Prvo derviško bartstvo (red) povijesnog porijekla zasnovano je u 12. stoljeću. To je bratstvo kadrija, koje je utemeljio Abdelkadir al-Džilani (umro 1166).
Svaki derviš mora znati silsilu, rodonačelnički slijed od utemeljitelja bratstva pa nadalje, koji ga poevezuje s Allahom i mora iskreno vjerovati da je vjera koju propovjeda njegov red ili bratstvo ezoterička bit islama, te da derviški obred ima istu visoku vrijednost kao i propisana molitva (salat). Njegova veza sa silsilom uspostavlja se preko njegovog osobnog učitelja (šejh, muršid, pir, ustaz…), koji ga, nakon zavjeta (ahd), uvodi u bratstvo. Teologija bratstva je uvijek jedan oblik sufizma, ali u različitim tarikatima varira od osamljeničkog asketizma do panteističkog antinomijanizma.
Derviški obredi uvijek naglašavaju emocionalni vjerski život, te nastoje izazvati hipnotičke pojave i euforiju uznesenosti. Tako halvatije, na primjer, od svojih derviša traže da se svake godine na izvjesno vrijeme povuku u osamu, da poste što je moguće duže, te da ponavljaju vjerske formule. Zahvaljući tome halvatije postižu vrlo snažne učinke na živčani sustav i maštu.
Vjerska služba koju vrše derviši naziva se zikr ili dikr (slavljenje Allaha), a cilj zikra je da onome koji moli iznese pred oči nevidljivi svijet i da mu ukaže na njegovu ovisnost o tom svijetu. To se nerjetko postiže vjerskom ekstazom, koja je popraćena huktanjem, uzvikivanjem, njihanjem ili plesom. Tako mevlevije, čiji je utemeljitelj Dželaledin ar-Rumi (umro u Konni 1273.), ekstazu doživljavaju za vrijeme vrtložnog plesa, dok sadije to postižu bubnjanjem u posebne bubnjeve (baz). U ekstatičnom stanju sadije, rifaije i ahmedije probadaju tijelo iglama, jedu žeravicu i staklo, gutaju žive zmije i škorpione, a kao posljedica, među dervišima se nerjetko javljaju spontani slučajevi vidovitosti, preizoštrena sluha, pa čak i levitiranje. Derviši najčešće žive i djeluju u okviru svojih staništa (tekija), mada ima i onih, poput kalendrija, koji žive kao lutalice i prosjaci.

DIM
Općenito se vjerovalo da dim predstavlja suptilnu vezu između zemlje i neba i da može otkriti buduća zbivanja. Posmatrajući dim koji je izlazio iz kuće, druidi-liječnici su bili u stanju detektirati koliko u njoj ima bolesnika i od kojih su bolesti oboljeli. Vjeruje se da duša poput dima napušta tijelo i odlazi u vječnost. U našem krajevima za Božić vodilo se računa o tome prema kome će krenuti dim sa ugašene svijeće, jer se vjerovalo da se dim uvija prema osobi koja će prva umrijeti.
U drevnoj Kini dim od trstike – poput vode i vatre – imao je ulogu obrednog pročišćenja, a sjevernoamerički Indijanci vjerovali su da dimovi tamjana, smole, duhana i cedra imaju obrednu moć pročišćenja i predstavljaju izvanrednu zaštitu od zlih duhova. Ako dim ide ravno prema nebu, bit će lijepo vrijeme; ako ide u oči, navodno najavljuje tugu i žalost. Sanjati bijeli dim – počast, a sanjati crni dim – tuga i nesreća.

DIMNJAK
Dimnjak ima pozitivnu simboliku: na njemu rode savijaju gnijezda i kroz njega spuštaju djecu; za vrijeme božičnih svetkovina kroz njega stiže dječija radost i igračke; kroz njega dolazi dah koji oživljava ognjišta i potiče vatre oko kojih se okupljaju članovi obitelji... Dimnjak je simbol tajanstvenih puteva i veza između onih koji sjede oko ognjišta i božanskih nebeskih sila. Vjerovalo se da kroz dimnjak u kuću ulaze dobri duhovi, a on je – kako znamo – i put kojim vještice odlaze na Sabbat. Kad iz dimnjaka pada čađ i dim se povija prema zemlji, vjeruje se da će uskoro doći do promjene vremena. Sanjati dimnjak – napredak u poslu.

DIMNJAČAR
Ljekovita biljka (Fumaria officinalis) poznata i kao rosnica, rusnica i runjavac, koristi se u narodnoj medicini od najstarijih vremena. Vjerovalo se: ako bi djevojka željela da prepozna svog budućeg muža, dovoljno bi joj bilo da struk dimnjače stavi u svoju cipelu i da ga nosi nekoliko dana.

DIMNJAČARI
Moglo bi se reči da svatko priželjkuje da ujutru prva osoba koju sretne bude dimnjačar. To je razumljivo, jer je općenito vjerovanje da dimnjčari donose sreću i povoljne vijesti. Tko dotaknete dugme kad vidi dimnjačara, dan će mu biti sretan i uspješan; ako udata žena vidi dimnjačara, to će joj navodno donijeti sreće, a tko bi želio da prizove sreću, dovoljno je da rukom dotakne
dimnjačara.

DISANJE
Bez disanja se ne bi mogao ni zamisliti život. Disati znači upijati moć zraka, a kako je zrak simbol duhovnog, disanje znači upijati duhovnu moć. Smatralo se da svaki disaj sadrži dva blagoslova: život u udisaju i izbacivanje pokvarenog i nepotrebnog zraka u izdisaju. Da bi se poboljšalo disanje i ublažili astmatični napadi koristio se prah krizolita.
Za vrijeme velikih uspona i napornih pješačenja, preporučivala se borova smola, ali i orlov jezik. Ako bi se orlov jezik nosio na grudima, on je sprečavao da čovjeku ponestane daha. Također se vjerovalo da osobu koja zaustavi dah kopriva ne može da opeče niti pčela da ubode. Huknuti na nešto (obično kocku za vrijeme bacanja ili na karte tokom igranja), navodno, donosi sreću, a žena kada inhalira dah muškarca, vjerovalo se – ubrzo će zatrudnjeti.

DISK
Disk je solarni simbol koji se mnogo ne razlikuje od čakre i točka. U hinduskoj ikonografiji, disk se pominje kao neuništivo oružje koje 'u bitkama kod neprijatelja izaziva užas'. S druge strane, disk je solarni simbol, a mogao bi imati i značenje neba; kineski sveti disk naime simbolizira nebesko savršenstvo, a u staroegipatskom slikarstvu dvije kolone od po četiri diska simboliziraju dubinu prostora i beskonačnost neba. U istočnjačkoj simbolici česti su i krilati diskovi koji, navodno predstavljaju sunce u pokretu.

DIV (džin, gorostas)
Bez obzira kako se u grčkoj mitologiji nazivali – giganti, titani ili kiklopi – divovi su svojevrsni poziv na ljudski heroizam. U prapovijesnim vremenima, divovi su predstavljali oličenja zlih duhova, grubih tiranina, ljudoždera i pećinara, koji su ugrožavali sve što je ljudsko, moralno i pravedno. Tek kasnije, kada su ušli u narodne bajke, oni su dobili i druge, pozitivnije osobine. Sanjati diva – čuvajte se neprijatelja; vidjeti u snu diva kako leži – uspješan posao, ostvarenje želje ili cilja.

DIVLJA SVINJA (vepar)
Postoje brojna narodna vjerovanja o divljoj svinji: iako su se neki njeni dijelovi koristili u narodnoj medicini, tvrdilo se da će osoba koja jede meso divlje svinje ostati tupava i da neće ništa postići u životu. Očnjaci divlje svinje nosili su se kao talismani i pridonosili su uspješnom lovu, a mozak i mast koristili su se u spravljanju masti kojom se čistilo i održavalo oružje. Ipak, najmanje utemeljeno vjerovanje jeste ono koje savjetuje žene koje žele da smanje prevelika prsa, da lijevom dojkom dodirnu desno mudo mužjaka divlje svinje, kako bi im se prsa smanjila na normalnu mjeru. Sanjati divlju svinju – poteškoće u radu.

DIVLJI GOLUB
Divlji golub najčešće simbolizira nepoznatu osobu, novajliju; ponekad nepoznatu dobrohotnu ženu koja ima plemenite namjere. Neki narodi ga povezuju sa donosiocem nekih važnih vijesti i novina. Ako divlji golub iznenada postane pitom, vjeruje se da je to predznak smrti.

Pretplatite se na KNJIGU TAJNI