljena crvena glina. U Japanu to je boja iskrenosti i sreće i nose je isključivo žene. U drevnom Rimu crvena je bila boja plemstva, generala i patricija. U Rusiji i Kini crvena boja prati sve narodne svetkovine, posebno proljetne, zatim vjenčanje i rođenje; za zdravu djecu kaže se da su rumena. Sanjati crveno – sreća u ljubavi.
Simbolika crnog je najčešće negativna: mrak, smrt, tuga, beznađe, nesreća, kaos, bezdan... Crna boja je boja Sotone, vještica, demona i vraga. Crno se identificira sa manifestacijama zla; u tarotu to je boja Smrti. Crnim jajima pripisivale su se magične moći. Vjerovalo se da crna kokoš nagovještava bijedu a crni pijetlovi navodno su se pretvarali u demonske zmajeve i zle duhove. Crna golubica u starom Egiptu bila je hijeroglif za ženu koja ostaje udovica do kraja života, a Jahač Apokalipse jaše crnog konja. Crni čovjek je postao jedan od najpoznatijih magijskih simbola koji ulijevaju strah, a od susreta s crnom mačkom ponekad se očekivala i - sreća. Rimljani su nesretan dan označivali crnim kamenom, a Juda izdajnik okružen je crnim.
Pojava crnih životinja i mračnih zastrašujućih likova u snovima, najpoznstiji psihoanalitičari povezuju sa približavanjem primitivnom instiktivnom svijetu, koji treba osvjetliti, ukrotiti i snagu mu usmjeriti ka višim ciljevima. Vezati cvijeće crnim koncem ili crnom vrpcom predskazuje skoru smrt, ali se crna vrpca koristila i kao sredstvo protiv gušavosti, zubobolje i glavobolje. Tko uza se nosi zub od crnog psa – nikad ga pas neće napasti i ugristi!

CIRKUS
Rimske svečanosti u čast bogova; mjesto gdje se uveseljava publika i prikazuju različite vještine: akrobacije, vratolomije, komični prizori s klaunovima i dresiranim životinjama. Sanjati cirkus nije dobro, bit ćete osramoćeni; učestvovati u cirkusu, čuvajte se prijatelja!

CJENKANJE
Cjenkanje je uobičajeni uvod u kupnju. Vjerovalo se da neki proizvodi gube svoju magičnu snagu, kakvoću i značaj ako bi se cjenkalo pri kupovini. Zato se nije smjelo cjenkati za luk, koji navodno čuva od vrtoglavice i nesvijesti, životinju koja se kupuje s namjerom da se žrtvuje bogovima i lonac u kome se ujutro kuha ljekovito bilje i mlinska voda.

CRKVA
Prema mnogim vjerovanjima, crkva simbolizira sliku svijeta, kraljevstvo izabranih, mikrokozam, ljudsku dušu i okrilje u kome su smješteni svi pravednici svijeta.
Ako sanjate crkvu - preispitajte svoj odnos prema drugima, da li ste netkome nešto obečali što niste ispunili;
Kad crkvena vrata škripe – netko će umrijeti, predznak sahrane;
Okretati jastuče za klečanje dok ste u crkvi – nije dobro, donosi nesreću.

CRNA JOHA
Crna joha (Alnus glutinosa) pripada brezama i raste uz rijeke. Njeni listovi u narodnoj medicini predstavljaju iskušani lijek za liječenje raka dojki, dvanaesnika, jednjaka, lica, pylorusa, gušterače, rektuma, grla, jezika, žutice, groznice, i maternice. Kora zajedno sa korijenom uzima se za liječenje upalnih procesa (angina) i tumora grla. Crna se joha smatra i izvrsnom u čarolijama protiv vještica. Za izvorske vile se vjeruje da štite crnu johu i da se oko nje okupljaju. Tko posjeće drvo crne johe, vjeruje se da će doživjeti nesreću.

CRNI JANTAR
Vjeruje se da crni jantar ima magična i iscjeljujuća svojstva: štiti od munja i gromova, otklanja halucinacije, anulira čarolije i zle čini, liječi razne bolesti, a ako se crni jantar samljeven uzima u piću u stanju je navodno da spriječi djelovanje zmijskog otrova.

CRNI MJESEC
Vezan je za pojmove nedodirljivog i nedostižnog. Prikazuje se kao dva polumjeseca, koja u središtu tvore sunce ili srpom precrtanim crticom. Crno sunce predstavlja zamišljenu tačku koja u astrologiji ima veliki značaj, a povezuje se i sa Lilit, prevom Adamovom ženom, čije se spolovilo otvaralo u mozgu.

CRNI TRN (trnina)
Crni trn (Prunus spinosa) je gusti grm s trnovitim ograncima i sitnim bijelim cvjetićima, koristi se u narodnoj medicini za lijecenje groznice, kožnih osipa i vodene bolesti. Jača želudac i spriječava stvaranje kamenca. Vjeruje se da je crni trn sveto drvo za vile, koje se oko njega okupljaju svakog 11. studenog/novembra na dan svoje najznačajnije godišnje svećanosti.

CRNO VINO
Crno vino se koristi u narodnoj medicini. Kuhano crno vino navodno liječi od prehlade i hunjavice; pomiješano s kandisom u šipki služilo je kao izvanredno sredstvo protiv proljeva. Sanjati vino – sreća i veselje!

CRV
O crvu govore mnoge legende svijeta i najčešće ga predstavljaju kao prijelaz iz zemlje u svjetlo, iz smrti u život, iz larvalnog stanja u stanje duhovnog uzdizanja. Crv nastaje iz truleži, simbolizirajući prelazak u viši stadij. Vjerovalo se da su utorak i četvrtak bili »crvlji dani«, kada nije trebalo započinjati nove projekte niti bilo šta sijati u vrtu. Ako bi se prilikom kopanja temelja za kuću naišlo na crve, trebalo je odmah prekinuti posao i tražiti drugo mjesto za gradnju, jer su crvi prema starom vjerovanju predznak nesreće.
Iako se u nekim krajevima svijeta koriste u ishrani, vjeruje se da crvi u kući donose bolest i svađu. Crvi iz drveta koristili su se za izliječenje mokračnih tegoba i sušice, a za oslobađanje crva (glista) iz crijeva, dovoljno je bilo da se daždevnjak prošeta po opasaču. Svinjska mast otopljena zajedno s orahovim lišćem nakapana u uho, navodno je mogla da oslobodi bolesnika od crva u mozgu. Sanjati crve – radost; crvi po tijelu – bolest.

CRNA MAGIJA
Od davnina se vjerovalo da je uz pomoć crne magije moguće drugim ljudima nanositi štetu, bolest, pa čak i smrt. Radi bacanja čini, vračevi, čarobnjaci ili vještice izvode posebne obrede u koje su nerjetko uključena i žrtvovanja životinja (a ponekad i tek rođene djece!). Od strogo čuvanih tajnih pripravaka oni spravljaju različite crnomagijske napitke, a uz pomoć crnih misa, tajnih formulacija, kletvi i strogih zapovijedi, prizivaju zle sile i demone od kojih traže pomoć i sudjelovanje u ostvarenjima zlih namjera. Vjeruje se da su za crnomagijske obrede potrebna određena sredstva, posebna mjesta i vrijeme, kao i fizička veza sa osobama kojima se želi nanijeti zlo (kosa, nokti, osobni predmeti, fotografije…). Među najpoznatijim crnim magijama svijeta, zasigurno je najpoznatija voodoo magija, koja je naročito rasprostranjena u Africi i na otocima u Karipskom moru.

CRVENI VJETAR
Smatralo se da crveni vjetar izazivaju zli duhovi i čarobnjaci. Pčeliji vosak pomiješan s vodom navodno je liječio crveni vjetar, a za liječenje ove kožne bolesti  koristile su se i breskve, grožđe i paradajz, a navodno je pomagala i vrečica sa sumpornim cvijetom koju je bolesnik trebalo nositi oko vrata ili na grudima.

Pretplatite se na KNJIGU TAJNI