Koncept Antikrista potječe od ideje apsolutnog đavola u iranskoj mitologiji, koji je nalik monstruoznom babilonskom čudovištu Tiamat, majci kaosa i svih zala. Prvi slučaj pojavljivanja Antikrista na Zemlji navodno je zabilježen 169. g. p.n.e., kada je grčki upravitelj Sirije, kralj Antiouchus, opljačkao hebrejski hram u Jeruzalemu, počinivši užasne zločine i skrnavljenja i ostavivši iza sebe paklenu pustoš. Ono što je ostalo zabilježeno o njemu, u velikoj se mjeri uklapa u opis Antikrista dat u Knjizi Danici, po kojoj je Antikrist bio moćni vladar, beskrupulozni vođa armade pljačkaša i zločinaca, proganjatelj svetih ljudi i hladnokrvi rušitelj Božjih hramova.
Vjerovanje u dolazak pogrešnog mesije, iskvarenog proroka, prihvatilo je
kršćanstvo. U Otkriću, Antikrist se opisuje kao gospodar apsolutne moći. O njemu se kaže da će odvraćati čovječanstvo od Krista i Crkve i da će "ratovati sa svecima i pobjeđivati ih". Iz najranijih dana kršćanstva, vjeruje se da će se Antikrist pojaviti prije Smaka svijeta i da će kaosom najaviti posljednje dane svijeta. Posebno su srednjovjekovni kršćani napeto isčekivali dolazak Antikrista. U Ivanovoj Apokalipsi prikazan je kao Zvijer iz bezdana sa sedam glava i deset rogova, čiji je broj 666.
Knjiga Novog zavjeta o otkrovenju Svetog Ivana ovako opisuje najopakiju ličnos koju će svijet upoznati: "Ako želite razumjeti treba da izračunate broj Zvijeri: jer to je broj čovjeka, a njegov broj je 666." On će izvjesno vrijeme vladati našim svijetom sve dok se Isus Krist ne vrati i porazi ga u bitci - koja će Zemlju uključiti u opasni lanac katastrofa i destrukcija. Nakon toga vrijeme će se  završiti i počet će neka vrsta bezvremenskog Zlatnog doba.
Identitet Zvijeri stoljećima je bio izvor mnogih zanimljivih špekulacija. Koristeći antički sistem numerologije, svaka generacija je nastojala da nađe broj 666 u imenima ili životima velikih diktatora. Rimski imperator Neron bio je veliki kandidat za tu ulogu i pored činjenice što je njegovo ime moglo sadržavati 666 samo dodavanjem još jednog slova "n". Napoleon, Hitler i Staljin također su propali na ispitu, na veliku žalost njihovih protivnika.
Okultista Alister Kroli koji je umro 1947. godine, vjerovao je da je upravo on Zvijer i obično se tako potpisivao. Iako je doživo ono što je ludo priželjkivao: da vidi sebe s nadimkom "Najopakiji čovjek na svijetu", koji su mu dale britanske novine, njegovu su mračnu slavu zasjenili mnogi drugi tijekom posljednjeg stoljeća, ali Antihrst još nije identificiran.

ANĐEOSKI KAMEN
Engleski astrolog i matematičar dr John Dee (1527-1608) bio je osobni savjetrnik engleske kraljice Elizabete I. Kao jedan od najčuveniji medija svog vremena navodno je mogao uspostavljati kontakte s anđelima. Pri tome se služio Anđeoskim kamenom, koji su mu navodno poklonili anđeli Gabrijel i Rafael. Danas se taj magični kamen čuva u Britanskom muzeju.

ANEMONA
Ovaj lijepi cvijet žarkih boja čije latice djeluju poput ljupkih otvorenih usta ime je dobio po grčkoj riječi koja označava vjetar. Možda zbog toga i simbolizira prolaznost, potsjećajući na ljubav podložnu hirovima i promjenljivim raspoloženjima i strastima. Vjeruje se da je anemona rođena od vjetra i da joj on gasi i odnosi život. Anemona je simbol duše otvorene duhovnim utjecajima. Osobe koje u proljeće pojedu prve tri u polju nađene anemone, vjeruje se da će biti srećne i da će sačuvati zdravlje do kraja te godine.

ANIMA MUNDI
Duša svijeta. Prema Carl Gustavu Jungu (1875 –1961) anima mundi predstavlja neku vrstu memorije svijeta u kojoj su pohranjena iskustva svih bića koja su ikada živjela na našoj planeti. U toj čudesnoj planetarnoj memorijskoj riznici, koja prožima i ispunjava sve što možemo vidjeti i što možemo pojmiti, nisu sadržani samo događaji koji su se u prošlosti zbivali. U njoj su zabilježene i sve filozofske, religiozne, mistične i okultne teorije i prakse. Štaviše – sve nade, strijepnje i strahovi cjelokupnog čovječanstva!

ANIMIZAM
Od najstarijih vremena, mistici vjeruju da sve u prirodi što ima oblik, bilo živo ili neživo, posjeduje neku vrst duše. Zahvaljujući tome, smatraju oni, uistinu je moguće komunicirati na parapsihološkom nivou između pojedinaca. Na animizmu se baziraju mnogi magijski postupci, ali i neke filozofsko-znanstvene teorije iz prošlosti.

ANIS
Anis je jednogodišnja mediteranska biljka. U sebi sadrži eterično ulje koje se koristi  kod pripreme jela, kolača, likera i rakija. Vjeruje se da budi spolnu želju i smatra se da posjeduje afrodizijačke osobine. Zbog toga je veoma popularna u zemljama Sredozemlja.

ANKH
Egipatski hijeroglif ankh (često napisan i kao anch) znači "život", "ja sam" ili "ja sam živ". Ovaj simbol je poznat još pod imenima Izidin križ, Izidin čvor, koptski križ, uhati križ ili omčasti križ a latinski naziv mu je Crux Ansata. Nosili su ga svi bogovi i boginje egipatske mitologije. Sličnost ovoga egipatskog znaka sa kršćanskim križem može se pripisati tomu da je ovaj egipatski znak bio vrlo popularan i raširen sve do Irske. Ankh su egipatski Kopti preuzeli kao simbol životne snage koju kršćanima daje Kristov križ, pa se zato ankh u nerjetko naziva i Koptskim križem.
Izvorno značenje ankha moglo bi biti magični čvor. On ne simboliziera samo život već i vječni život, besmrtnost koja je jedan od tributa Boga. Dalje značenje ankha je simbolično predstavljanje životnih elemenata zraka i vode. Na nekim predstavama Bog kralju daje ankh kao simbol vlasnika života, a u nekim kultovima prilikom obreda čisćenja pije se posvećena voda triput prenesena preko ankha koji se drži u visini usta osobe zbog kojega se vrsi obred čišćenja.
Oslanjajući se na legendu da je zamočen u krv boginje Izide (Izis), ankhu se pripisuju i moći mirenja muškog i ženskog principa. Zato se i upotrebljava u nekim istočnjačkim obredima za tjeranja zlih duhova i prilikom molitvi za plodnost žena nerotkinja. Kao talisman, ankh onoga tko ga nosi čini neumornim i čuva ga od bolesti.

ATIFONSKO PJEVANJE
Pojam kojim se određuje pjevanje nebeskih horova anđela s lijeve i desne strane božjeg Prijestola. Anđeosko pjevanje je strogo određeno: kad horovi s lijeve strane pjevaju, onda anđeoski horovi s desne strane božjeg Prijestolja ćute, a čim bi lijeva strana završila, desna bi započinjala, i tako unedogled.

ANTROPOFIZIČKA MEDICINA
Antropofizička medicina je utemeljena na radu i iskustvima znamenitog njemačkog mistika i filozofa  Rudolfa Steinera (1861 – 1925), koji je kombinirao filozofski pristup zdravlju s upotrebom homeopatije, hidroterapije i posebnih vježbi. Poznato je da je Steiner u svojim učenjima zagovarao postojanje eteričnog i astralnog tijela, pa bi se moglo reći da je većina pristupa kojim se koristio u iscjeljiteljskom radu u velikoj mjeri duhovnog i religioznog karaktera. Antropofizička medicina i danas se koristi u mnogim zemljama Europe i u Sjedinjenim Državama.

ANTROPOMANIJA
Jezivi obred proricanja koristeći se iznutricom ubijenih osoba. Vjerovalo se da se uz pomoć ljudske utrobe mogu predviđati sudbine i budući događaji. Grčki historičar Herodot (oko 481. – oko 425. pr.n.e.) navodi da je Menelaj dok su ga u Egiptu zadržavali nepovoljni vjetrovi, žrtvovao nekoliko domorodačke djece da bi ‘saznao’ o svojoj sudbini prema znakovima koje je mogao razabrati u dječjoj utrobi.

ANTROPOZOFIJA
Okultni sistem filozofije, koji je 1913. godine utemeljio znameniti Rudolph Steiner. Dok antropozofiju jedni smatraju jednom varijantom teozofije po kojoj je intuicijom moguće spoznati Više svjetove, drugi smatraju da je, zapravo,  riječ o konglomeratu opskurnih orijentalnih, srednjovjekovnih i okultnih učenja u kojem se elementi kršćanstva i idealističke filozofije duha isprepliću s ostacima različitih mističnih predpdžbi.

Pretplatite se na KNJIGU TAJNI