Termin Aport je obično povezan sa pojavom duhova a uobičajeni aporti najčešće su u obliku cvijeća, na koje se gleda kao na poklon pokojnika čiji se duh priziva. Aporti se nerjetko pojavljuju u kontekstu religioznih čuda i spontanih parapsiholoških fenomena.
Za neke istraživače aporti predstavljaju primjere teleportacije, jer nerjetko pružaju dokaz da su "putovali" kroz čvrstu materiju, kao što su vrata ili zid. Kamenje koje bacaju nevidljivi napadači, kao u slučajevima duhova, često je toplo na dodir, što se može povezati sa naglošću s kojom su njihovi komponentni atomi razloženi i ponovo harmonizirani prilikom prolaska kroz čvrste prepreke.
Prvi znak poltergeističkih pojava veoma često je neobjašnjivo pomicanje predmeta, fenomen koji je učestaliji nego što se znanost želi priznati. U parapsihološkim eksperimentima iznenadna pojava predmeta često se bez razloga uzima kao znak opsjene. Za vrijeme jednog od psihokinetičkih eksperimenata u kome je učestvovao Keneth Becheldor, filmske kamere su snimile veliki kamen - između ramova - kako iz vazduha pada na sto. Snimljeni su i gumeni prstenovi kako se vežu unutar "mini laboratorije", a onda izlaze kroz njene staklene zidove, između okvira filma.
Sredinom 1970-ih godina Uri Geller je boravio kod profesora Johna Hajstida sa londonskog univerziteta, kada je gospođa Hajstid otkrila da unutrica iz njene zalađene ćurke leži pored nje iako je niko fizičkim putem nije izvadio iz njene utrobe. Drugom prilikom španjolski novčići počeli su padati iz zraka dok je Uri Geller časkao sa piscem-istraživačem Colinom Wilsonom sa kojim je imao zajednički projekat u Barceloni.
Svi ti misteriozni događaji još uvijek odolijevaju racionalnim znanstvenim objašnjenima, ali mnogi vjeruju su posrijedi manifestacije neke vrste misteriozne psihokinetičke snage, posebno kada se to događa u laboratorijskim uvjetima, za vrijeme kontroliranih parapsiholoških eksperimenata.

APOKALIPSA
Objava ili otkrivanje (proročka knjiga “Otkrivanje apostola Ivana”, posljednja knjiga “Novopg zavjeta”). Pojam apokalipse najčešće se dovodi u vezu s kaotičnim prizorima posljednjih dana svijeta: dramatično rušenje planina, razarajući udari morskih valova, vulkanske erupcije, orgijanje vatre i vode, zlokobno podrhtavanje tla… Te strašne vizije nemaju gotovo nikakve vrijednosti same po sebi; njihova je vrijednost u njihovom upozoravajućem simbolizmu. Prema knjizi “Otkrivanje apostola Ivana”, četiri jahača Apokalipse donijet će rat, glad, kugu i smrt.

APSU
Apsu je smatran bogom kaosa; Bezdan iz babilonske mitologije; nesagledivi praiskonski vodeni ponor koji je bio stjecište demona i bogova, to jest zlih i dobrih duhova. Demoni su imali monstruozna obličja, najčešće u kombinaciji tjelesnih obilježja najkrvoločnijih zvijeri, ptica-grabljivica, gmizavaca i ljudi. Nakon nesagagledivo dugog niza eona, pojavila su se dva boga – Anšar i Kešar – koji su izveli veliki uvodni čin stvaralačke kreacije, što je poslije dugog vremenskog perioda, polučilo stavarnje najznačajnijih babilonskih bogova, među njima, i Anua, boga Neba, Bela, boga Zemlje i Ea, boga Vode.

APUI
Dobri duhovi planina, zaštitnici zemlje, duhovni pratioci Boga planine. Apui su se, prema narodnim vjerovanjima, savjetovali i liječili ljude; oni su neka vrsta duhovnih bića, sličnih anđelima. Vjerovanje u Apuie se do danas zadržalo u Južnoj Americi, na Andama, među pripadnicima Kechua, potomaka naroda Inka.

ARAPSKI SOKO
Uobičajno je uvjerenje da arapski soko simbolizira uglednu i čuvenu osobu, vladara, ali i osobu sklonu nasilju i diktaturi. Ponekad simbolizira pljačkaša i upornog kradljivca koji krade drsko i otvoreno. Tko vidi sokola kako proganja drugu pticu, vjeruje se da će i sam biti proganjan, a tko ga vidi da se iz visina sunovraćuje prema zemlji, navodno mu prijeti iznenadna bolest. Vidjeti ili čuti sokola na lijevoj strani – nesreća, a čuti ga ili vidjeti s desne strane – sreća. Sanjati sokola u kući – pobijeda, trijumf; sanjati da vas u snu proganja – neočekivano neprijateljstvo; tko sanja da ga prati soko, na njega će se naljutiti njegovi prijatelji, a tko sanja da ga nosi soko, doživjet će golemu štetu.

ARATON
Prema čuvenoj hebrejskoj "Knjizi Arbatala", Araton je bio prvi i najmoćniji anđeo. Bio je suveren u 49 pokrajine i njegove magične moći bile su više nego impresivne. Mogao je zvijeri i biljke pretvarati u kamenje, jedan metal u drugi, a posjedovao je sve moći i sva znanja, koja mu je pružalo njegovo transcendentalno poznavanje magije i tajnih učenja.
Araton je posjedovao neograničenu vlast nad 49 kraljeva, 42 princa, 35 namjesnika, 28 vojvoda, 21 slugom, 14 savjetnika, sedam poslanika i komandovao je nad 36.000 legija od kojih je svaka brojala po 490 duhovnih bića. Pred svojom komandom moćni je anđeo imao ukupno 17,000.000 odanih duhova

ARIŠ
Kao i svi četinari, ariš (Larix decidua) simbolizira besmrtnost. U Sibiru se vjeruje da upravo s tog drveta, poput zlatnih i srebrnih ptica, silaze sunce i mjesec. Drvo ariša navodno štiti od vatre, munja i gromova. Posebno je blagotvoran za osobe koje pate od gušavosti. Tim se bolesnicima preporučalo da noću, za mladog mjeseca, obgrizu koru mladog ariša. Ako se nakon toga drvo osuši, vjerovalo se da će se osušit i guša. U nekim se zemljama ariš koristi kao sredstvo za pobačaj, a u nekim kao pogrebno stablo. Za pobačaj se iglice ariša kuhaju u vodi u kojoj je prethodno namočen brus, pa se ta tekućina pije bez ikakvog zaslada.

ARITMOMANSIJA
Još u vrijeme pitagorejaca razvilo se vjerovanje da se sve u prirodi može iskazati brojevima (‘Sve je broj!’), koji slično hebrejskom alfabetu, imaju tajna mistična svojstva i značenja, te se na temelju toga - zahvaljujući aritmomansiji - mogu predviđati različite stvari i događaji.

ARKA
Prema biblijskim vjerovanjima arku (kovčeg, korablja) je podigao Noah (Noe) kako bi pred prijetećim općim potopom spasio životinjski svijet. Arka je obično oslikana u obliku mjesečeva srpa i predstavlja utrobu, regeneraciju, obitovalište koje Bog štiti, brod sudbine, sredstvo za prenošenje životnog principa, spasenje; ona je pokretno svetište koje održava savez s Bogom. Na opasnost koja je prijetila čovječanstvu, prema hebrejskim izvorima, Noaha je upozorio Jahva, a prema islamskim vjerovanjima upozorio ga je melek (anđeo) Gabriel (Džebrail), koji ga je naučio kako da sagradi arku od bagremova drveta, koje simbolizira sveto i nepodmitljivo znanje. Prema najstarijim izvorima, arka je bila 300 lakata dugačka, 50 lakata široka i 30 lakata visoka; imala je tri kata i djelovala je poput piramide. Drugi, pak, izvori tvrde da dimenzije arke odgovaraju analognim proporcijama čovjeka.
Vjerujući da je Potop bio povijesni događaj, mnogi istraživači još i danas tragaju za ostacima legendarne arke, vjerujući da se nalazi u Turskoj, na vrhovima planine Ararat.

ARKANA
Arkana je, prema najvećem broju autora, prije svega ezoterična i inicijacijska tajna. Tvrdi se da ih u poznatom marselleskom tarotu ima 78 i to - 56 malih arkana i dvadeset i dvije velike arkane. Kako je poznato u hermetizmu se arkanom naziva tajna alkemijska operacija.

ARNIKA
Ljekovita biljka koja se koristi u narodnoj medicini. Arnika (Eryngium maritimum) se smatra Ivanjskim biljem zato što se bere na Ivanje. Ako se ubere noću 24. lipnja, od nje je moguće praviti tinkturu za liječenje rana. Sasušena arnika, obješena u snopiće pod krovovima kuće,  gospodarskih zgrada ili u polju, imala je navodno moć da zaštiti od grmljavine, munja i oluja.

Pretplatite se na KNJIGU TAJNI